Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt"— Esityksen transkriptio:

1 Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt
Kansakunta jakautui kahtia: Toppareiden ja työväentön heikko asema. I Maailmansota katkaisi Suomen kaupankäynnin länteen ja Venäjän vallankumoukset itään. Kunnallisen päätöksenteon ongelmat. Virallisen järjestysvallan puuttuminen lisäsi jännitteitä: porvariston suojeluskunnat vs. Työväestön punakaartit.

2 Sisällissota 1918: Sodan osapuolet.
Punaiset Punakaartit olivat työväenliikkeeseen kuuluneita aseistautuneita ryhmiä, jotka muodostivat Suomen sisällissodan toisen osapuolen vuonna 1918. Heitä perustettiin kahdessa vaiheessa vuosina ja Valkoiset He olivat Suomen sisällissodassa taistelleita osapuolia toiselle suomen hallituksista. Tähän osapuoleen kuului esim. kaupunkien porvaristoa, maan- ja tehtaanomistajia.

3 Sodan yleiskulku? Miten sotatapahtumat etenivät?
Sodan alussa aloite oli punaisilla, mutta heidän hyökkäyksensä epäonnistui ja aloite alkoi siirtyä valkoisille. Ulkovalloista Neuvosto-Venäjä tuki punaisia ja Saksan keisarikunta valkoisia. Valkoiset voittivat sodan. Punaisia menehtyi paljon enemmän.

4 Sisällissodan ratkaisu: Tampere!
Valkoiset valloittivat Tampereen, Suomen sisällissodassa, jonka seurauksena käytiin Tampereen taistelu. Tampereen taistelu oli Pohjoismaiden siihenastisen sotahistorian suurin sota. Punaisia menehtyi paljon enemmän kuin valkoisia.

5 Saksalaiset Suomessa 1918 ?!? Saksan armeija tuki valkoisia hyökkäyksellä Etelä-Suomeen, noin sotilaan voimin.

6 Sodan lopputulos ja syyt siihen.
Punaisten tappion syyt: 75 prosenttia menehtyneistä oli punaisia, joten heidän armeijansa oli pieni ja se kaatui. Punaisiin kuului venäjän armeijan joukot ja vapaaehtoisia ja suomen punainen kaarti.

7 Terrori: Punainen ja valkoinen!
Miksi sodan molem-mat osapuolet syyl-listyivät veritekoihin? Kansojen sisäisissä valtataisteluissa, sodan aikana ja sen jälkeen esiintyi laajamittaista terroria. Sotatoimien ollessa käynnissä molemmat osapuolet syyllistyivät poliittiseen terroriin ja raakuuksiin.

8 Vankileirit! Paljonko vankeja, missä sijaitsivat, millaiset olot?
Suomalaisten vankileirillä menehtyi punaisten käsissä vain 4 ihmistä ja valkoisten käsissä punaista ihmistä.


Lataa ppt "Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google