PISTE- HITSAUS Toimintaperiaate Laitetyypit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

OH-SRH : GPS & Autopilotti Malmin Ilmailukerho, Tuomas Kuosmanen.
Kuva kuvaan (MS Paint) Avaa molemmat kuvat esikatselusta muokkaustilaan – klikkaamalla hiiren väärällä napilla > Avaa sovelluksessa… > MS Paint Tässä vaiheessa.
Tuotekehityksen perusteet Valaiseva polkupyörän ajotietokone Tuomas Kultala & Mikko Kuusirati 2008.
Ketjujen kiinnitys Muotti nostetaan ja asennetaan pakettina
TAUKOJUMPPAA lähiöliikkujien kanssa
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Huopatilkku paininjalan alle Neula ja paininjalka alas
Näin pakkaat paketit lavalle
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
Pidä turvallisuusväli
Cruiser 100 Teknisiä neuvoja Rami Rajala EP-Engineering Oy
SISÄPELITAKTIIKOISTA MIESPESÄPALLOSSA Lajinkehittämistyö Mikko Kylmälä.
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Levy- ja hitsausalan CNC –valmistus 10 ov
Juottaminen.
Venäläinen riepunukke
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Tekstin muotoilu Wordilla:
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Kuinka liittää sähköposti Fronteriin?
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
TUOTTEIDEN VALMISTUSMENETELMIÄ 3
Kiinnittämisen mekaniikkaa KAPPALEEN KIINNITTÄMINEN Avaa
Digitaalinen kuvankäsittely
Hitsaustekniikan projektityö
OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMISTAUTUVALLE.
Virtapiiri.
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Metallituotemaalaus 2 (Ajoneuvomaalaus)
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
HauPa HYVÄ ASENNE NÖYRYYS JA SITKEYS ROHKEUS JA ITSELUOTTAMUS
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Ohjelmointia Scratch.mit.edu/hoc. Kielen valinta: -valitse maapallon kuva -valitse alaspäin nuolta painaen suomi.
- 1 - Korvatorven pallolaajennus. 2  31 – 38 mm pituinen; 2/3 rustoinen osa 1/3 luinen osa  Tehtävänä mm. paineentasaus, välikorvan ilmastointi, eritteiden.
Ajatuksesta albumiin Digitaalikameran käytön jatkokurssi.
Kahoot-ohje.
Käyttöohje Seuraavalle sivulle Viimeksi katsotulle sivulle Sisällysluetteloon Kun hiiren nuolikuvio muuttuu kohteen päällä kädeksi, niin siitä pääsee.
Opas hoitajalle EKG:n vuorokausinauhoitukseen
Entellus Loprofile, käyttöohjeet. Indikaatiot Otsaontelokanavan, kitaontelon ostiumin ja poskiontelon ostiumin pallolaajennukseen Entellus pallolaajentimen.
MIG-HITSAUKSEN ALKEET Aloita ohjelma. - Mig-hitsauksessa käytetään suojakaasua ja lisäainelankaa, jotka kone syöttää automaattisesti säädettyjen arvojen.
VIIRINAUHA tutorial. 1)Valitse kankaat Tee viirinauhaasi ainakin viisi kolmiota. Enemmänkin voit tehdä jos haluat. Mitä enemmän kolmioita sen pidempi.
Lieriösorvaus -sorvauksessa käytettävä kone on sorvi -sorvaus tapahtuu talttaa käyttäen -sorvi on sähkömoottorikäyttöinen, älä mittele voimiasi koneita.
PURISTAMINEN Marko Seppä-Murto Tekijä ja päivämäärä1.
Määritä vastuksen resistanssi 1
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä.
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
Taukojumppa Työterveysergonomia.
Moottorin kuluttama sähköenergia
Kon Työstökoneiden käyttö
Työpisteen ergonomia.
Määritä putoamiskiihtyvyys valoportilla
METALLIN HOHTO VALU KOHTA KOHDALTA.
Esivalmistusvälineet
Johtokouru Universal T y ö h v i n o t a s A j e l
Jatkojohdon tekoa.
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
Tarkoitus: Valmistaa rimoista halutun paksuinen massiivipuulevy ja samalla estetään puun luonnollinen vääntyminen.
Tietoturva.
Moottorin kuluttama sähköenergia
Vaihtovirran ominaisuudet
Selvitä millainen on heilurin liikkeen kuvaaja
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018.
Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä
Puutarhurin oksasakset
(Esimerkkitapahtuma, muokkaathan alle oman tapahtumasi tiedot
Esityksen transkriptio:

