Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

4. Uskonto yhteisön perinteenä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "4. Uskonto yhteisön perinteenä"— Esityksen transkriptio:

1 4. Uskonto yhteisön perinteenä
Opetusvinkki 1: Ryhmätyö erilaisista rituaaleista

2 Ryhmätyö erilaisista rituaaleista
Opiskelijat perehtyvät 2–4 henkilön ryhmissä johonkin rituaaliin. Rituaalien yleisesittely löytyy oppikirjan sivuilta 43–45, mutta valitusta rituaalista etsitään lisätietoja internetistä. Ryhmät saavat valita projektin toteutustavan luovalla tavalla. Kuviteltu valokuvakooste rituaalista esim. Instagramissa tai Facebookissa. Aikakauslehteen suunniteltu ohjeistus ko. rituaalin järjestämiseen. Päiväkirjamuistoja rituaalista. Blogi valitusta rituaalista. Uskontotieteellinen artikkeli rituaalista. Näytelmä, sarjakuva, laulu... Jne.

3 Rituaalit esitellään muulle opiskeluryhmälle s
Rituaalit esitellään muulle opiskeluryhmälle s. 45 laatikon järjestyksen mukaan niin, että aluksi kerrataan kunkin rituaalien lajin tunnusomaiset piirteet (esim. siirtymäriitit) ja sen jälkeen esittelyvuorossa ovat kaikki tähän lajiin kuuluvat esitykset Valitusta rituaalista analysoidaan rituaalien piirteitä seuraavan dian apukysymysten avulla.

4 Rituaalin piirteiden analysointia
Toistuva ja kaavoittunut käyttäytymismuoto → Kuinka usein rituaalinne toistuu? Millainen ”kaava” siihen liittyy? Tausta pyhässä kirjassa tai historian varrella muotoutuneessa perinteessä → Mistä valitsemanne rituaali ja sen tavat ovat peräisin? Erityinen symbolinen merkitys → Millainen symbolinen merkitys rituaalissanne on? Uskonnollinen tai ei-uskonnollinen → Kumpaa valitsemanne rituaali edustaa? Tärkeä merkitys yksilölle tai yhteisölle → Millainen merkitys rituaalillanne on yksilölle tai yhteisölle?

5 Esimerkkejä esitysten aiheiksi
Siirtymäriitit: yksilön elämänkaareen liittyvä rituaali jostain uskonnosta esim. syntymän, aikuistumiseen, häihin tai hautajaisiin liittyvät rituaalit, initiaatio johonkin uskonnolliseen/muuhun ryhmään Kriisiriitit: onnettomuuksien, huonojen aikojen, uhkatilanteiden ym. varalta järjestetyt rituaalit esim. varhaiskantaisten uskontojen rituaalit sadon turvaamiseksi, muistojumalanpalvelukset... Kalendaaririitit: vuoden kulkuun liittyvät juhlat mistä tahansa uskonnosta Rukous ja meditaatio: rukoushetki, mietiskely- tai joogatuokio yms. Palvonta ja uhrit: jonkun uskonnon jumalanpalvelus tai uhraaminen esim. intialaisessa tai kiinalaisessa temppelissä Pyhiinvaellus: minkä tahansa uskonnon pyhälle paikalle tehty pyhiinvaellus Poliittiset rituaalit: sotilasparaatit, kuninkaalliset rituaalit, itsenäisyyspäivän vietto, lipunnosto


Lataa ppt "4. Uskonto yhteisön perinteenä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google