Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut 126 - 133.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
John Rawls REILUPELI.
Advertisements

Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Sosiologian johdantokurssi kevät 2007 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen - pe Porthania II, ei luentoa ke Unioninkatu 40.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Väkivaltainen ekstremismi Suomessa
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
 Uudempi s. 77- Raggarikirja s  Raggarikirja: s. 75 o Onko ok, että lapsi vie päiväkodin leluja kotiin???? raggari s. 76 ja uudempi s. 80: Kuinka.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
”Kaitselmusvaltio” toisista huolehtiminen; paimentaminen, ”holhous”
Filosofian kurssi, luento 3 Yhteiskuntafilosofia
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
John Locke ( ) • Essays on the Law of Nature (1664)
Poliittinen tutkielma. Tieteellisempi ote Spinozan viimeinen teos, Tractatus politicus, jäi kesken hänen kuollessaan. Nimensä mukaisesti se on paluuta.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Suuret aatteet 1800-luku.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
» Venäjän kaksijakoisuus: rikkaat ja köyhät » Huono sotamenestys » Epäluottamus hallitsijaa kohtaan » Nälkä ja puute » Vaikutusmahdollisuuksien puute.
Oikeus ja kamppailut 4. luento. Kamppailu Regiimien Juristien Analytiikka Grogan, Open Door, X Dodge v. Ford Lüth Yksilöiden Regiimien kamppailu.
Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Hyvinvointivaltiomallit
MIKSI KUNTASTRATEGIA? Joutsan kuntastrategia on vuodelta 2009 Aikaisempi vuodelta 2006 Useimmat kunnat eivät ole päivittäneet kuntastrategiaa tällä valtuustokaudella.
2. Oikeudenmukaisuus Kuvaile kirkonrotan sääntöjä. Millaista on reilu peli?
VALISTUS (engl. Enlightenment) 1600-luvun loppu/ 1700-luku (s )
Miten 1800-luvun suuret aatteet vaikuttivat 1900-luvun aatteisiin?
Valistus. Keskeisiä ajatuksia 1700-luvun keskieurooppalainen aate korosti järkeä ja kokemusta kritisoi rajatonta itsevaltiutta, yhteiskunnan epäkohtia,
Millaisen maailman haluaisin? Kirjan sivut
FI4 YHTEISKUNTAFILOSOFI A. 1. Yhteiskunnan olemistapa Yhteiskunnan käsite Yhteiskuntamuotojen luokittelu Yhteiskuntafilosofian ongelmat -miksi yhteiskuntia.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
LIBERALISMI. Taustoja… Yhteiskuntafilosofia pohtii yhteiskunnallisia kysymyksiä Locken vaikutus: Jokaisella oikeus päättää omasta elämästään ja tehdä.
Yhteiskunta ja yhteiselämän ehdot. Pohdi Millaista yhteiselämä oli 1700 – 1800 luvuilla? Pohdi arkielämää, ajattelua, uskonnollisuutta ns. oikeaa elämäntapaa.
Sakari Kainulainen Sakari Kainulainen, Pasilan kirjasto EPÄITSEKKYYDEN MAHDOLLISUUDET Suomalaiset ovat muuttumassa arvomaailmaltaan.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
EUROOPPALAINEN IHMINEN
ERITYISTAIDEKASVATUS
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
YH 1, OPS Aloitustunti.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
TEHTÄVÄ (YHDISTÄ ISMIT JA MÄÄRITTEET)
VALISTUS 1700-LUKU ITSEVALTIUS ALKAA MURENTUA.
Uskonto ja yhteiskunta
Yksilön lyhyt historia
YHTEISKUNTAFILOSOFIA
Onko vapaus mahdollista?
Hyvän elämän tekijöitä
Sosiologian johdantokurssi sylsy 2006 HY Sosiologian laitos prof
Meeri, Joonas, Oona, Jenna & Salla
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
VALISTUS "Valoa pimeyteen".
Katolinen kirkko.
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
YH 1, OPS Aloitustunti.
Valtio hyvän elämän tuottajana
AATTEET 1900-luvulla Länsimaissa yksilöllä yhä enemmän mahdollisuuksia muodostaa oma itsenäinen käsityksensä maailmasta Yksilön vapaudet ja oikeudet.
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
Onko tahto vapaa?.
Loppukuulustelu klo Porthania 674
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Libertarismi jn yksilöä ja äärimmäistä vapautta painottava liberalismin versio Tavoite: mahdollisimman laajat negatiiviset vapaudet ja loukkaamattomat.
Liberalismi sekä Uusliberalismi
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Esityksen transkriptio:

Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut 126 - 133

Liberalismi korostaa yksilöitä, individualismi tärkein arvo on vapaus jokaisella on mahdollisimman suuri vapaus toteuttaa omaa elämänsä päämäärää. Vapauden rajana muiden vastaavat vapaudet, joita ei saa rikkoa.

Liberalismin eri muotoja Klassinen liberalismi (John Locke): valtiovallan tärkein tehtävä on yksilönvapauden suojeleminen, valtion rooli muuten melko vähäinen Sosiaaliliberalismi: yhteiskunnan on autettava yksilöitä hyvän elämän tavoittelussa tarjoamalla yhtäläiset mahdollisuudet: ilmainen koulutus, terveydenhuolto, tuloerojen tasaaminen (hyvinvointivaltiot)

Kommunitarismi Korostaa yhteisöjen merkitystä yksilön hyvässä elämässä (perhe, suku, ystävät) ihmisen onnellisuus sidoksissa muiden onnellisuuteen, taustalla yhteiset perusarvot Aristoteleen mukaan ihminen on luonnostaan yhteisöllinen ja tulee onnelliseksi vain yhteisön kautta

Kommunitarismin muotoja äärimuoto kollektivismi: yhteisö on aina ensisijainen yksilöön nähden. Yksilöiden on toteutettava yhteisön päämäärää. kommunismi: poliittinen ja taloudellinen järjestelmä, joka perustuu yhteisomistukseen ja yksilöiden tasa-arvoon (Marx)

Yhteiskuntasopimus Lähtökohtana kysymys mikä yhteiskunta on ja miksi se on olemassa Thomas Hobbes: Yhteiskuntasopimus solmitaan, koska elämä luonnontilassa on jatkuvaa sotaa, jota leimaa kuoleman ja väkivallan ainainen pelko. Koska ihmiset ovat itsekkäitä ja luonnontila ei palvele kenenkään etuja, valta luovutetaan yhteiskuntasopimuksessa suvereenille, joka on ehdoton itsevaltias.

John Locke: Itsevaltiaan valta ei ole rajaton John Locke: Itsevaltiaan valta ei ole rajaton. Jos rikkoo ihmisten luonnollisia oikeuksia, voidaan syrjäyttää. Yhteiskuntasopimus takaa erityisesti yksilöiden omaisuuden. Jean-Jacques Rousseau: Luonnontila ollut hyvä, vasta yhteiskunta saanut aikaan itsekkyyden ja epäoikeudenmukaisuuden. Paras malli suora demokratia, yhteiskunnalliset päätökset sanelee kansan yhteistahto.

Vapaus Yhteiskunnallinen vapaus on erotettava tahdonvapaudesta Negatiivinen vapaus on vapautta jostakin (esteistä ja nimenomaisista kielloista, pakon poissaoloa) Positiivinen vapaus on vapautta johonkin (osallistumisen ja mahdollisuuksien vapaus)