Tietoturva ja tietosuoja Mikael Kivelä, kasvatustieteen laitos.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TVT-AJOKORTTI: TIETOTURVA
Advertisements

Tietoturvaa internetissä Perehdytään tiedon turvaamiseen, suojaamiseen ja tiedon turvaamismenetelmiin.
Tietoturvaviikko 2013 Esitys 4/5 Ohje: voit liikkua esityksessä eteen- tai taaksepäin napsauttamalla sivun alareunassa olevaa nuolta Tämän esityksen on.
TIPTOP – Lessons learnt Sisältö Tiptop-projektissa opittua, osallistujien terveiset seuraaville projekteille. Mitä tässä projektissa onnistui.
LÄMMITYSVERKOSTON VIRTAAMIEN TASAPAINOTUS. Tausta ja tavoite Lämmitysverkoston virtaamien tasapainotus on tyypillinen putkiurakoitsijan tehtävä. Tässä.
1 Pardian uudet verkkopalvelut Yleisesittely Pardian koulutus/SM.
Tietoturva. Tiedon turvaaminen Tietojen turvaamisella tarkoitetaan viestintä- ja tietojärjestelmien alalla varmuutta siitä, että kyseiset järjestelmät.
Exam –eTentti Jyväskylän yliopistossa IT-palvelut Hannele Rajaniemi.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
| Sähköisen viestinnän ja tietosuojan uudistukset HE 48/ Johanna Aho.
Tietoturva internetissä. Tietoturvaa yleisesti Tietoturva (tai tietoturvallisuus) tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.
H5 TIETOTURVA NETISSÄ JANI BJÖRKBACKA MYHOKO15A. YLEISTÄ TIETOTURVASTA Tietoturva tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.
Vaiheistettu ryhmätyö 3. tunti
Kuvaruutuvideot Tommi Saksa, 2008, HAMK.
Askeleet kohti täysipainoista luovuutta
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Verkkokauppa ja sähköinen asiointi Suomessa
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Tulevaisuuden uutta osaamista
Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Tietoturva internetissä

Tiedon suojaaminen ja turvaaminen
Sanni Pietiläinen Myelpt14a
Rasmus Henrik Annala MYTLPT15A
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Lastaus kuorma-autoon
Digitaalisuus opistojen strategiaan, pedagogiikkaan ja käytäntöön
TIETOTURVA.
Yrityksen kilpailijat
Tietoturva.
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Tietoturva.
Saavutettavuusinfo korkeakouluopiskelijoille
Messages valinta avaa sinun viestilaatikkosi.
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
Tietoturva.
Kaivosteollisuus ry:n asiakirjat
Tietoturvan soveltaminen käytäntöön
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Tietoturva internetissä
H5. Tietoturva Internetissä
Avainresurssit ja kyvykkyydet
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Viisi asiaa, mitä jokaisen opettajan tulisi tietää laadusta
Kysely Varsinais-Suomen maakunnan verkkopalveluista Maria Nykyri /muutosorganisaation viestintäyksikkö Elokuu 2018.
TIETOSUOJA-OHJEET JOUKKUEILLE JA JAOSTOILLE
GDPR:n hyvää syksyn alkua
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
Oodi versio 5.0. yhteenveto
Mitä Kiekun kehitysehdotukseen kannattaa täyttää Pointissa?
Viestinnän työkalupakki
<Hankkeen nimi>
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Arvioitava tehtävä Työ tehdään 2-4 hengen ryhmissä
JHKA-jaoston seminaari 5.11.
Opettajan pedagoginen ajattelu
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA
Tervetuloa uuteen PowerPointiin
Espoon Rakennusmestariyhdistys
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
Dynamic Reporting (DR) -raporttien teon parhaat käytännöt
STV:n ja STA:n roolit Santtu Hellstén Santtu Hellstén
Suomi.fi-viestien käyttöönotto
Blackout This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No
Esityksen transkriptio:

Tietoturva ja tietosuoja Mikael Kivelä, kasvatustieteen laitos

Luennon sisältö ● Mitä ovat tietoturva ja tietosuoja ● Tietoturvan 5 edellytystä ● Yksilön tietosuojasta ● Käytännön sovelluksia

Mitä se on? ● ”Tietoturvalla tarkoitetaan erilaisten tietojen, järjestelmien, palveluiden sekä tietoliikenteen asianmukaista suojaamista.” ● ”Tietosuojalla tarkoitetaan henkilötietojesi suojaamista valtuudettomalta tai sinua vahingoittavalta käytöltä.”

