Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ELÄMÄN LÄHDE JA PARANEMISEN MAHDOLLISUUDET
Advertisements

Baruch Spinoza ( ) Syntyi Amsterdamissa.
Naisen elämänkaari ja henkinen hyvinvointi
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
ANTIIKKI.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Teoria ja metodi 3. luento tapahtumahistoriasta annalismiin.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kouluinfo Renkomäen koulu
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
FI3 TIEDON JA TODELLISUUDEN FILOSOFIA. 1. Mihin teoreettista filosofiaa tarvitaan? Teoreettinen filosofia: ontologia, tietoteoria, tieteenfilosofia Tietoyhteiskunnan.
FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
JUMALAN TAHDON NOUDATTAMINEN JA ESIMERKKINÄ SUHTAUTUMINEN HOMOSEKSUAALISUUTEEN Luku 6  Opetusvinkki 2.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
Mitä oleminen on?.
Jokilaaksot.
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Maailmankatsomuksen perspektiivisyys
Elämän alku ja sen muokkaaminen eettisinä haasteina
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Fenomenologia.
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Onko vapaus mahdollista?
Hyvän elämän tekijöitä
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Rokokoo Reetta Kähkönen LV15L Jean-Antoine Watteau.
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
Uuspositivismi.
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Metafysiikka kysymys SUBSTANSSISTA eli todellisuuden perusaineksesta
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Filosofian osa-alueet
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Šintolaisuus (神道 "jumalten tie").
Onko tahto vapaa?.
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Mitä jokaisen kasvatustieteilijän tulisi tietää kasvatusfilosofiasta, laadullisesta tutkimuksesta ja kasvatussosiologiasta Opetusnäyte Oulun yliopistolla.
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
Uskonto ja uskomukset (Aboriginaalit).
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Raamatun alkukertomukset
IDÄN NUORET KEHITTÄJÄT
Täydellisen olion teologia
Näkökulmia kuvien ja tehtävien avaukseen: jokilaaksot
RENTOUTUMINEN. RENTOUTUMINEN RENTOUTUMINEN Rentoutuminen hoitaa mieltä. Hiljentyminen ja rauhoittuminen auttavat kuulemaan ​omia ajatuksia ja tunteita.
JEAN-PAUL sartren humanismi
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Onko vapaus mahdollista?

Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät subjektiiviset tekijät Vastuullisuus edellyttää vapautta

Vapaus ja determinismi Vapaus ei tunnu olevan yhteensopiva determinismin, mutta ei indeterminisminkään kanssa Deterministinen luontokäsitys uuden ajan filosofiassa Luonnon tapahtumat muodostavat deterministisen kausaaliketjun(A eiheuttaa B:n ja B…) Bacon: ”Tieto on valtaa”/tiedon avulla luontoa voidaan hallita Laplacen demoni: kaikkitietävä nopea laskija, joka pystyisi ennustamaan tulevaisuuden

Thomas Hobbes: ihmisen tahto on determinoitua ja vapaus on toiminnan esteiden puuttumista Spinoza: vapaus on täydellistymistä ja aktiivisuuden kasvua Leibniz: vapaus on spontaanisuutta, älyä ja sattumanvaraisuutta/elämämme on aikaisempien päätöstemme determinoimaa

Immanuel Kant ja kopernikaaninen käänne Pyrki tekemään tilaa moraalille/vapaudelle ja uskolle tieteellisen determinismin maailmassa Kokemustieto koskee ilmiöiden maailmaa, sen takana ”oliot sinänsä” Determinismi on ihmisen välttämätön tulkintatapa kokemusten maailman toiminnasta, mutta vapaus on mahdollista ”olioiden sinänsä” maailmassa. Saksalaiset idealistit hylkäsivät ajatuksen ”olioiden sinänsä” maailmasta Fichte: filosofian tulisi tarkemmin selvittää ihmisen tapaa tulkita todellisuutta Schelling: filosofia alkaa vapaudesta ja päättyy siihen

Eksistentialismi Jean-Paul Sartre: ihminen on radikaalisti vapaa/tuomittu vapauteen Kritisoi esim. Aristoteleen ajatusta, että ihmisellä olisi jokin ”olemus” Autenttinen ihminen ymmärtää vapautensa. Tätä seuraa ahdistus. Simone de Beauvoirin feminismi: naiseksi ei synnytä vaan kasvetaan Länsimainen kulttuuri ylläpitää ideologiaa naisesta alempiarvoisena suhteessa mieheen.