USA:n lähihistoria.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fahrenheit 9/11.  Paljastustarina tapahtumista Yhdysvalloissa syyskuun 2001 tapahtumien jälkeen.  Käsittelee mm. Bushin suhteita Bin Ladenin sukuun.
Advertisements

Israelin ja Arabimaiden sodat + islamilaisen maailman kriisejä
Japani s. 58-.
Irakin sodan representointi italialaisessa lehdistössä Case study: L’Espresso Binaries in Battle –seminaari HY, Marja Härmänmaa,
Iran haastaa ydinsulkusopimuksen MEP Tarja Cronberg
Islam 1900 – luvulla: Profeetta Muhammedin elämää ja moraalia pidetään islamilaisissa maissa ihanteellisena. Kaikkea sellaista uudistamista, mikä etäännyttää.
Kylmän sodan kriisejä.
Kylmä sota Kahden valtion välinen valtataistelu, lähes sotatila, jossa ei käytetä suoria sotilaallisia toimia. Turvaudutaan propagandaan, vakoiluun, taloudellisiin.
Lähi-itä.
Kylmän sodan kriisit s
KYLMÄ SOTA KANSAINVÄLISET SUHTEET. USA NEUVOSTO- LIITTO NATO VARSOVAN LIITTO RAUTAESIRIPPU KAPITALISMI MEILLÄ MENEE HIENOSTI. USA SORTAA TYÖLÄISIÄ. APUA!
Liennytys: Paremmat supervaltojen väliset suhteet luvun lopulla ja 1970-luvulla. Taustasyyt: 1) Totaalisen tuhon pelko Kuuban kriisin jälkeen 2)
Nationalismi ja imperialismi
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
IRAK Historia YLEISTÄ Pääkaupunki: Bagdad Pääkaupunki: Bagdad Pinta-ala: km² Pinta-ala: km² Väkiluku: Väkiluku: Viralliset.
Miten kylmään sotaan jouduttiin? Blokkien tunnusmerkit
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
Tärkeimmät tehtävät 1. johtaa valtion keskushallintoa (ministeriöt) 2. käyttää ylintä toimeenpanovaltaa ja antaa asetuksia presidentin kanssa 3. valmistella.
Kansainvälisten suhteiden tutkimus = Maailmanpolitiikka = Kansainvälinen politiikka Tutkii ”ylikansallisia” suhteita, eli valtioiden/järjestöjen (esim.
Hitlerin Saksa Kolmas valtakunta. Alku Saksa I maailmansodan syyllisenä joutui maksamaan sotakorvauksia, supistamaan armeijaa sekä joutui luovuttamaan.
Islam ja länsimainen kulttuuri
KANSAINVÄLISET SUHTEET
Välirauhan Suomi 1940.
Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt
Jakso IV Voiko Suomi hyvin?.
ISLAMILAINEN FUNDAMENTALISMI – PERSIANLAHDEN KRIISEJÄ
Syyrian sisällissota.
Toinen maailmansota syttyy
Euroopan Unionin yhteinen ulko-ja turvallisuuspolitiikka
Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt
s. 21 pilakuva Irakin sodasta Tulkitse kuvan sanoma.
KANSAINVÄLISET SUHTEET
Kekkosesta Euroopan unioniin ( )
MAAILMANPOLITIIKKA KYLMÄN SODAN JÄLKEEN
15. Uskonto yhteiskunnassa
KYLMÄN SODAN KUUMAT KRIISIT
Suomen historian käännekohtia
Toinen maailmansota
PARIISIN TERRORI-ISKUT
Ensimmäisen maailmansodan seuraukset
Miten kylmään sotaan jouduttiin? Blokkien tunnusmerkit
Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt
SOTA Sota tarkoittaa aseellista konfliktia vähintään kahden eri ryhmän, esim. valtion tai kansan, välillä Sisällissota tarkoittaa saman valtion sisällä.
Unicef Viivi, Oskari, Melina.
KUOLEMANTUOMIO s
Kansainvälisen politiikan käsitteistöä
N MuistiinPANO.
S. 11 tehtävä 1 Millä tavalla määrätietoisuus ja voimankäyttö ilmenevät Persianlahden sodan retoriikassa? omat toimet kuvataan positiivisina ja oikeutettuina,
Pariisin terrori-iskut
Terrorismi On yksilön tai ryhmän harjoittamaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa.
WHERE ARE YOU FROM?
Pyhiinvaellukset ja ristiretket
Tyynenmeren jätelautta
Näkökulmia kuvien ja tehtävien käsittelyyn Kiina – Aasian jättiläinen
Ylpeästi amis, tavoitteena varma työpaikka –
Maaesittely Kolmen hengen ryhmätyö
Kevytvesireaktorit Polttoaine 3-5 % 235-U
Islamilainen Vallankumous.
Sini Mikkola, Telma Sironen, Elsa Tuokko, Sanni Wallenius
KYSELY LAPIN NUORILLE 2014 Lapin aluehallintovirasto kartoitti nuorten mielipiteitä kuntien heille tarjoamista palveluista Lapin aluehallintovirasto: Sirpa.
5. Eettinen vastuullisuus
Kylmä sota s. 92-.
Kylmän sodan kriisit Berliinin kriisit s
Islamilainen Vallankumous.
Mašhad Afganistan ja meidän äidinkieli pashtu tai pakhtu 1.Minä olen Kunduzista ja minun kaverini Samir on Konarista. 2.Kunduz on Länsi-Afganistanissa.
Jesuiitat Jeesuksen seura.
Kylmän sodan kriisit s
ISLAMIN PERUSASIAT, ISLAM ja POLITIIKKA Selkeä MONOTEISMI
JAPANI (s.70-83) • Keisarikunta -Symbolinen asema nykyisin
Suomen ulkopolitiikan
Esityksen transkriptio:

