Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Saharan eteläpuolinen Afrikka
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
Afrikka s.103-.
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
ISLAM s
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
Lähetystyö ja Martti Rautanen taustalla Jeesuksen lähetyskäsky "Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Uskonnot ilmiöinä.
3.11. Johdanto: Mikä Afrikka? Risto Marjomaa
Afrikkalainen elämäntapa Yhteisöllisyys, kulttuuri, sivistys.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
Afrikan musiikki Saharan eteläpuolisen Afrikan musiikkikulttuuria.
KESKIAJAN KRISTILLISYYS UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Lue kirjan sivut 38–41 ja merkkaa opettajan jakamaan karttaan nuolin ja vuosiluvuin alueet, joille kristinusko.
Malmin seurakunnan nuorten lähetyskohde Senegalin koululaiset Senegalin luterilaisen kirkon koulutyön hanke/ Suomen Lähetysseura Minna-Sisko Mäkinen Kuvat:
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN Luku 4 – Motivointi 1.
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
16. Uskontojen moninaisuus
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Islamilainen kulttuuri
Kirkot, teollistuminen ja sosialismi
Kristinusko Etelä-Amerikassa
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
Uskonnollinen kehitys
Uskonnot yhteiskunnassa
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
Dos. Mika Vähäkangas SUOL:n talvipäivillä 2009: Millaista vuoropuhelua kulttuurit ja kristinusko käyvät Afrikassa? Tinyiko Maluleke: ”Afrikkalainen kristillisyys.
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
s. 21 pilakuva Irakin sodasta Tulkitse kuvan sanoma.
Afrikkalainen kulttuuri
Kansanlähetyksen työ Virossa
Uskonto ja yhteiskunta
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
Kristinusko nykyajalla
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Afrikan alistamisesta vapauteen
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
17. Kristinusko leviää lähetystyön ja siirtolaisuuden mukana
KAKSI IKKUNAA - USKONTO VARHAISKASVATUKSESSA
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
KRISTILLINEN LÄHETYSTYÖ
Islamin synty ja Koraani
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Uskonnon ulottuvuudet
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Jeesus liikkeestä valtionuskonnoksi
KESKIAJAN VÄESTÖ Luku Suuri kuolema, s. 94–103.
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
Lähetysopetus rippikoulussa
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
USKONNON TUTKIMINEN USKONTOTIEDE TEOLOGIA
1. Kristinuskon keskeiset piirteet
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
16. Kristillisperäiset uskonnot
Uskonto, sosiaaliset suhteet ja solidaarisuus
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
ISLAMIN JA LÄNNEN KOHTAAMINEN
AFRIKKA s
Lähetysopetus rippikoulussa
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?

Tehtävä Lue Helsingin Sanomien artikkeli ”Onko Afrikassa edessä uskontojen törmäys”: www.hs.fi/ulkomaat/a1400301829361 Millainen on Afrikan uskonnollinen tilanne? Artikkelissa on kaavio, joka kuvaa Afrikan uskonnollisen tilanteen muutoksia viimeisen sadan vuoden aikana. Kuvaa lyhyesti, millaisia muutoksia on tapahtunut. Mitä syitä esitetään sille, että väkivaltaisuudet kristittyjen ja muslimien välillä ovat lisääntyneet eri puolilla Afrikkaa? Artikkelin lopussa todetaan, että uskonnolliset järjestöt voivat rakentaa rauhaa. Millaisia perusteita tällaiselle väitteelle voisi olla?

Vastauksia Millainen on Afrikan uskonnollinen tilanne? Pohjoisessa vaikuttaa erityisesti islam ja etelässä kristinusko. Keskellä on alueita, joilla on sekä kristittyjä että muslimeja. Artikkelissa on kaavio, joka kuvaa Afrikan uskonnollisen tilanteen muutoksia viimeisen sadan vuoden aikana. Kuvaa lyhyesti, millaisia muutoksia on tapahtunut. kristittyjen määrä on lisääntynyt voimakkaasti erityisesti 1950-luvulta alkaen. Tähän on vaikuttanut erityisesti kristillinen lähetystyö. Islam on lisääntynyt tasaisesti, minkä yhtenä syynä väestönkasvu islamin valta-alueilla

Vastauksia Mitä syitä esitetään sille, että väkivaltaisuudet kristittyjen ja muslimien välillä ovat lisääntyneet eri puolilla Afrikkaa? Ääriliikkeiden nousun taustalla ovat muun muassa sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat, kuten varallisuuden epätasainen jakautuminen, turhautuminen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden puute. Väkivaltaisuudet johtuvat ensisijaisesti politiikasta, eivät uskonnosta. Artikkelin lopussa todetaan, että uskonnolliset järjestöt voivat rakentaa rauhaa. Millaisia perusteita tällaiselle väitteelle voisi olla? Uskonnollinen yhteisö ja sen opetus voivat vaikuttaa voimakkaasti ihmisiin ja ryhmiin kannustamalla rauhanomaiseen toimintaan.

Artikkeli suomalaisnimistä Lounais-Afrikassa Luetaan Helsingin Sanomien artikkeli suomalaisten nimien suosiosta Lounais-Afrikassa: www.hs.fi/sunnuntai/a1427432675215 Ketkä Martit ovat olleet esikuvina monille lounaisafrikkalaisille Marteille? Lähetystyö jättänyt jälkensä monille Afrikan alueille. Esimerkiksi Namibiassa monet etunimet on annettu jonkun perheen arvostaman lähetystyöntekijän mukaan.

Kristinuskon historiaa Afrikassa 600-700-luvulla islam levisi Pohjois-Afrikassa, ja jäljelle jäi pieniä kristittyjen ryhmiä, kuten koptit Saharan eteläpuolella kristinusko levisi nopeasti 1800-luvulla Lähetystyöntekijät  myös tutkimusmatkailijoita kehittivät ja opettivat maanviljelystä perustivat kouluja tutkivat kieliä ja kirjoittivat kielioppeja vastustivat orjakauppaa

Maailmansotien jälkeen Maailmansotien seurauksena lähetystyöntekijöitä vedettiin pois Afrikasta ja afrikkalaiset ottivat enemmän vastuuta kirkkojensa asioista Tavoitteena on Afrikan kirkkojen itsenäisyys Edelleen riippuvuutta lähetysjärjestöjen tuesta Lähetystyöntekijät paikallisen kirkon ja piispan alaisuudessa

Afrikkalainen kulttuuri ja kristinusko Vanhoihin afrikkalaisiin perinteisiin liittyy Usko henkimaailmaan (esimerkiksi vainajakultti ja sairauksia aiheuttavat pahat henget) Rummutusmenot tansseineen Moniavioisuus

Uusia kristinuskon tulkintoja Eurooppalaiset ovat usein pitäneet afrikkalaisia tapoja pakanallisina Afrikkalaistaustaiset teologit ovat kehitelleet malleja vainajakultin ja henkimaailman yhdistämiseksi kristilliseen oppiin → uusi kristinuskon afrikkalainen muoto Kirkkojen suhtautuminen monilla alueilla yleiseen miesten moniavioisuuteen vaihtelee

Afrikkalaisperäiset kirkot Tyytymättömyys Euroopasta levinneeseen kristillisyyteen on johtanut afrikkalaisperäisten kirkkojen syntyyn Opillisesti itsenäisiä Vaikutteita helluntaiherätyksestä ja varhaiskantaisista uskonnoista Tyypillistä muun muassa omat profeetat ja parantamistoiminta