Ideaalisen tietoturvan ja -suojan tarjoaa järjestelmä, jossa ei ole tietoja ja jota kukaan ei käytä.

TT1. Luottamus ”Luottamuksellisuus-periaatteella tarkoitetaan sitä, että erilaiset tiedot (mm. salasana) ja järjestelmät (mm. sähköposti) ovat vain niiden käyttöön oikeutettujen henkilöiden käytettävissä. Luottamuksellisuudessa on pohjimmiltaan kyse siitä, että sivullisille ei tule antaa mahdollisuutta muuttaa tai tuhota tietoja eikä muutoin käsitellä niitä.”

”Whatever you do, don't tell anyone Whatever you do, don't tell” Queens of the Stone Age: The Lost Art of Keeping a Secret

TT2. Eheys Eheys-periaatteella tarkoitetaan siis seuraavaa: tietojen ja järjestelmien tulee olla luotettavia, oikeita ja ajantasaisia, eivätkä ne muutu tai ole muutettavissa laitteisto- tai ohjelmistovikojen, luonnontapahtumien tai inhimillisen toiminnan seurauksena. Eheyteen voidaan vaikuttaa esim. tietojen päivittämisellä ja ajantasaisella varmuuskopioinnilla.

TT3. Käytettävyys Käytettävyys-periaatteella tarkoitetaan sitä, että järjestelmien tiedot ja palvelut ovat niihin oikeutettujen henkilöiden käytettävissä etukäteen määritellyssä vasteajassa.

TT4. Todentaminen Todentaminen (autentikointi) tarkoittaa osapuolten (henkilö tai järjestelmä) luotettavaa tunnistamista. Todentamisessa käytetään esim. muuttuvia avaintunnuksia, salasanoja ja sertifikaatteja.

TT5. Kiistämättömyys Kiistämättömyys tarkoittaa tapahtuneen todistamista jälkeenpäin, jolloin tavoitteena on juridinen sitovuus. Kiistämättömyys varmistaa sen, ettei toinen osapuoli voi kieltää toimintaansa jälkeenpäin. Kiistämättömyys voidaan toteuttaa esim. sähköisen allekirjoituksen avulla.

Ryhmätyöskentelyä ● Noin 4 hengen ryhmissä ● Salin tietokoneet ovat käytettävissä ● Tavoitteena tuottaa lyhyehkö yhteenveto muille ryhmille esitettäväksi.

Pohdintatehtäviä ● Facebook:in ja vastaavien verkostoitumispalveluiden tietoturva? – Miten 5 edellytystä toteutuvat ja kuka niistä pitää huolta? ● Facebook:in ja vastaavien verkostoitumispalveluiden tietosuoja? – Missä tietojasi säilötään, kuka takaa niiden oikeellisuuden ja suojaa niitä epäasialliselta käytöltä?

Pohdintatehtäviä ● Yliopiston käyttöluvan tietoturva? ● Oodissa olevien tietojesi tietosuoja? ● Millainen on tietosuojasi, jos esiinnyt YouTuben kaltaisessa verkkovideopalvelussa olevalla videolla? ● Miten saat varmuudella poistettua jotakin kerran avoimessa verkossa julkaistua materiaalia? ● Laatikaa ryhmällenne sopiva alle 10 kohdan muistilista omien tiedostojenne tietoturvasta huolehtimiseen.

Pohdintatehtäviä ● Millä yksinkertaisilla toimilla voit kohentaa muistitikkujen, muistikorttien ja romppujen tietoturvaa? ● Verkkopankkipalvelujen tietoturva? – Miten 5 edellytystä toteutuvat ja kuka niistä pitää huolta? ● Sähköisen todentamisen heikkoudet: Mitä ne ovat ja miten ne poikkeavat ei-sähköisen todentamisen heikkouksista?