10 Kunta pitää huolta asukkaistaan s. 72-76.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Advertisements

Paavo Voutilainen Sosiaalijohtaja
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Medinet- hoitopalvelu siellä missä potilas on
Imatran hyvinvointipalveluiden organisaatiouudistus
SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI PALVELUORGANISAATIO
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Peruspalvelujen ennakointi Kajaanin seutukunta. Peruspalvelujen ennakointi Kajaanin seutukunta Heikki Miettinen Mallin pohjatiedot Väestöennusteet.
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
10 keskeistä suomalaista perus- ja ihmisoikeusongelmaa
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta 1 (kansanedustajat)
Hyvinvointipalvelut – tilaajalautakunnat Vaihtoehtoisia malleja Tiina Kirmanen Kirjoita tähän päivämäärä ja muuta tarpeellista tietoa.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Esittely koululaisille Verohallinto 2015
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Sosiaalihuoltolaki.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
Hurtig TE1 Suomalainen terveys- ja sosiaalihuoltojärjestelmä.
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Turvallinen Pirkanmaa Tulikettu-turvallisuuskoulutus Veijo Kaján.
Hyvinvointipalvelujen (sote) uudistaminen SDP POHDINTAA.
Kukkulan koulun konsultoiva erityisopettaja haasteellisen oppilaan tukena Kukkumäentie 27a, Jyväskylä
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Kuntahallinto.
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Ryhdistä yhdistystä treffille: Mitä yhdistystoiminta on?
YHTEISKUNTAOPPIA KUNTA.
KOLMIPORTAINEN TUKI Yleinen tuki: Siirtyminen tuen portailla
Opiskeluterveyspäivät
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Kantasairaala-hankkeen kehittämispäivä Johdon terveiset
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Keskustelua sähkösavukkeesta
Kunta Jäsenyys Perusjäsenet (kotikunta) ja muut jäsenet (esim. kiinteä omaisuus, yritys) Perusjäsenillä oikeuksia mm. äänioikeus oikeus käyttää kunnan.
Pellervon Päivä 2007 Talousennusteet –
Talousennusteet - mitä yritysjohto voi niistä oppia?
Tavoitteet Tarjota nuorelle myönteisiä kokemuksia, kivaa tekemistä ja kavereita Tukea nuoren kasvua ja vahvistaa luottamusta omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa.
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä 4. ja 5
changeday.fi Twitter #changedaysuomi Facebook ChangeDaySuomi-ryhmä
Asiakkaan valinnanvapaus
Kuntayhtymän valtuusto Kuntayhtymän hallitus
Vinkkejä opintosuunnitelman miettimiseen
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
Lähde: Suomen Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle
Henkilöstö – yhteispalvelun tärkein voimavara Mitä vaikutuksia uudella yhteispalvelulla on henkilöstöön Kristian Karrasch asiamies, henkilöstötyöryhmän.
Valinnanvapauslaki- luonnos Ylitornio
ULVILA GMT Raimo Gröhn GMT Raimo Gröhn.
Kuntaliiton varhaiskasvatuskysely 2018 Selvitys kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisistä ja niiden maksatusperusteista sekä palvelusetelistä.
MOBIVISION Alue ja aikataulu MAHDOLLISIA TOIMINTA-ALUEITA
TYÖTURVALLISUUS.
Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle
Organisaatiokaavio 2018.
Terveyspalvelut ulkomaalaisille Helsingin kaupungissa Pia Tuovinen 07
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Tunnetko jo talous- ja velkaneuvonnan palvelut?
Esityksen transkriptio:

10 Kunta pitää huolta asukkaistaan s. 72-76

10 Kunta pitää huolta asukkaistaan Kunnan järjestämät lakisääteiset peruspalvelut esiopetus peruskoulu opetus pelastus-toimi pelastuslaitos (tuki VPK:lle) päivähoito terveyden-hoito terveyskeskus neuvola hammaslääkäri päiväkodit perhepäivähoito lastensuojelu perheneuvonta vammaispalvelut Hyperlinkki: https://www.kuntarakenne.fi/kao-wiki/fi/uutishuone/Kuntienlakisteisettehtvt_suomi.pdf vanhusten-hoito sosiaali-toimi vanhainkodit kotihoito Lisää kuntien lakisääteisiä tehtäviä. Listasta puuttuu tekniset palvelut. Mitä ne ovat, kerro muutama esimerkki. 10 Kunta pitää huolta asukkaistaan