PISTE- HITSAUS Toimintaperiaate Laitetyypit Hitsattavat materiaalit ja niiden mitoitus Valmistelut ja säädöt Työturvallisuus Työn suoritus Hitsit Ennen hitsausta (kertaus)

Toimintaperiaate Puristus - Pistehitsaus on vastushitsausta, jossa liitettävää kohtaa kuumennetaan sähkövirran avulla. Samalla liitoskohtaa puristetaan voimakkaasti yhteen. Elektrodi Sähkövirta - Pistehitsaus on kätevä ja helppo menetelmä liitettäessä yhteen ohutlevystä (yleensä alle 3mm) työstettyjä kappaleita. - Työsuorituksessa hitsattavat kappaleet asetetaan päällekkäin. Liitoskohtaa kuumennetaan ja puristetaan yhteen kahden sauvamaisen elektrodin välissä. Työkappaleet Hitsi Elektrodi - Liitoskohta kuumenee sähkövirran kulkiessa elektrodien välillä liitoskohdan läpi. Kuumennetut kohdat puristetaan toisiaan vasten lähes sulassa tilassa ja tapahtuu kappaleiden yhteensulautuminen eli hitsautuminen.

Pistehitsauslaitteita on kahta päätyppiä: Laitetyypit Pistehitsauslaitteita on kahta päätyppiä: Jalkakäyttö - Laitetta ohjataan jalkapainikkeella - Erilliset hitsausvirran ja hitsausajan säädöt Vesijäähdytteinen Huomattavasti kookkaampi laite kuin käsikäyttöinen. Soveltuu suurempiin ja vaativampiin töihin Käsikäyttö - laitetta ohjataan puristuskahvan avulla käsikäyttöisesti - ei erillistä hitsausvirran ja -ajan säätöä eikä jäähdytysjärjestelmää - soveltuu kevyeen pajatyöskentelyyn

Laitetyypit / Pistehitsauslaitteiden pääosat Paininkahva, jolla elektrodit painetaan toisiaan vasten Hitsausajan säätö Hitsausvirran säätö ja virtakytkin Puristusvoiman säätö Elektrodien varret Elektrodit, joiden väliin hitsattavat kappaleet asetetaan Jäähdytysvesiletkut Paininjalka, jolla elektrodit painetaan toisiaan vasten

Hitsattavat materiaalit ja niiden mitoitus Pistehitsaus on oivallinen menetelmä liitettäessä yhteen ohutlevystä (”pellistä”) valmistettuja kappaleita. Aineenpaksuus on yleensä alle 3mm/työstettävä kappale. Pistehitsauksella voidaan liittää yhteen useimpia metalleja. Myös eri metallien keskenään liittäminen on mahdollista. Yleisimmin pistehitsausta käytetään eri terässeosten yhteen liittämisessä.

Valmistelut Hitsausvirran voimakkuus Hitsausajan kesto Puristusvoima Pistehitsauksessa on kolme pääsäätöä jotka tulee asettaa ennen hitsausta: Hitsausvirran voimakkuus Hitsausajan kesto Puristusvoima jäähdytyshana - Jalkakäyttöisissä laitteissa tulee myös avata jäähdytyshana

Valmistelut/säädöt Puristusvoima säädetään koneen päällä olevasta ruuvista ja tarkistetaan jätepalojen avulla virran ollessa poiskytkettynä. Ohutlevyjä hitsattaessa aineenvahvuudet eivät suuresti muutu, joten puristusvoimakkuutta ei useinkaan tarvitse säätää. Hitsausvirta tulee olla sopivassa suhteessa hitsausaikaan nähden. Pyrkimyksenä on käyttää suurta hitsausvirtaa ja lyhyttä –aikaa. Hitsausvirta ja –aika säädetään alustavasti koneen ohjetaulukosta aineenpaksuuden mukaan. Kun säädöt ja asetukset on suoritettu kokeile hitsausta aina ensin jätepalaan hitsausvirheiden välttämiseksi. Käsikäyttöisissä laitteissa ei virtaa eikä aikaa säädetä erikseen, vaan hitsaus suoritetaan ”näppituntumalta” koepaloja hyväksikäyttäen.

