LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Advertisements

Ilmastonmuutos ja Aavikoituminen
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Erityistilanteiden sääpalvelu HydMet
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Tsunamit ja maanjäristykset
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Japanin tsunamista johtunut ydinonnettomuus Tekijät: Karoliina, Mikael, Rasmus, Jaakko.
Ilma Maapallon suoja.
Väder- och Klimatförändringar
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto? Sään vaihtelut johtuvat tuulten ja merivirtojen muutoksista –Vaikuttavina tekijöinä pinnanmuodot, sijainti pohjois-etelä.
Ekosysteemien tila MERET: Saastuminen: Ylikalastus Tulokaslajit
Muuttoliikkeet Syyt: Työntävät tekijät: työttömyys köyhyys + nälkä
Koralliriutta.
5. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen
ILMASTO. Ilmastojen vaihtelut pitkän ajan muutokset: –Auringon aktiivisuus –Maan radan ja akselikaltevuuden muutokset –mannerlaattojen liikkeet merivirrat,
Myrskyt Keskileveyksien syys- ja talvimyrskyt
HASARDIMAANTIEDE = RISKIEN MAANTIEDE
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Tutkielma Kukin pari selvittää tietyn alueen hasardeja (valtio, maanosa, osavaltio) Yleistä tutkimusalueesta: –valtion/alueen sijainti maantieteellisesti.
Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan.
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
Tehtävät 1. Biodiversiteetti
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Rehevöityminen ja sen esiintyminen Nerkoossa ja Kirkkojärvessä.
Ilmastonmuutos Click here! Katso dia-esitys! Cambiamento climatico
7. Taudit ja tuholaiset.
Suomen luonnon erityispiirteet
Maapallon metsät.
Henna Kiviharju ja Neea Hakulinen
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto?
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
MONIMUOTOISUUS.
ILMASTONMUUTOS.
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Sää Sää = Ilmasto =.
Eroosio.
Insinöörit, mikä tässä mättää?
Eroosio.
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
Eroosio ja aavikoituminen
13. Ilmastonmuutos.
TEKNIIKKA JA YMPÄRISTÖ
Maanjäristykset.
Tsunami.
Väestönkasvu ja kaupungistuminen
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Kaupungit.
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Litosfäärilaatat.
Riittääkö ravinto? Nälänhädän syitä: ravinnon epätasainen jakautuminen
Luonnonvarat Luonnonvaroja on uusiutuvia ja uusiutumattomia
Kylmyys.
GE3 Haasteiden maailma.
Megatrendit.
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
Maapallon aridit alueet
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Esityksen transkriptio:

LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua ja siten vähentää niiden aiheuttamia tuhoja.

1. Ilmakehän hasardeja: Myrskyt El Nino Rankkasateet Kuivuus Kylmyys (pakkanen, jää) Helle Ilmastonmuutos Otsonikato Saasteet

2. Vesikehän hasardeja Tulvat Jäävuoret + jäätiköt Merivirtojen muuttuminen Tsunamit + aallot Vesipula Saasteet

3. Maankamaran hasardeja Maanjäristykset Vulkanismi Massaliikunnot Geologinen eroosio Aavikoituminen Lumivyöryt Lentohiekka Saasteet

4. Eliömaailman hasardeja Taudit (HIV, Sars, Lintuinfluenssa…) Eläinten pistot ja puremat Kasvitaudit (viljaruoste, perunarutto) Eläinten taudit (lintuinfluenssa, suu- ja sorkkatauti…) Tuholaiset Biodiversiteetin heikkeneminen (sukupuutot, metsien hakkuut, vesien saastuminen, kosteikkojen hävitys…) Metsä- ja pensaspalot

5. Avaruuden hasardeja Asteroidit Meteoroidit Säteily

6. Ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen liittyvät hasardit Seuraavissa hasardeissa on kyse siitä, että ihminen toiminnallaan vaikuttaa luonnon normaaliin kiertokulkuun ja aiheuttaa luonnon tasapainoon häiriöitä. Nämä häiriöt heikentävät ihmisen elinympäristön laatua ja vähentävät koko luonnon monimuotoisuutta. Ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen liittyvät hasardit kehittyvät pikku hiljaa ja niitä on vauhtiin päästyään vaikea pysäyttää. Näitä hasardeja ihminen voi omalla toiminnallaan vähentää tai jopa poistaa, toisin kuin luonnonhasardeja.

Ilmastonmuutos Otsonikato Vesipula Ihmisen aiheuttama eroosio Auringon tulosäteilyn väheneminen maanpinnalla Ympäristön saastuminen

5. Ihmisen sosiaalisia hasardeja Ihminen vaikuttaa käytöksellään omaan elinympäristöönsä: ihminen heikentää ympäristöään ja lisää siihen liittyviä uhkia ja riskejä. Aliravitsemus Muuttoliikkeet Kaupungistuminen Globaalistuminen Terrorismi Sodat Köyhyys

6. Teknisiä hasardeja Teknologiset hasardit johtuvat inhimillisestä virheestä tai teknologian väärinkäytöstä, ja niihin liittyy ihmishenkien menetyksiä ja omaisuusvahinkoja. Tällaisten onnettomuuksien määrä on kasvussa, koska erilaisia koneita ja laitteita käytetään yhä enemmän Teknologiset hasardit liittyvät rakennelmiin, koneisiin ja laitteisiin, vaarallisiin aineisiin, kulkuvälineisiin ja liikenteeseen. On tärkeää huomata, että onnettomuuksien aiheuttajana toimii kuitenkin ihminen, ei teknologia. Maantieteellisesti tämän ryhmän hasardit voivat olla vaikutuksiltaan niin paikallisia, alueellisia kuin globaalejakin.

Rakennelmien sortumiset Liikenneonnettomuudet Tulipalot Kemikaalivuodot Öljyonnettomuudet Teollisuusonnettomuudet Ydinonnettomuudet

Pohdintaa Tutki sivujen 152-157 karttoja. Millä alueilla (valtioissa) näyttäisi olevan eniten hasardeja? Käytä apuna karttakirjaa sekä kirjan takaosan kartastoja. Tutki väentiheyttä näillä alueilla Miksi useat vaaralliset alueet ovat niin tiheästi asuttuja?