Elinikäinen ohjaus Suomessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

SEINÄTÖN PAJA- VERKOSTOTAPAAMINEN Työpaja-seinillä ja ilman
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
Elinikäinen ohjaus yhteiskunnallisesta näkökulmasta Elinikäinen ohjaus ammatillisessa koulutuksessa –kutsuseminaari Ulla-Jill Karlsson neuvotteleva.
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
Anne Leppänen, Hannele Torvinen & Seija Koskela
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Elinikäisen ohjauksen kehittämispäivät 2014 Ulla-Jill Karlsson, neuvotteleva virkamies Erno Hyvönen, projektisuunnittelija.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄT 2014 Turku 8.10.
VAMMAISJÄRJESTÖT TYÖLLISTYMISTÄ TUKEMASSA TYÖ KUULUU KAIKILLE
TERVETULOA!. Päivän teemat -Ohjauspalvelut Kareliassa -Karelian kuulumiset -Uudistunut korkeakoulujen yhteishaku -Karelian toimijat ja opiskelijakunta.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
ENO – ENNAKOIVA OHJAUS TYÖELÄMÄSSÄ Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Tarja Liljeroos.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Birgitta Varjonen Työpaja 2. Korkea-asteen ohjaus Johdantopuheenvuoro: Ohjaus palvelujärjestelmänä Oped-Exo Opintojen ohjauksen kehittämishanke.
Opin Ovi -hankkeet OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
Ryhmien tehtävistä : Etelä-Savon elinikäinen oppiminen ja nuorisotakuu Tuija Toivakainen ISO ELO -kokous.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
ELO-yhteistyöryhmän kokous
Strategiaperusta ja ohjelmat
Katsaus elinikäisen ohjauksen toiminta-
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Nuorisolain uudistaminen
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Työelämälähtöisyys Valmassa
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
YHTEISKOULUN OPPILAANOHJAUS Tavoite Yhteystiedot Kohderyhmä
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos
PONTTI –Pohjoista ohjausosaamista nuorisotakuuseen, 5op
ELGPN:n toiminnan tulosten ja työkalujen levittäminen ja hyödyntäminen Suomen elinikäisen ohjauksen kehittämisessä Raimo Vuorinen & Jaana Kettunen Jyväskylän.
VI Ohjaamo-päivä Verkko-Ohjaus
Elinikäisen ohjauksen / tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kokonaisuus ns. OHJAAMO – malli (luonnos TEM) Kansalainen oppimisen ja työn siirtymissä.
Nuorisotakuu -kiertue eväitä jatkotyölle
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
TE-toimiston yrityspalvelut
Kuntainfo Ajankohtaista monialaisten palvelujen kehittämisestä
Verkko-ohjaushankeen tilannekatsaus
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
KOHTAAMO Verkko-Ohjaus
Suomidigi.fi.
Saimaan ammattiopisto Sampo
Yhdessä koulutustakuuseen - hankkeen loppuseminaari Kilta-Sali, Helsinki, torstai , klo Klo n Kommenttipuheenvuoro Ilkka Halavan.