Työturvallisuus Pistehitsaus on suhteellisen turvallinen työmenetelmä. 1.Roiskeiden varalta käytä kuitenkin aina käsineitä ja kirkkaita suojalaseja. 2.Vältä tulenarkojen vaatteiden käyttöä. 3.Tarkista että laite on asianmukaisessa kunnossa. 4.Hitsauksen jälkeen elektrodien kärjet sekä hitsattu kohta ovat kuumat. Älä koske paljain käsin.

Työn suoritus jalkakäytöllä 1. Kierrä jäähdytyshana auki ja tarkista etteivät jäähdytysletkut vuoda. 2. Valitse hitsausvirta sekä –aika koneen ohjetaulukosta ja säädä kone niiden mukaan. Mikäli ohjetaulukkoa ei ole saatavana säädä laite kokeilemalla. 3. Tarkista puristusvoima jätepaloja käyttäen ja tee mahdolliset säädöt ennen virran kytkemistä. 4. Kytke virta koneeseen. 5. Käytä kirkkaita suojalaseja sekä käsineitä. 6. Aseta hitsattavat kappaleet (jätepalat) alemman elektrodin päälle ja pidä niistä kiinni. 7. Paina jalkapoljin alas ja pidä sitä alhaalla 2-3 sekuntia hitsausvirran katkeamisen jälkeen. Näin hitsi ehti jäähtyä ja sille syntyy jälkipuristus. 8. Päästä poljin ylös. 9. Säädä hitsausvirtaa ja –aikaa tuloksen mukaan ja suorita testaus uudestaan. 10. Päästyäsi tyydyttävään tulokseen, voit suorittaa hitsauksen varsinaiseen työhösi.

Työn suoritus käsikäytöllä 1.Tarkista puristusvoima ja suorita mahdollinen säätö jätepalojen avulla. 2. Kytke virta koneeseen 3. Käytä suojalaseja sekä käsineitä. 4. Aseta hitsattava kohta alemman elektrodin päälle ja purista toisella kädellä paininkahvaa siten, että hitsattavat kappaleet pysyvät tiukasti paikoillaan. 5. Paina kahvaa lisää jolloin virta kytkeytyy ja laske mielessäsi muutama sekunti. Kun tarvittava aika on kulunut paina kahva pohjaan jolloin virta katkeaa. 6. Tarkista hitsaustulos ja muuta hitsausaikaa tarpeen mukaan.

Hitsit Hyvä pistehitsi on tasainen ja siinä näkyy keskellä sulan jättämä piste. Kuumenemisen aiheuttama tumma alue on halkaisijaltaan noin 1 cm. Kestävämmän tuloksen saavuttamiseksi kannattaa hitsejä laittaa useampi vierekkäin. Hitsausvirheet johtuvat lähes aina koneen vääristä asetuksista. Liian suuri virta ja pieni aika Liian pitkä aika ja pieni virta Liian suuri hitsausvirta ja -aika

Muista ennen hitsauksen aloitusta ! Jalkakäytössä: Käsikäytössä: Kierrä jäähdytyshana auki. Valitse hitsausvirta sekä –aika koneen ohjetaulukosta ja säädä kone niiden mukaan. Tarkista puristusvoima jätepaloja käyttäen ennen virran kytkemistä. Kytke virta koneeseen. Käytä suojalaseja sekä käsineitä. Suorita koehitsaus jätepaloihin ja säädä hitsausvirtaa ja –aikaa tuloksen mukaan Päästyäsi tyydyttävään tulokseen, voit suorittaa hitsauksen varsinaiseen työhösi. Tarkista puristusvoima jätepaloja käyttäen ennen virran kytkemistä. Kytke virta koneeseen. Käytä suojalaseja sekä käsineitä. Suorita koehitsaus jätepaloihin ja muuta hitsausaikaa tuloksen mukaan. Päästyäsi tyydyttävään tulokseen, voit suorittaa hitsauksen varsinaiseen työhösi.