BAROKKI ITSEVALTIUDEN JA VASTAUSKONPUHDISTUKSEN ILMENTÄJÄNÄ

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kreikan taide Tieto Kreikan taiteesta on melko puuttellista, koska suuri osa esineistä ja rakennuksista on tuhoutunut tai kadonnut. Parhaiten tunnetaan.
Advertisements

Pelkistäminen Virikkeitä hiekkavalukorujen suunnitteluun
Nykytaide -Mitä se on?.
Barokki, Rokokoo ja uusklassismi:
Mosaiikkityö tilkkumaalaustekniikalla
KuvataideKuvataide. 8.Lk Muotoilu -rakennellaan ja muotoillaan -työstetään eri materiaaleja mm. Lasia, savea, jäätä jne. Tehdään: -pienoismalleja -käyttöesineitä.
Keskiajan taiteesta Fokus Jumalan ja maailman suhde; hieraattisuus
Andrei Rublev: Kolminaisuus (1400-l)
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
1.3 Antiikin Kreikan taide ja arkkitehtuuri (s.22 – 27)
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Keskiajan maailmankuva, elämäntapa & keskiajan ”pimeys”
Keskiajan arkkitehtuuri
KU1 / Akryylimaalaus ”KATSE”
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
Modernismin tulo Suomeen
Luku Tieteet ja taiteet s. 22–34 Laokoon-patsas. KREIKAN TAIDE Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty.
EUROOPPALAINEN IHMINEN ITSEVALTIUS BAROKKI ROKOKOO.
Pablo Ruiz Picasso : Avignonin naiset, 1907 Kubismi on pääasiassa maalaustaiteen ja kuvanveiston, sekä joissakin maissa taideteollisuuden ja arkkitehtuurin.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120 MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET.
ÄI Kuvan analyysi ja tulkinta Lähtökohtia tulkinnalle: Aihe Tekijä Tekniikka (maalaus, piirros, valokuva, taidegrafiikan menetelmät jne.) Käyttötarkoitus.
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA Luku 6 – Motivointi 2: Reliikit.
Uuden ajan murros - Barokkiarkkitehtuuri. BAROKKIARKKITEHTUURI Peruspiirteet: mahtipontisuus geometrisuus säännöllisyys koristeellisuus.
BAROKKI Johdanto Barokki Valitsin itselleni barokin ajan pukuhistorian, koska suureellisuus ja mahtipontisuus vaatteissa, koruissa.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
Euroopan uuden ajan kaupungit ja rakentaminen
MEDIAKULTTUURIN NOUSU
III KE SKIAJAN EUROOPPA
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Kristinusko Etelä-Amerikassa
Antiikki - Antiikin Kreikan arkkitehtuuria
IV EUROOPAN NOUSU Historian taidot, s. 120–121.
Elli, Mi Mi Htay, Andrei ja Mikael
MODERNIN VALTION SYNTY Sivut
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Aineisto on vapaasti muokattavissa
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Keskiaika Suomessa Noin
ARKTISET KULTTUURIT Sivut 162171
1960-LUVUN PROTESTI: HIPEISTÄ KANSALAIS-OIKEUKSIIN
Havaintokanavatestin pisteytys
Keskiajan kirkkoarkkitehtuuria
Rokokoo Reetta Kähkönen LV15L Jean-Antoine Watteau.
Kartografian historia
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Historia2 Eurooppalainen Ihminen
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
Muista nämä aineisto- tai dokumenttitehtävään vastatessasi:
Luku Kauppiaita ja koronkiskureita, s. 87–93
Kirkkoarkkitehtuuri ja kirkkotaide
Luku Nuori tasavalta, s. 102–106
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
ELÄMÄÄ UUDEN AJAN EUROOPASSA
Protestanttiset kirkot
OPETUSVINKKI 1 – Yhteistoiminnallinen työskentely
Kuvan avaus - Keskiaika
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
1. Kristinuskon keskeiset piirteet
4. Uskonto yhteisön perinteenä
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT
RENESSANSSI JA TIEDON VALLANKUMOUS
VINCENT VAN GOGH syntyi Alankomaissa v. 1853
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
KULTTUURIN KUNTAKUVA JA TULEVAISUUS Kuntaliitto
Kaarle Suuri ja Frankkien valtakunta
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Esityksen transkriptio:

BAROKKI ITSEVALTIUDEN JA VASTAUSKONPUHDISTUKSEN ILMENTÄJÄNÄ Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. BAROKKI ITSEVALTIUDEN JA VASTAUSKONPUHDISTUKSEN ILMENTÄJÄNÄ Luku Itsevaltiuden aikakausi s. 118–126

