TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Wilhelms ja Tanner-Faarinen Energiavuosi 2012 Kaukolämpö.
Advertisements

HPN3 lämmitysvoimalaitosprojekti
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
Myyttejä tuulivoimasta
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Uusiutuvat energialähteet
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Energiavuosi 2011 Kaukolämpö
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Kaukolämpö Suomessa Kaukolämmitys on luonnollinen suomalaisten taajamien lämmitysmuoto. Se pitää ympäristön puhtaana ja lisää asumisviihtyvyyttä. Kaukolämmitys.
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Energinen Suomi.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö.
Kaukolämmön hinta, teho+energiamaksu €/MWh (sis. verot)
KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU MYÖS SINUN
Taina Wilhelms Energiavuosi 2011 Kaukolämpö.
Kaukolämmön hinta, teho+energiamaksu €/MWh (sis. verot)
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
4/8/2017 UE direktiivin tavoitteiden saavuttamisen edellytykset ja vaikutukset sekä mukanaan tuomat kehittämistarpeet alueellisen energiayhtiön näkökulmasta.
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
BIOENERGIA Osa uusiutuvista energialähteistä (kts. dia 2)
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö Wilhelms TILASTOTIETOJA 2013  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2310 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Rovaniemen voimalaitoshanke 120 MW S / 120 MW L Esisuunnittelu ja toteutus
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö TILASTOTIETOJA 2014  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2330 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh  Kaukolämmön.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Konkreettisia toimia energia- ja ilmastostrategiaan FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Energiakatsaus Martti Kätkä Ryhmäpäällikkö.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Energiavuosi 2012 Kaukolämpö Kaukolämpö ja –jäähdytys 2012 Kaukolämmön myynti (sis. verot)2,25 mrd € Kaukolämpöenergian myynti33,6 TWh Kaukolämmön.
Lauri Myllyvirta energiavastaava.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän.
Kaukolämpöä Helsinkiin Kuvaus ideasta Kaukolämpöä Helsinkiin Nesteellä syntyy paljon hukkalämpöä, joka siirtyy nykyisin jäähdytysvesiverkon.
 Kasvusta ja kehityksestä johtuen lasten elimistön lääkevaste ja lääkkeiden käyttäytyminen lapsessa poikkeavat huomattavasti.
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö.
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Hiilivapaa Suomi, Vantaa
Hankkeen esiselvittelyn tausta
Kaukolämmön hinta, teho+energiamaksu €/MWh (sis. verot)
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö.
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Vihreä sähkö – kuluttajan valinta
ILMANSAASTEET
Sähkönkulutuksen neljännesvuositilasto
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Turvetuotanto ja turvepalot
Öljy energianlähteenä
Talous tutuksi – koulutus syksy 2013
Maaperä Tekijä:Minä.
8. Ihmisen toiminta tuottaa ilmansaasteita
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Päivitetty Energiateollisuus ry
Bioenergiasta voimavara
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Metsien tuhkalannoitus
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Kivihiilen kieltämisen vaikutukset Selvityksen tulosten tiivistelmä Pöyry Management Consulting Oy
Energiavuosi 2018 Sähkö Energiateollisuus ry
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
Esityksen transkriptio:

TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen ja runsaan veden vuoksi. Määritelty hitaasti uusiutuvaksi biomassaksi. Turpeen polton päästöjen katsotaan lisäävän ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuutta.

OSUUS SÄHKÖN- JA LÄMMÖN TUOTANNOSSA Energiaturpeen osuus Suomen kokonaiskulutuksessa vaihdellut 6 - 7% välillä. Energiaturvetta on käytetty viimevuosina 20 - 29 TWh (terawattitunti) vuodessa. Käyttö vaihtelee mm. sähkömarkkinatilanteen ja lämmitystarpeen mukaan. Kaukolämmön, sähkön ja lämmön yhteistuotannon polttoaineista turpeen osuus on ollut 17 - 20 %. Käyttö vaihtelee alueittain. Suomessa tuotetusta sähköstä turpeen osuus on n. 4 - 8 %. Turve on tyypillisesti pääpolttoaineena sisämaan lämmitysvoimalaitoksissa.

KEHITYSNÄKYMÄT Turpeen korkeista hiilidioksidipäästöistä johtuen, EU:n päästökauppa heikentää turpeen kilpailukykyä muihin energialähteisiin verrattuna. Turvetta käyttävissä laitoksissa pyritty korvaamaan turpeen käyttö lisäämällä metsäenergian osuutta. 2000 - luvulla investointi on kohdistunut paljon uusiin kotimaisten polttoaineiden voimalaitoksiin. Voivat hyödyntää sekä puuta että turvetta. Puun ja turpeen käytön kokonaismäärä kasvussa.

ERITYISPIIRTEET Turpeella huomattava aluepoliittinen, työllistävä ja energiahuollon varmuutta lisäävä vaikutus. Turve sopii hyvin sähkön- ja lämmön yhteistuotantoon. Turve tuo joustavuutta energiatuotantoon ja tekee mahdolliseksi puun käytön lisääntymisen. Tehonsa vuoksi turve sopii niin suuriin kuin pieniinkin kattiloihin. Säistä riippuen turvetuotannossa on vaihteluja vuosittain.

RAAKA-AINEEN HANKINTA Suomessa turvemaita yhteensä 9 miljoonaa hehtaaria. Energiatavarat ovat suurimmat Lapin, Pohjois - Pohjanmaan, Kainuun ja Pohjois - Karjalan alueella. Turveresursseista huolimatta turpeen käytön haasteena on turvetuotannon rajallisuus. Uusia turvesoita otettava käyttöön jopa 50 000 hehtaaria seuraavan 10 vuoden aikana, jotta turvetuotanto kattaa tulevaisuuden kysynnän.

YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Päästöt turpeen poltossa muodostuu hiilidioksidin lisäksi rikkidioksidista, typen oksideista, pölymäisestä tuhkasta ja tuhkaan sitoutuvista raskasmetalleista. Päästöjä vähennetään poltto- ja puhdistustekniikoilla. Turvetuotannolla on joitakin ympäristövaikutuksia; turvetuotantosuot muuttavat maisemaa ja luontoa, kun ne ojitetaan ja niiden kasvillisuus poistetaan. Turvetuotantoalueet muistuttavat kynnöspeltoja. Tuotantoalueen vedet ohjataan saostuksen kautta vesistöihin. Vesistöpäästöjä säädellään ympäristöluvituksilla, joita seurataan joka päivä. Nykyisellä turvetuotannolla vesistövaikutukset ovat varsin rajalliset.