Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palkkatuki.
Advertisements

Good Karma = Hyviä Seurauksia
Rahaston hoitajan tehtävät näyttelyssä
Projektin budjettien ylitykset
© Mela 2011 Vakuutukset Melasta. © Mela 2011 Täysi hyöty Melan vakuutuksista MYEL-vakuutus on jokaisen viljelijän, kalastajan, poronhoitajan ja metsätilallisen.
Sinikka Hiidenmaa KHT Mikkelin Tilitoimisto Oy
Lauseenjäsennys.
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
Kansantaudit.
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Kymmenen metodia tehdä lyhytkestoista psykoterapiaa
 Tämä on rasismia!   Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.
Yritykset ja yhteisöt ostajina ”Kaiken takana on…ihminen”
Etiikan peruskäsitteet
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Pelien -ohjelmointi Syksy 2007 Vapaavalintainen opintojakso 3 op. ITP8TM003.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi AIKIS -hanke Teknisen toimivuuden määrittelyt Keskustelun pohjaksi
Atk-työni 8.lk Tervetuloa katselemaan esitystä, jossa näkyy tekemiäni töitä lukuvuona postimerkki työ Omat kotisivut Kansi Istumajärjestys Nimikyltti.
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
Oletusasetusten tekeminen Päävalikolla voit aluksi tehdä kaikki oletusasetukset, jotka sitten ovat voimassa aina kun käytät RI400. Voit toki tehdä ne myöhemminkin.
Käyttöohje: Kuinka liittyä osastoon. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Vaatimustenhallinta.
Käyttöbassetit Ideointia, käsitteitä, tavoitteita marraskuussa 2013.
Koira - Koira on nelijalkainen - Nisäkäs - Sille voi opettaa erilaisia temppuja - Yleensä ne ovat ihmisten lemmikkejä, mutta niitä voi myös käyttää pelastajakoirina.
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
MAKSETTU HOTELLIHUONE. SISÄÄNKIRJAUTUMISEN AJANKOHTA. VAHINGON RAJOITTAMINEN. JANIKA KAITO & SUSANNA KAINSALO M2A.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Kuka voi saada opintolainan
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
NuPS T03 Pelaajapalaveri Joukkueen NuPS T03 pelaajat
Avoimen tuotteen hallintamalli Tuotteenhallinnan työpaja
Oikeustapauksia. Kuitin tarjoamisvelvollisuus Turun HAO Kuitintarjoamisvelvollisuus käteiskaupassa - Kuitin tulostaminen - Laiminlyöntimaksu.
Lakitieto TAVARAN JA PALVELUSTEN KAUPPA. KULUTTAJANSUOJALAKI Suojaa ostajaa, kun myyjänä ammattilainen ja ostajana yksityinen Suojaa ostajaa, kun myyjänä.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Viestintä ja tiedottaminen Kuinka viestinnästä saadaan vaikuttavaa? Kuinka muut nuoret tavoitetaan tehokkaasti? Miten tiedotteemme lyö läpi mediassa?
Pysy hyvässä työvireessä
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
18 Yrittäminen alkaa ideasta s
OPPIMISEN ARVIOINTI TYÖKALUN KÄYTTÄMINEN OPETTAJA
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
Bridgen jatkokurssi 2 – lähtökortit jatkuvat
Onnistuneen tietovarastoprojektin edellytykset
15 Laki suojelee kuluttajaa s Tuntidiat Tehtävien vastaukset.
Maailman kielet ja suomi
ALUEELLINEN TIETOIMITUS
Kanavan suosio kasvaa mobiili turvallisuuskysymykset
Matkailujuridiikka Ylipainomaksu – kohtelu lähtöselvityksessä
Tasa-arvosuunnitelma
Yleisten kirjastojen tulokset
Finnan käyttäjäkysely 2016
Liisa Hentilä ja Jesse sjölund
Kanit.
15 Laki suojelee kuluttajaa s
Alaikäisen tekemä sopimus Anniina Väisänen & Jutta Kokkonen
Asiakkaan valinnanvapaus
Jos sodan aikana käydään taisteluita kaupunkialueella, ne voivat tuhota kokonaisia asuinalueita tai kaupunkeja. Tällä hetkellä sodan vaurioittamia kaupunkeja.
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Projektin budjettien ylitykset
Kevään markkinointiaktiviteetit
Kuluttaja-asiamies vs. SCA Tissue Finland Oy
Konsertin peruuntuminen
Suuri verkkokauppatutkimus 2018
Koulutuspaketti 2019 AJOTAITO.
Esityksen transkriptio:

Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen. Diaarinumero: 773/36/08 Antopäivä: 06.04.2009 Pia Hindell

Riita 28.4.2006 K osti 3.2.2006 syntyneen tiibetinmastiffin pennun EH:lta 1 000 eurolla. Koira lopetettu 1.2.2008 aggressiivisen käytöksen vuoksi. Riita: oliko koira virheellinen kaupantekohetkellä ja onko EH velvollinen korvaamaan koiran kauppahinnan K:lle. Tiibetinmastiffeja pentuina ja aikuisina (kuvan koirat eivät liity tapaukseen)

Vaatimukset K vaatii koiran kauppahintaa eli 1 000 euroa. K on vaatimuksessaan kertonut EH:n vakuuttaneen ennen ostohetkeä, ettei koiran kanssa tulisi ongelmia vieraiden ihmisten kanssa. E oli kertonut myös vievänsä koiraa näyttelyihin. K oli myös kertonut koiran olleen pienenä arka ja siinä ilmenneestä aggressiivisuudesta, joka oli alkanut kuuden kuukauden ikäisenä. K kertoo myös että, koiran käytös oli vaihtelevaa arasta epäluuloiseksi ja edelleen rehentelijäksi, eikä käytöstä voinut ennustaa. Koira käyttäytyi hyvin oman väen kohdalla. Tilannetta oli sovittu tarkkailtavan ja että K vie koiran lopetettavaksi, jos jotain tapahtuisi. EH oli luvannut maksaa kauppahinnan takaisin, näin ei kuitenkaan tehnyt. Aggressiivisuus oli jatkunut ja johti lopettamiseen 1.2.2008. K oli parhaansa mukaan hoitanut ja ruokkinut koiraa. K:lla on ollut koiria vuodesta 1985 ja pärjännyt niiden kanssa ennen tätä koiraa.

Vastaus EH kertoo vastauksessaan rodun olevan haasteellinen juuri luonteensa vuoksi ja lisäksi K:n tienneen jo ennen pennun ostamista, mitä hän halusi. K oli suhteellisen usein pennun ostamisen jälkeenkin yhteydessä EH:an. EH:n mukaan K:n ostama pentu oli täysin normaali ja lisäksi erittäin kaunis yksilö. EH oli kertonut K:lle, että sosiaalistamiseen kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota. Asiasta keskusteltiin useita kertoja myös puhelimessa. Omistajan oma valinta on, kuinka paljon töitä hän haluaa tehdä koiran kanssa ja missä vaiheessa hän antaa periksi. Kasvattaja ei voi kantaa vastuuta siitä, miten omistajat kohtelevat ja kouluttavat koiriaan. Epäluuloisen vahtikoiran haltijalla on erityisen suuri vastuu. EH on kunnianhimoinen kasvattaja ja hän on ollut aktiivinen tiibetinmastiffiharrastaja vuodesta 1991 lukien. EH:lla on muun muassa kasvatteja yli kymmenessä maassa. Hän ei ole tavannut ainoatakaan luonnevikaista tiibetinmastiffia, vaikkakin vaikeita luonteita, samoin myös epätyypillisiä.

Ratkaisu Lautakunta pitää asiassa selvitettynä, että koira on käyttäytynyt aggressiivisesti ja että se on tästä syystä jouduttu lopettamaan. Koiralla on saadun selvityksen mukaan todettu aggressiivista käytöstä alle kuuden kuukauden sisällä kaupantekohetkestä. Eläinlääketieteellisen tietämyksen mukaan koiran luonteen kehittymiseen vaikuttavat perinnölliset syyt, mutta huomattavan suuri merkitys luonteen kehittymiselle on koiran kasvattamisella ja sen kohtelulla. Tämä huomioon ottaen lautakunta pitää tässä tapauksessa riittävästi näytettynä, että vian syy voi olla muu kuin synnynnäinen. Näin ollen ostajan tulee osoittaa, että virhe on ollut eläimellä vaaran-vastuun siirtyessä eli hallinnan luovutuksen hetkellä. K ei ole tässä tapauksessa esittänyt oman väitteensä lisäksi muuta selvitystä siitä, että koira olisi ollut luonteeltaan aggressiivinen tai muullakaan tavalla virheellinen, kun koira oli luovutettu hänelle. Kuluttajariitalautakunta ei suosita hyvitystä asiassa. Päätös oli yksimielinen.   Julkaistu 6.4.2009