Ruhtinaiden valta kasvaa Löytöretkien ja laajentuvan maailmankaupan ansiosta läntiseen Eurooppaan virtasi rikkauksia merten takaa. Kauppaa ja kauppiaita verottamalla ruhtinaat saivat säännöllisiä verotuloja, joiden avulla he pystyivät lisäämään valtaansa. Ruhtinaat saattoivat hankkia valtansa tueksi palkkasotilaita, aseita ja keskitetyn hallintokoneiston. Monet aikakauden ajattelijat tukivat kuninkaiden itsevaltiutta, koska voimakkaan kuninkaan uskottiin puolustavan alamaisten etuja parhaiten. Ranskan kuningas Ludvig XIV:stä tuli itsevaltias monarkki, jonka asemaa ja hovia matkittiin ympäri Euroopan. Myös ranskalaisesta kulttuurista tuli muodikasta. Ranskasta tuli taiteen ja ylellisyystavaratuotannon keskus. Pohdi, mitä hyötyjä ja haittoja rajoittamattomasta itsevaltiudesta saattaa olla.

Barokki Katolinen kirkko pyrki kaikin keinoin edistämään vastauskonpuhdistusta. Taide oli hyväksi havaittu keino tuoda esiin ja tukea poliittisia päämääriä. Barokkitaiteen tehtävä oli julistaa katolisen kirkon mahtia suhteessa protestanttisiin kirkkokuntiin. Monet itsevaltiutta tavoittelevat ruhtinaat havaitsivat myös barokin mahtailevuuden, komeuden ja dramaattisuuden käyttökelpoiseksi omien etujensa ajamisessa.

Barokin tunnuspiirteitä 1 Barokille tyypillinen kokonaistaideteos. Yksityiskohta kattomaalauksesta, jossa maalaus hämärtää seinän ja katon välisen rajan. Barokin tunnuspiirteitä 2 Maalauksessa voimakas liikevaikutelma. Sitä korostavat liehuvat kankaat, erisuuntiin kääntyneet katseet ja kierteiset ihmishahmot. 1 3 Allegorisia teemoja ovat hedelmäkori ja alastomat lapsihahmot. Naishahmo esittää Eurooppaa ja runsas hedelmäkori Euroopan rikkautta ja runsautta. Eurooppa lepää antiikin atleettien hartioilla, millä kuvataan Eurooppaa antiikin perillisenä. 3 4 2 4 Kaarien ja pylväiden avulla luodaan valeperspektiivi, joka luo illuusion rajattomasta tilasta, joka jatkuu ylöspäin. 5 5 Runsaat muodot ja koristelu, voimakas värien käyttö sekä valon ja varjon leikki ovat barokille tyypillisiä piirteitä. Andrea Pozzo, Eurooppa. Pyhän Ignatiuksen kunnia (1691–1694).

Barokkimaalaukset Mitä barokille tunnusomaisia piirteitä löydät kuvista? Mitä kuninkaanvallan tunnusmerkkejä kuvissa on? Käytä apunasi oppikirjan sivua 122! Hyacinthe Rigaud’n Ludvig (1701) ja Anthony Van Dyckin Kaarle I (1633).

Barokkimaalaukset Tunnusomaisia piirteitä: valon ja varjon voimakkaat kontrastit tummat värit voimakas liikevaikutelma vertauskuvallisuus runsaat muodot. Caravaggion Paavalin kääntymys (1601).

Barokkimaalaukset Hollantilaiselle barokille olivat tyypillisiä arkiset aiheet. Toistuvia aiheita ovat porvariskodin intiimit kohtaukset tai maisemat. Jan Vermeerin Maitotyttö (1658-1660).

Barokkiarkkitehtuuri Barokkirakennukset muistuttavat paljolti renessanssin rakennustaidetta. Uutta ovat vaakasuorien linjojen kontrastiksi suunnitellut ylöspäin kohoavat katot ja tornit. Muotojen yksinkertaisuus on korvautunut yksityiskohtien kierteisyydellä, koveruudella ja kuperuudella. Rakennuksen kanssa samanaikaisesti suunniteltiin aukioita, suihkulähteitä ja muotoon istutettuja puutarhoja, jotka yhdessä muodostavat kokonaistaideteoksen. Mark Fosh; Creative Commons Attribution 2.0

Barokkihuonekalut Barokkiaikana sisustamisen merkitys kasvoi. Huonekalut ja muut esineet olivat raskaita ja koristeellisia. Tyypillisiä olivat myös kultaukset, upotukset ja puun käsittely tummaksi.

Mitkä olivat barokin keskeiset tunnuspiirteet? koristeellisuus muotojen runsaus raskaus tummat värit jyrkät kontrastit (valo, värit, rakennuksen eri osat) vertauskuvallisuus tunteellisuus