USA:n lähihistoria

Kylmän sodan jälkeen Ainoa supervalta: mm. sotilasmenot lähes puolet maailman varustelumenoista, maailman suurin kansantalous Unilateralismi (yksipuolinen päätöksenteko maailmanpolitiikassa)  ”maailman poliisi”

Syyskuun 11.2001 ja terrorismin vastainen sota WTC ja Pentagon joutuivat terrori-iskun kohteeksi 11.9.2001  syyllinen Al-Qaida –terroristijärjestö ja Osama bin Laden (”pyhä sota” länsimaita ja USA:ta vastaan) Presidentti George W. Bush aloitti terrorismin vastaisen sodan: 1. USA ja I-B aloittivat pommitukset Afganistaniin 2001, koska bin Ladenin katsottiin lymyilevän Talebanin suojissa, Taleban syrjäytettiin ja vankeja vietiin Guantanamoon 2. USA syytti Saddam Husseinia ja Irakia joukkotuhoaseista ja terrorismin tukemisesta: Irakin sota 2003, joukkotuhoaseista ei näyttöä, öljyä pidettiin keskeisenä syynä sodalle  maahan ei saatu järjestystä, sissisota jatkuu ja ISIS valtaa Irakin alueita

WTC 9/11

Osama bin Laden http://areena.yle.fi/1-1298156

Saddam Hussein http://yle

”Haukat ja kyyhkyt”: haukat kannattavat aggressiivista ulkopolitiikkaa ja kyyhkyt maltillista linjaa

Idealismi ja pragmatismi: idealismi puolustaa ihmisoikeuksia ja demokratiaa, pragmatismi puolustaa käytännön syitä, taloudellisia ja poliittisia etuja  Vielä 1980-luvulla USA aseisti Osama bin Ladenia, joka taisteli Afganistanin kommunistihallintoa vastaan  Myös Saddam Husseinia tuettiin 1980-luvulla, koska hän soti ääri- islamilaista Irania vastaan  2010-luvulla Guantanamon vankileiri suljettiin epäeettisenä  Joukot vedettiin pois Irakista ja luvattiin vuoropuhelua Iranin ja jopa Pohjois-Korean kanssa

Guantanamon vankileiri

Obaman kausi http://yle Obamaa pidetään idealistina ja kyyhkynä: ydinaseiden vähentäminen, terveydenhuoltouudistus ja Irakin sodan lopettaminen  Nobel-palkinto 2009 Saanut rajua kritiikkiä republikaaneilta/oikeistosta liian lepsuista asenteista ulkopolitiikassa ja valtion talouden