14 Masennus on yleisin mielialahäiriö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Advertisements

Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Masennus; masentunut mieliala  depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä kärsii oireista Keskeinen.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Terveyskeskuslääkärin näkökulma moniammatilliseen yhteistyöhön Markus Partanen, Runosmäen-Mullin terveysaseman vastaava lääkäri, PPPR- hankkeen Turun kehittämisosion.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
MIELENTERVEYS JA JAKSAMINEN. MIELENTERVEYS: KESKEISET SISÄLLÖT Psyykkinen toimintakyky Sosiaalinen toimintakyky Mielenterveys: määritelmä -Ylläpitäminen,
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Psyykkistä terveyttä voi edistää Hurtig
Ahdistuneisuushäiriöt vanhuusiässä Karjalatalo Avauspuheenvuoro Geriatrian ja psykiatrian el Eeva Hölttä.
HENKISEN KRIISIN SYITÄ *Työn menettäminen *Rakkaan henkilön kuolema *Raiskatuksi tuleminen (usein uhrille ”henkinen kuolema”) *Avioero *Oma vahingoittuminen.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
UNIHÄIRIÖT. Yleistä Kun uneen liittyvät vaikeudet kestävät viikkoja tai kuukausia, voidaan puhua unihäiriöistä Syynä voi olla esim. huolet, ahdistus ja.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
ALKOHOLISMI Jenni & Julia 2A. Yleisesti  Alkoholismi on krooninen sairaus, jossa elimistö tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta  ominaista alkoholin.
20 Vaikuttavuustutkimukset osoittavat hoitojen hyödyn Ydinsisältö.
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
Amfetamiinien ja stimulanttien käyttöön liittyvät ongelmat ©Juha Kemppinen 2005 copyright Juha Kemppinen 2005.
Potkuri ja Starttiraha Pirkka Hyssälä. STARTTIRAHA.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
M IELENTERVEYDEN YLLÄPITÄMINEN JA JAKSAMINEN Hurtig
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriö
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
Masennus masentunut mieliala depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
6.4 Liikunnan merkitykset
12§ Vuosityöajan lyhentäminen
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖPÄ.
Psyykkinen terveys.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
TRAUMATERAPIA -TAKAISIN ELÄMÄÄN.
Kaksisuuntainen mielialahäiriö – miten sen kanssa voi oppia elämään
Keskenmenopotilaan henkinen tukeminen
63. Mielenterveyden häiriöt
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Työuupumus ja masennus – erot ja rajat Terveystoimittajat ry:n seminaari , Helsinki Jan Schugk Ylilääkäri Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
PSYA11 Kandidaatintutkielma Kevät 2019 Samulin kandiaiheita
Esityksen transkriptio:

14 Masennus on yleisin mielialahäiriö Ydinsisältö

Masennuksen eli depression oireita Masentunut mieliala Mielenkiinnon ja mielihyvän huomattava vähentyminen Psyykkiset voimavarat vähentyneet Muutoksia ruokahalussa ja nukkumisessa Oireet jatkuvat vähintään kahden viikon ajan.

Masennuksen jaottelua Suomessa vuosittain noin 56 prosenttia väestöstä sairastaa masennusta. Lievempää masentunutta mielialaa esiintyy 15 prosentilla väestöstä. Naisilla yleisempää kuin miehillä. Jaotellaan lievään, keskivaikeaan, vaikea-asteiseen ja psykoottiseen masennukseen. Lisäksi: Synnytyksen jälkeinen masennus Kaamosmasennus

Masennuksen taustatekijöitä Perinnöllinen alttius Menetys, traumaattinen kokemus tai pitkään tukahdutettu suru Heikko itsetunto Kielteinen tulkintatyyli tai vääristyneet tulkintatavat

Masennuksen seurauksia Haittaa psyykkistä hyvinvointia ja työssä jaksamista Lisää riskiä sairastua fyysisesti Toistuvissa masennuksissa itsetuhoisuus lisääntyy.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö Masennus ja mania -jaksot vaihtelevat Maaninen vaihe: Kiivastahtisuutta, holtitonta käytöstä ja suuruuskuvitelmia Kestää muutamia viikkoja Esiintyy noin prosentilla väestöstä Vahva geneettinen tausta, mutta puhkeaa usein traumaattisen kokemuksen myötä Usein krooninen eli pysyvä sairaus Hoidetaan lääkkeillä ja psykososiaalisella hoidolla