Potilaan eristäminen sairaalassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Hiv ja aids.
Päihteiden käyttö ja tuberkuloosi
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Sairaalahygienia ja eristysohjeet
TBHOI1 BIOANALYYTIKON HOIDOLLINEN TIETO- JA TAITOPERUSTA 5op Osasuoritukset: TBHEP2 Hoidon perusteet 1 op TBLÄÄ2 Lääkehoidon perusteet 1 op TYEA1 Ensiapu.
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
ECDC-infektiomääritelmien yleiset periaatteet
Mikrobiologian ryhmätehtävä
Ruusu Jenni Pajulahti.
Aseptiikan käsitteitä
Radiologiset päivystystutkimukset
Mikrobilääkeresistenssin hallintaa Suomessa ja EU:ssa
Sairasteluiden välttäminen
Tartuntataudit s
Mikrobiologian uusia tuulia
Chapter 21: The deinococci and nonproteobacteria Gram negatives
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Antibioottihoidon vaikutus vastasyntyneeseen
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Hanna Lounela LINTUINFLUENSSA NEWCASTLEN TAUTI.
Hanna Lounela HELPOSTI LEVIÄVIEN ELÄINTAUTIEN VASTUSTAMINEN Kuva: Katri Kaaro.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja HOITO JA HUOLENPITO TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ vuode- ja hoivaosastot pitkäaikaisosastot.
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Tartuntataudit - infektiotaudit Normaalifloora – satoja bakteerilajeja, suolistossa, limakalvoilla, iholla > suojaa, estää haitallisten mikrobien kasvua.
Verenluovutus ja verivalmisteet
Maahanmuuttajien tuberkuloosin seulonta Petri Ruutu, emeritusprofessori Tartuntatautiseurannan ja torjunnan osasto OTH-verkoston kokous
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Täit.
Käden infektiot.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
TE3 TERVEYDENHOITOA LUVULTA ALKAEN Hurtig
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Näin voit estää tartunnan Hygieniahoitajat
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
KUVA-mittaristoehdotus/ Poimintoja Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja turvallisuus -mittaristosta
LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua.
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
TE1 Tartuntataudit Hurtig
Terveysteknologia = kaikkea sairauksien hoidossa ja terveyden edistämisessä käytettävää teknologiaa Hyvinvointiteknologia Tulevaisuuden näkymiä.
7. Taudit ja tuholaiset.
ERI AIKAKAUSIEN NÄKEMYKSIÄ TERVEYDESTÄ
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Venäjä.
EGYPTI.
Vesirokko.
Hyvän käsihygienian merkitys
Madagaskar.
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Tartuntatautien ehkäisy
Tartuntatautilaki Uusi Tartuntatautilaki (1227/2016) tuli voimaan Laki korvaa aiemman vuodelta 1986 peräisin olleen lain. Merkittävimmät muutokset.
Matkustatko Islantiin ?
Kiina.
Lapsuus ja nuoruus.
MRSA ja ESBL infektioturvallisuus hoitotyössä
Vastasyntyneen terveysongelmia
Maahantulotarkastukset / infektiotautien seulonta Turun koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa Skoopin koulutuspäivä Hannele Kallio Ylilääkäri.
Tuberkuloosin nykytilanne ja tarttumisriski
KPL 12: Tartuntataudit.
IV Luonnon monimuotoisuus
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
Esityksen transkriptio:

Potilaan eristäminen sairaalassa

ILMAERISTYS Ilmaeristystä käytetään sairauksissa, jotka leviävät ilmassa leijailevien mikropartikkelien välityksellä. Tautia aiheuttavia partikkeleita pääsee ilmaan hengitystie-eritteistä potilaan yskiessä tai aivastaessa. Ilmaeristystä edellyttävät sairaudet: Keuhko- tai ylähengitystie (kurkunpää-, nenä-) tuberkuloosi, jossa yskösten tuberkuloosivärjäys on positiivinen (kunnes TBC-värjäykset ovat negatiiviset) Epäily moniresistentistä tuberkuloosista (MDR-TBC) Vesirokko ja yleistynyt vyöruusu (lisäksi kosketuseristys) Tuhkarokko ja vihurirokko tartuttavassa vaiheessa SARS-tyyppinen keuhkokuume tai sen epäily (lisäksi kosketuseristys) Lintuinfluenssa Isorokko Verenvuotokuumeet

KOSKETUSERISTYS Kosketuseristystä käytetään tavanomaisten varotoimien lisäksi potilailla, joilla tiedetään tai epäillään olevan kosketuksen välityksellä leviävä infektio. Esimerkkejä taudinaiheuttajista ja sairauksista: MRSA (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus) VRE (vankomysiiniresistentti enterokokki) Moniresistentit gramnegatiiviset enterobakteerit esim. ESBL mm. E.coli, Klebsiella, Proteus, Salmonellat; Suolistoinfektiot vaippaikäisillä tai joiden infektiivinen annos on pieni tai joiden aiheuttajamikrobi säilyy hyvin ympäristössään kuten: Clostridium difficile, norovirus, EHEC, Salmonella typhi, Salmonella paratyphi, Shigella, hepatiitti A tai rotavirus RSV-, parainfluenssavirus- tai enterovirusinfektiot pikkulapsilla Ihoinfektiot, jotka tarttuvat helposti kuten Herpes simplex-virusinfektio vastasyntyneellä, impetigo, runsaasti erittävä ihoinfektio tai haavainfektio Täit ja syyhy Vesirokko ja vyöruusu

PISARAERISTYS Pisaraeristystä käytetään tavanomaisten varotoimien lisäksi potilailla, joilla tiedetään tai epäillään olevan suurien pisaroiden välityksellä leviävä sairaus. Näitä pisaroita syntyy yskiessä, niistäessä, puhuessa, aivastaessa tai toimenpiteissä. Pisarat eivät leijaile ilman mukana, vaan putoavat melko pian alaspäin, eivätkä tavallisesti kulkeudu metriä kauemmaksi syntypaikastaan. Olennaista on sijoittaa potilaat joko eristyshuoneeseen tai yli metrin etäisyydelle toisistaan sekä käyttää lähihoidossa suu-nenäsuojusta.

Pisaraeristystä edellyttävät sairaudet: Meningokokin aiheuttama meningiitti, pneumonia tai sepsis (eristys jatkuu 24 tuntia tehokkaan antibioottihoidon aloittamisesta). Haemophilus influenzaen aiheuttama meningiitti, pneumonia, sepsis tai epiglottiitti (24 tuntia tehokkaan antibioottihoidon aloittamisesta) Kurkkumätä (4 vrk tehokkaan lääkehoidon aloittamisesta) Hinkuyskä (pertussis) Streptokokki A:n aiheuttama faryngiitti, pneumonia tai tulirokko pikkulapsilla Influenssa Sikotauti Vihurirokko Rutto

VERIVAROTOIMET Verivarotoimilla pyritään estämään veren välityksellä tapahtuva tartunta potilaasta, jolla tiedetään tai epäillään olevan veriteitse leviävä sairaus. Olennaista verivarotoimissa on pisto- ja viiltovahinkojen välttäminen sekä suojainten käyttö verikontaminaation ehkäisemiseksi.   Verivarotoimia edellyttävät sairaudet: - Hepatiitti B (HBsAg positiivinen viruksen kantaja) - Hepatiitti C (HCV-PCR positiivinen viruksen kantaja) - HIV-infektio (HIV-Ab positiivinen)

https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/muut- ohjeet/suojautuminen-tutkimus-ja-hoitotilanteissa