 Kasvusta ja kehityksestä johtuen lasten elimistön lääkevaste ja lääkkeiden käyttäytyminen lapsessa poikkeavat huomattavasti.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Advertisements

Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuottavuuteen?
Myrkytystapaturmat.
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
Kansantaudit.
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Psykiatrian klinikassa
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Ympäristöterveys.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Lasku lapsensaannista Sami Napari (ETLA) Perhe ja ura tasa-arvosuunnittelun.
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Mittaustekniikka 26 AD-muuntimia Liukuhihna – Pipeline Muunnos tehdään useassa peräkkäisessä pipeline- asteessa, joissa kussakin ratkaistaan joukko bittejä.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
Skitsofrenian epidemiologia
Riippuvuus tupakoinnista
Vastasyntyneet 2010 Eija Vuori Mika Gissler.
 Liikenne on A) henkilöiden B) tavaroiden C) energian D) tiedon kuljettamista.
Allergiat.
Antibioottihoidon vaikutus vastasyntyneeseen
Masennus eli Depressio.
4. Syntymän jälkeen.
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
HOMUNCULUS RASKAUS JA SYNNYTYS HEDELMÖITYS Hetki, jolloin munasolu ja siittiösolu sulautuvat yhteen Tapahtuu munanjohtimessa.
SH / syksy 2010 LASTEN LÄÄKEHOIDOSSA HUOMIOITAVIA ASIOITA 1.
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
DOWNIN SYNDROOMA. MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n henkilöä.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Myrkytystapaturmat.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
UNIVERSITY OF TURKU LOGISTINEN REGRESSIOANALYYSI.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Käden infektiot.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
HT Eero Laesterä – KTM Tuomas Hanhela – KTM Katja Pesonen
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Ryhmän kehitysvaiheet ja konfliktit
Alkoholista asiallisesti
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
8 Lämpölaajeneminen.
Epilepsia.
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Sivistystoimialan/Kasvatus- ja opetuslautakunnan tilinpäätös 2016
Sivistystoimialan/Kasvatus- ja opetuslautakunnan tilinpäätös 2016
SOLUN AINEENVAIHDUNTA
Joko taantuma on ohi? Vesa Vihriälä Pellervon Päivä
Nuoret aikuiset.
Suurjännitetasasähkönjakelu
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Elämänkatsomustiedon oppilasmäärien kehitys
Nukkuminen.
Lähde: Suomen Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Lapsuus ja nuoruus.
VASU-BREIKKI.
ADHD:N ja ADD:N lääkehoito
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
KYNNYSILMIÖ kulmamodulaatioilla
Esityksen transkriptio:

 Kasvusta ja kehityksestä johtuen lasten elimistön lääkevaste ja lääkkeiden käyttäytyminen lapsessa poikkeavat huomattavasti eri ikäkausina aikuisiin verrattuna.  Lääkevasteen tunnetuimmat erot liittyvät haittavaikutuksiin, jotka on huomattu varsinkin sellaisten yllättävien vakavien sivuvaikutusten kohdalla, joita ei esiinny aikuisilla.

 Pienemmän kokonsa vuoksi lapset tarvitsevat aikuisia pienempiä lääkeannoksia.  Kehitysvaiheesta riippuen lapset voivat kuitenkin tarvita aikuisiin verrattuna joko suhteellisesti (esim. painoon suhteutettuna) pienempää (vastasyntyneet) tai suurempaa (leikki-ikäiset) lääkeannosta.  Lapsilla ja nuorilla esiintyy myös sellaisia sairauksia, joita ei esiinnyt lainkaan aikuisilla. Kokemus on osoittanut, että ilman lasten lääketutkimuksia lapset eivät pääse hyötymään lääkekehityksen mukanaan tuomista terveyshyödyistä.

 äidiltä synnytyksen yhteydessä saatu lääkitys  hidas lääkeaineenvaihdunta, joka muuttuu nopeasti ensimmäisten elinviikkojen aikana  vastasyntyneen tehohoito runsaine lääkkeineen  imetyksen yhteydessä äidiltä saadut lääkkeet

 lääkeaineenvaihdunnan nopeutuminen ja lapsen nopea kasvu lisäävät annostusta ensimmäisen elinvuoden aikana

 toistuvia infektioita -> lääkehoidon tarve kasvaa  lääkkeen antamisen vaikeus (uhmaikä)  Myrkytystapaturmat  lääkkeiden nopea eliminaatio -> lääkeannokset suurimmillaan

 nopean kasvun vaihe -> huomiotava pitkäaikaishoidon lääkeannoksissa  itsenäistymisprosessi -> hoitomyöntyvyysongelmat