Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sini Mikkola, Telma Sironen, Elsa Tuokko, Sanni Wallenius

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sini Mikkola, Telma Sironen, Elsa Tuokko, Sanni Wallenius"— Esityksen transkriptio:

1 Sini Mikkola, Telma Sironen, Elsa Tuokko, Sanni Wallenius
Kuuban kriisi Sini Mikkola, Telma Sironen, Elsa Tuokko, Sanni Wallenius

2 Mistä on kysymys? Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välit kiristyivät 15. lokakuuta 1962 Kuuban ohjuskriisin takia. Kriisi olisi voinut aloittaa sodan, josta olisi saattanut puhjeta ydinsota. Tämä olisi myös voinut laajeta kolmanneksi maailmansodaksi. Kuuban kriisin aloitti Fidel Castron vallankumous ja presidentti Batistan diktatuurin kukistaminen. Castro muutti Kuuban kommunistiseksi ja solmi suhteita Neuvostoliittoon, mikä johti yhteistyöhön Neuvostoliiton kanssa. Yhdysvallat sijoitti ydinaseita Turkkiin, lyhyen matkan päähän Neuvostoliiton kaupungeista. Sen seurauksena Neuvostoliitto sijoitti vuonna 1962 ydinaseita Kuubaan, lähelle Yhdysvaltoja. Neuvostoliiton ohjusten kantokyky kattoi suuren osan Pohjois- ja Etelä-Amerikasta.

3 Fidel Castro Fidel Castro johti vuonna 1959 Kuuban vallankumousta, jossa kukistettiin presidentti Fulgencio Batistan diktatuuri. Castron sissijoukoissa oli loppuen lopuksi vain parikymmentä taistelijaa, mutta vallankumous onnistui silti. Tämän jälkeen Castro julisti Kuuban marxilais-leninistiseksi valtioksi. Fidel Castro johti Kuubaa diktaattorina lähes 50 vuotta ( ). “Tuomitkaa minut, sillä ei ole väliä. Historia armahtaa minut.”

4 Kriisin osapuolet Kuuba ( Fidel Castro, Raul Castro, Ernesto “Che” Guevara), Neuvostoliitto (Nikita Hrustsov, Rodion Malinovski) ja Varsovan liitto. Yhdysvallat (John F. Kennedy, Robert McNamara, Curtis LeMay), Italia, Turkki (Cemal Gursel) ja Nato

5 Mitä seurauksia kriisillä oli maiden välisille suhteille?
Kriisi kiristi USA:n ja Kuuban välejä. Myös Neuvostoliiton ja USA:n välit pahenivat. USA ja Kuuba Kriisin aikana maiden välit olivat todella kylmät ja Kuuba joutui kauppasaartoon. Kun Yhdysvaltojen maihinnousu Sikojenlahdella epäonnistui, maiden välit menivät täysin poikki. Vuosien varrella maiden välit ovat lämmenneet ja vuonna 2015 Yhdysvaltojen ja Kuuban johtajat neuvottelivat diplomaattisuhteiden palauttamisesta ja kauppasaarron purkamisesta USA ja Neuvostoliitto Maiden välit olivat kylmät ja kilpavarustelu oli kovaa. Neuvostoliitto yritti uhkailla Yhdysvaltoja tuomalla ydinaseita Kuubaan. Ydinaseet olisivat voineet tuhota suurimman osan Yhdysvalloista. Moskovan ja Washingtonin välille perustettiin “kuuma linja”, joka oli suora puhelinyhteys maiden välillä. Tämän avulla pyrittiin välttämään tulevia kriisejä sekä mahdollistamaan kunnolliset neuvottelumahdollisuudet.

6 Neuvostoliiton ja Kuuban yhteistyö. Miten Yhdysvallat reagoi?
Kun Yhdysvallat asetti Kuuban kauppasaartoon, Kuuban elintärkeä sokerikauppa loppui ja Kuuba solmi läheiset siteet Neuvostoliiton kanssa. Kuuba oli Neuvostoliitolle hyvä liittolainen, sillä se sijaitsi sopivan lähellä Yhdysvaltoja. Neuvostoliitto toimitti Kuubaan valtavan määrän ydinaseita. Siitä kuullessaan Yhdysvallat yrittivät vaikuttaa asian kulkuun ja organisoivat Sikojenlahden maihinnousun. Se kuitenkin epäonnistui ja rikkoi Yhdysvaltojen ja Kuuban välit lopullisesti.

7 Miten Kuuban kriisi päättyi?
Kuuban kriisi ratkesi Yhdysvaltojen toimesta, kun Yhdysvallat vaati ohjusten poistamista Kuubasta merisaarron uhalla. Neuvostoliitto suostui poistamaan kaikki Kuubassa olevat ohjukset, sillä ehdolla ettei Yhdysvallat hyökkäisi Kuubaan. Ehtoihin liittyi kuitenkin Turkkiin sijoitettujen yhdysvaltalaisohjusten poisto. Osapuolet hyväksyivät ehdot ja kriisi katkesi. Kuuban kriisi opetti molemmille osapuolille, miten tuhoisa aseellinen sota on ja että yhteistyö on välttämätöntä.

8 Lähteet: Yle: Kuuban ohjuskriisi ajoi maailman ydinsodan partaalle ( ) HS: Fidel Castro vei maailman ydinsodan partaalle ( ) Historia blogi 1 Historia blogi 2 Kuuban ohjuskuva &oq=kuuban&gs_l=img.1.2.0l ac.1.64.img i39k1j0i10k1j0i30k1.0. g_V-esQpmd4#imgrc=2Ru4BoDAKTbJ6M:


Lataa ppt "Sini Mikkola, Telma Sironen, Elsa Tuokko, Sanni Wallenius"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google