2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
HYVÄN KÄYTÄNNÖN OHJEET ELINTARVIKELOGISTIIKASSA
Lajittelupeli Catering-ala.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Toimintasuunnitelma.
Arja Vuorinen Lannoitevalmistejaosto
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
Ympäristöterveys.
Hius- ja kauneudehoitoala
Puhtaat aineet ja seokset
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Omavalvontasuunnitelma
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Kotitehtävä.
Allergiat.
Allergiat.
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
2 KEMIALLISET JA HIUKKASMAISET EPÄPUHTAUDET VÄH. 27 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ.
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
6.1 TOIMINTAMALLIT SISÄILMASTO- ONGELMIEN RATKAISEMISESSA 1,5 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ SUOSITUS 22 DIAA.
Elintarviketilojen puhtaanapito OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
TALOUSTIETO Markkinat ja hinta Kysyntä ja tarjonta.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
YMPÄRISTÖN TERVEYS Kemikaalit, saasteet, ravinnon+ veden vierasaineet … Bakteerit, virukset, siitepöly, home… Melu, tärinä, säteily, lämpötila …
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
19 Yritys tavoittelee voittoa s
Yleistä: Testi tiistaina 7.2 auditoriossa Ota mukaan:
Toimintasuunnitelma.
Täydennyskoulutus Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Suomen Partiolaiset, UPM, NordicEdu
1. Hygieniapassikoulutus
HYÖDYKKEET JA TUOTANNON- TEKIJÄT
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä
Ruokaa hygieenisesti.
Kemikaaleja kaikkialla
Perävaunun purkaminen
2. Mitä elämä on?.
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
IHOTTUMAT.
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Ruokamyrkytykset.
Etene näin! Yksin Yksin tai yhdessä
14. Ympäristömyrkkyjen haitalliset vaikutukset luontoon
KÄYTTÖTURVATIEDOTTEET
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Mitkä ovat teollistumisen edellytykset?
Lakisääteiset terveystarkastukset Valtioneuvoston asetus 1484/2001
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Nuuska, nikotiini ja tupakkateollisuus
Esityksen transkriptio:

2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät

Kemialliset vaarat Ovat elintarvikkeeseen kuulumattomia aineita Luontaiset myrkyt Mikrobien erittämät myrkyt Kemikaalijäämät Lääkejäämät Pakkauksista siirtyneet aineet Allergiaa aiheuttavat aineet Pesu ja voiteluaineet tms.

Tehtäviä Millä välineillä ja käytännöillä vähennetään kemiallisia riskejä? Miksi tuotetta ei säilytetä avatussa purkissa? Miksi siivousaineita ei säilytetä kuiva-ainevarastossa? Mistä tiedät, sopiiko muoviastia elintarvikkeiden säilytykseen? Vastaus

Vierasesineet Elintarvikkeeseen kuulumattomia ja siihen vahingossa joutuneita kappaleita Tehtävät vihkossa

Tehtäviä Kemialliset epäpuhtaudet ja vierasesineet

Biologiset vaaratekijät Pieneliöt ja mikrobit Tuhoeläimet BSE Tehtävät vihkossa

Pilaantuminen Biologiset raaka-aineet ja elintarvikkeet pilaantuvat aina jossakin vaiheessa. Tehtävä vihkossa

Vaaratekijöiden lähteet Raaka-aineet ja vesi Materiaalit Käsittely-ympäristö ja ilma Ihmiset Tehtävät vihkossa

Evira valvoo Kuinka paljon elintarvikkeiden takaisinvetoja tapahtuu? Mitkä ovat syyt? Elintarvikkeiden takaisinveto markkinoilta