ESR-toimijoiden verkostoitumistilaisuus
Valtakunnallisen ELO-ryhmän kokous
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Valtakunnallinen ELO yhteistyöryhmä
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Elinikäinen ohjaus Suomessa Tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut elinikäisen oppimisen ja urasuunnittelun tukena - elinikäinen ohjaus Työelämän, alojen ja ammattien jatkuva muutos haastaa kansalaiset jatkuvaan oppimiseen, jatkuvaan oman ammatillisen uran suunnitteluun sekä joustavien oppimisen ja työn polkujen rakentamiseen Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella – elinikäisellä ohjauksella – tarkoitetaan toimia, joiden avulla kaikenikäiset kansalaiset voivat määritellä valmiutensa, taitonsa ja kiinnostuksensa eri elämänvaiheissa tehdä koulutukseen ja ammattiin liittyviä päätöksiä hallita yksilöllistä suunnitelmaa oppimisessa, työssä ja muussa toiminnassa, jossa valmiuksia ja taitoja opitaan ja käytetään Ohjauspalveluja tuotetaan eri toimintaympäristöissä: koulutuksessa, työ- ja elinkeino- hallinnossa, työpaikoilla, järjestöissä ja yksityisesti. (Euroopan unionin neuvosto 2004)   Suomessa on toimiva tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kokonaisuus, joka perustuu koulujen ja oppilaitosten opinto- ja uraohjaukseen, työ- ja elinkeinopalveluiden uraohjaustoimintaan, työpajojen ja etsivän nuorisotyön ohjaukseen sekä työpaikkojen ja työmarkkinoilla toimivien järjestöjen toimintaan Elämän eri vaiheissa ja tilanteissa tarjottavilla tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluilla tuetaan ihmisten urasuunnittelutaitojen kehittymistä osuvia koulutusvalintoja työuran taitekohtien ratkaisuja jatkuvaa osaamisen kehittymistä koulutusten loppuun saattamista työllistymistä Tuloksena on kestäviä ratkaisuja suhteessa kansalaisten ja työelämän tarpeisiin

Elinikäisen ohjauksen yhteistyöfoorumit: Suomessa on vuosikymmenten yhteistyöperinne ohjauksen eri hallinnoijien ja toimijoiden kesken. Suomessa on vuodesta 2011 alkaen toiminut TEM:n ja OKM:n vetämä valtakunnallinen Elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmä. Ryhmään kuuluu jäseniä ministeriöistä, kansaneläkelaitoksesta, kunnista, oppilaitoksista, Työ- ja elinkeinopalveluista, aluehallinnosta, työmarkkinajärjestöistä ja kolmannen sektorin järjestöistä. Ryhmän toiminta pohjautuu ELGPN:n strategisiin linjauksiin. Jatkokaudella (2015 – 2020) yhteistyöryhmän tehtävänä on edistää kansallista, alueellista ja paikallista tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden kehittämistyötä, vahvistaa hallinnonalojen ja eri toimijoiden yhteistyötä, välttää päällekkäistä työtä sekä edistää poikkihallinnollisen nuorisotakuun ESR -kokonaisuuden tavoitteiden saavuttamista. ELY -keskusten ohjauksessa toimii 15 Elinikäisen ohjauksen alueellista yhteistyöryhmää. Ryhmät on perustettu vuosien 2012 - 2013 aikana. Ne ovat edustukseltaan laajapohjaisia (aluehallinto, työ- ja elinkeinopalvelut, oppilaitokset, kunnat, työmarkkinajärjestöt, kolmas sektori) ja niiden tehtävänä on mm. on edistää tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden saatavuutta ja laatua alueella Vuosina 2015 ja 2016 elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmien keskeisimpinä tehtävinä on osallistua: Matalan kynnyksen monialaisten palvelujen luomiseen ja kehittämiseen Tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen ohjauksessa – integroidun verkko-ohjausjärjestelmän kehittämiseen Suomi on osallistunut aktiivisesti Eurooppalaisen elinikäisen ohjauksen politiikkaverkoston (ELGPN, vuodet 2007 - 2015) toimintaan ja toiminut koordinoijana. Verkosto on laatinut eurooppalaisia linjauksia elinikäisen ohjauksen toteuttamiseksi, urasuunnittelutaitojen kehittämiseksi sekä ohjauksen laadun turvaamiseksi. Suomessa elinikäinen ohjaus ja ohjausjärjestelmä toimii hyvin näiden suositusten mukaisesti. Tästä osoituksena on muun muassa PISA 2012 tutkimus, jonka mukaan suomalaisten peruskoululaisten urasuunnittelutaidot ovat kansainvälisesti vertailtuna varsin hyviä. Tämä perustuu suomalaisen peruskoulun opetussuunnitelmapohjaiseen ammatinvalintaopetukseen ja opintojen ohjaukseen