10 Kunta pitää huolta asukkaistaan Miten kunnan palvelut rahoitetaan? Kunta kerää asukkailtaan kunnallisveroa. Myös valtio tukee kuntia omista verorahoistaan, koska suurin osa kunnan tuottamista palveluista on lakisääteisiä. Halutessaan kunta saa palvelutuotannossaan ylittää lain vaatiman minimitason tai se voi tarjota palveluita, joita laki ei määrää tuotettavaksi. Kaikki kuntalaiset eivät kuitenkaan välttämättä halua nostaa veroprosenttia parempien palveluiden saamiseksi (päätetään siis yhdessä, poliittinen päätös). Kunnat saavat itse päättää kunnallisveroprosentin suuruuden. % on aina sama kaikille kuntalaisille. Hyperlinkki: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_paatokset/Kuntien_ja_seurakuntien_tuloveroprosenti(35049) 10 Kunta pitää huolta asukkaistaan

Kuntien suurin menoerä. Pienessä kunnassa jo muutaman asukkaan vakava sairastuminen tai loukkaantuminen voi näkyä tässä. Asukasluvut 2015 Helsinki: 623 135 Savonlinna: 35 917 Utsjoki: 1 257 Kunnallisvero 2015 Helsinki: 18,50% Savonlinna: 22.00% Utsjoki: 20,75% Kunnan asukkaiden ikärakenne voi vaikuttaa tähän. Kunnissa voidaan myös satsata pieniin opetusryhmiin tai lähikouluihin. Pienissä tai laajoissa kunnissa lakisääteisen minimitason saavuttaminen voi tulla asukasta kohden laskettuna kalliiksi. 10 Kunta pitää huolta asukkaistaan

10 Kunta pitää huolta asukkaistaan Suomalainen terveydenhoitojärjestelmä Perusterveydenhoito Kunnan terveyskeskus - neuvola, kouluterveydenhoito ja yleinen terveysneuvonta - hoitoa sairastuneille. Työnantajan järjestämä työterveyshoito - yleensä ostopalveluna yksityisiltä lääkäriasemilta - työntekijöiden terveyden seurantaa Erityissairaanhoito Sairaanhoitopiirien ylläpitämät sairaalat - hoitoon pääsee terveyskeskuksen lähetteellä - jokainen kunta on jäsen jossain sairaanhoitopiirissä, ja maksaa asukkaidensa hoidosta. 10 Kunta pitää huolta asukkaistaan

10 Kunta pitää huolta asukkaistaan Millaiseen terveydenhoitoon rahamme riittävät? Kunnat ovat pääsääntöisesti vastanneet omissa terveyskeskuksissaan perusterveydenhoidosta. Sieltä potilaat on tarvittaessa ohjattu sairaaloihin, joita ylläpitävät kuntien yhdessä muodostamat sairaanhoitopiirit. Kun valtion ja monien kuntien talous on ajautunut vaikeuksiin, myös terveysmenoista pitää säästää. Koska palveluita ei säästämisestä huolimatta haluta heikentää, niiden tuotantotavat on uudistettava.  Vastuu terveyspalveluiden tuottamisesta siirtyy lähivuosina kunnilta kokonaan sairaanhoitopireille. - Subjektiivinen päivähoito-oikeus muuttuu 1.8.2016 alkaen: jos vanhempi on kotona > 20 h/vko, näin esim. Ylivieskassa. http://www.ylivieska.fi/varhaiskasvatus/usein_kysyttya 10 Kunta pitää huolta asukkaistaan

TEHTÄVÄ: Miten nuorille pitäisi esitellä kunnan palveluja? Eläytykää kunnanjohtajan rooliin. Laatikaa ryhmässä omasta mielestänne kunnanjohtajan suuhun sopiva, mutta nuorille kuntalaisille suunnattu puhe, jossa käydään elävästi (ehkä huumoriakin käyttäen?) läpi se, mitä Ylivieskan kunta asukkailleen ja erityisesti nuorille tarjoaa. Tehtävään voi hakea lisätietoa ja -maustetta Ylivieskan kunnan nettisivuilta. Puheen sopiva kesto on noin 60–90 sekuntia. Google Drive: etunimi.sukunimi@koulu.ylivieska.fi Salasana: esim. abc123123 Tiedoston nimeksi puhe ja omat nimet Jaa opettajalle: tuomas.leinonen@koulu.ylivieska.fi

10 Kunta pitää huolta asukkaistaan Entä jos koulu maksaisi? s. 77 3. Ovatko seuraavat väittämät mielestäsi tosia vai epätosia? Perustele vastauksesi. a) Olisin ahkerampi koulussa, jos perheeni joutuisi maksamaan 7 500 euroa koulunkäynnistäni joka vuosi. Ei mallivastausta. b) Perheeni seuraisi koulumenestystäni tarkemmin, jos opetus olisi maksullista. c) Maksuton perusopetus on hyödyllistä Suomelle. 10 Kunta pitää huolta asukkaistaan