Epilepsia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Advertisements

Kansantaudit.
Diabetes s. 65 –
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
Mielenterveyden häiriöt
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
EPILEPSIAA VOIDAAN HOITAA
Skitsofrenian epidemiologia
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
SÄDEHOITO.
Allergiat.
Allergiat.
Allergiat.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
Sydän- ja verisuonitaudit
Syöpä.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Masennus; masentunut mieliala  depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä kärsii oireista Keskeinen.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Neurologisia sairauksia Parkinsonin tauti, Epilepsia.
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Mielenterveyden häiriöt
Parkinson.
Mielenterveyden häiriö
Syömishäiriöt 5.6.
Epilepsialiiton näkemyksiä erikoissairaanhoidon keskittämisestä
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
KEUHKOSYÖPÄ …..
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
IHOSYÖPÄ.
Unikauhukohtaus (night terror)
Epilepsialiitto VÄLITTÄÄ POTKA-verkosto Epilepsialiitto
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
IHOTTUMAT.
EPILEPSIA
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
NARKOLEPSIA Mitä Narkolepsia on? Oireet ja vaikutukset Diagnosointi
Esityksen transkriptio:

Epilepsia

Epilepsia Krooninen neurologinen sairaus Yksi tärkeimmistä vakavista aivosairauksista

Sairastavuus Suomessa epilepsiaa sairastaa noin yksi prosentti koko väestöstä noin 54000 lapsia 5000 Uusia epilepsiatapauksia todetaan vuosittain noin 30-50/100 000 henkilöä/vuosi Epilepsiat ovat monitekijäisesti syntyviä eli niiden kehittymiseen vaikuttavat sekä ympäristötekijät että peritty alttius.  Osalla on siis perinnöllinen alttius epilepsiaan, mutta vasta aivovamma tms laukaisee sen

Oireet Tunnusomaista toistuvat, ennalta-arvaamattomat tajuttomuus- kouristuskohtaukset tai tajunnanhämärtymiskohtaukset Kohtaus on ohimenevä aivotoiminnan häiriö Kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin Kohtaus aiheuttaa toiminnan lakkaamisen ja toimintakyvyn alentumisen Vakavassa tapauksessa kaatuminen, vartalon kouristelu Usein suusta erittyy vaahtoa Kuoleman tai vammautumisen riski on suuri jos kohtaus kestää yli 30 minuuttia Epilepsiaa sairastava pystyy joskus huomaamaan kohtauksen ennen sen alkua (muun muassa näköhäiriöt) Pitkittynyt epileptinen kohtaus on hengenvaarallinen tila Kehittymisen riski kasvaa kohtauksen kestettyä yli 5 minuuttia

Syyt Syynä poikkeava, purkauksenomainen aivosähkötoiminta, joka pahimmassa tapauksessa saattaa levitä koko aivojen alueelle Kyse on aivoissa syntyvistä sähköisistä purkauksista, jotka häiritsevät aivojen normaalia toimintaa Häiriö aivosolujen sähköisessä toiminnassa voi johtua solujen vaurioitumisesta tai esimerkiksi geneettisestä toimintahäiriöstä Myös aivokasvaimet, aivoverisuonimuutokset, aivoveren­kiertohäiriöt, hydrokefalia tai aineenvaih­dunnan häiriöt voivat olla epilepsian syynä. Epilepsia on yhteydessä autismiin Autisteilla yleinen Oireiden laukaisevat tekijät vaihtelee yksilöittäin Esim. välkkyvät valot Kohtaukset mahdollisia, myös niillä jotka eivät sairasta epilepsiaa Syynä stressi, pitkäaikainen valvominen, jotkin lääkkeet

Hoito Epilepsiapotilailla on kaksi-kolminkertainen kuolleisuus ns. normaaliväestöön verrattuna.  Oireita voidaan hoitaa Lääkkeillä Leikkauksella, jossa kohtauksia aiheuttava aivoalue poistetaan Ketogeenisellä erityisruokavaliolla Suurin osa saadaan kohtauksettomiksi lääkkeillä (70-80 % potilaista) Vaikeahoitoista epilepsiaa (15-25% potilaista) voidaan hoitaa myös vagusstimulaattorilla, joka lähettää hetkittäin sähköimpulsseja vagushermoon Suomessa on toiminut vuodesta 1969lähtien epilepsiapotilaiden ja heidän omaistensa etuja ajava valtakunnallinen Epilepsialiitto Epilepsia potilaalla on usein mukanaan epilepsiakoru Kohtauksen sattuessa sitä ei saa estää, mutta potilaan päätä pitää suojata