Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Advertisements

Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
INTERNET MEDIANA Pääpiirteitä
TIEDONHAKU INTERNETISTA JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ Krista Auvinen KIRAVO-projekti 2011.
INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
TIEDONHAKU INTERNETISTÄ JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ KIRAVO-projekti 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra RSS -syötteet.
TIEDONHAKU INTERNETISTÄ JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ KIRAVO-projekti 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Twitter reaaliajan seurannassa Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Verkkotaitokoulutus Aloitus. Koulutuksen sisältö Verkonkäytön perustaitoja (3.11.) Tiedonhaku verkossa (10.11.) Työnhaku verkossa (17.11.) Asiointi ja.
INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
TIEDONHAKU INTERNETISTA JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ Krista Auvinen KIRAVO-projekti 2011.
Maaseutu.fi on uudistunut -
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Klikattuasi Uusi… saat seuraavan näytön. Dashboard kohdasta voit luoda minkä tahansa aiheisen Netvibesin. Jos haluat lähteä luomaan itse rakennellen Netvibesia.
Naisen terveyden edistämisen erityiskysymyksiä, 1 ov
Vertaisarviointitunnus julkaisijan ja tiedonkerääjän työkaluna Johanna Lilja, Tieteellisten seurain valtuuskunta.
Tiedonhaku Tiedonhankinta Tiedonhallinta Äidinkielen opetus 2.0.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
RTA seminaarityö sisältöohjeita Juhani Kiiras
Elektronisten aineistojen käyttöoikeudet - FinELib lisenssisopimukset.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Kirjastot.fi – yhteisöllistä yhteistyötä kansallisella tasolla Nina Granlund Kirjastot.fi.
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Valitse jokin alla olevista luvuista tai napsauta ”seuraava" -painiketta aloittaaksesi web-opas. 1.Kotisivulla liikkuminen?Kotisivulla liikkuminen? 2.Politiikanaloihin.
TIEDONHAKU INTERNETISTÄ JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ Krista Auvinen KIRAVO-projekti 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket.
Lehtiartikkelitietokannat ja elektroniset aineistot Mitä tietoja tai asioita asiakkaat voivat löytää kirjaston elektronisista aineistoista? Faktat, tilastot,
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Linkkikirjasto Nina Granlund Kirjastot.fi Linkkikirjasto Kirjastojen.
Linkkikirjasto Nina Granlund Kirjastot.fi Linkkikirjasto Kirjastojen.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Tiedonhaku Tieto odottaa käyttäjäänsä - välineitä tiedon löytämiseen- 1.
Työnhaku TE-toimistossa Tehtäviä. Kuinka TE-palvelujen asiakkaaksi kannattaa ilmoittautua? Mistä päivästä lähtien työnhaku astuu voimaan? Mitä kannattaa.
Sananen tiedonhausta osana tieteellistä kirjoittamista Tieteellisen kirjoittamisen kurssi / Hanna Kumpulainen Kalvosarjan pohjana kirjastoamanuenssi Johanna.
Lähdekritiikki SÄRMÄ S Lähde - alkuperäinen ammennuspaikka.
Mistä saada sisältöä Ossiin? Martti Mäntylä. 9/25/2016 Social Media Experiment Kolme asiaa on saatava kuntoon jotta koe voisi onnistua: –Palveluohjelmistot.
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Runous.
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Mitä on avoin data ja kuinka kartoittajat voivat hyödyntää sitä?
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
Uutisaggregaatti-palvelu Citrus Solutions Oy
Tutkielman teko-ohjeet
Ohjeita….
LÄHTEIDEN KÄYTTÖ.
TIEDONHAKU INTERNETISTÄ JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
Posterin otsikko Ohjeita Alaotsikkko
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
ESSEE.
Raportointiharjoitus
OSAO Myllytulli Taina Kylmänen, Marjo Ahola
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Oman alani blogit Onko minun alallani opiskelijoita, ammatinharjoittajia ja harrastajia, jotka bloggaavat? Millaisia oman alani blogeja netistä löytyy?
E-aineistojen saavutettavuus Mitä sisällöntuottajien pitäisi tietää?
3 Tiedonhaku Sanahakupalvelut.
Raportointiharjoitus
Lue siitä lisää Microsoft SharePoint-uutiset
Blogger Teppo Räisänen.
Kirjasampo – kirjallisuuden tiedonhaku
Kirjaston tiedonhaku – yläkoulu ja lukio
Esityksen transkriptio:

Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan ei ole mitään takeita – eikä myöskään mielipiteiden perusteista.” Ilkka Niiniluoto 7

Luotettavuus 7 ● Tekijän auktoriteetti ● Tiedon ajantasaisuus ● Sisältö ja julkaisun tavoite ● Tiedon varmistettavuus

Luotettavuus 7 ● Tekijän auktoriteetti ● Mitä tietoa kirjoittajasta on saatavissa ● Löytyykö sivustolta tekijän tai organisaation sähköpostiosoite tai muita yhteystietoja ● Karta piilottelevaa tekijää!

Luotettavuus 7 ● Tekijän auktoriteetti ● Onko tekijä aihepiirin auktoriteetti? – selvitä onko hän julkaissut alalta kirjoja tai artikkeleita ● Voiko www-sivun osoitteesta (URL) nähdä kuka/mikä on tiedon tuottaja? ● Verkkosivut, joiden osoitteessa on ~merkki, ovat yleensä yksityishenkilöiden kotisivuja

Luotettavuus 7 ● Tiedon ajantasaisuus ● Milloin löytämäsi dokumentti on julkaistu ● Milloin ja miten tiedot on ­kerätty. ● Verkkosivujen ajantasaisuutta on vaikea arvioida, koska niistä puuttuu usein julkaisuajankohta ● Vihjeitä voivat antaa erilaiset luonti-, julkaisu- ja päivityspäivämäärät, tiedot ylläpidon tiheydestä sekä linkkien toimivuus

Luotettavuus 7 ● Tiedon ajantasaisuus ● Verkkoaineiston pysyvyys ja jatkuvuus on ongelma, muista aina kirjata ylös lukupäivä ● Julkaisun iän merkitys riippuu myös tiedonhaun aihepiiristä. Esimerkiksi kansantalouden teoriatietieto tuskin vanhenee yhtä nopeasti kuin tietotekniikkaan liittyvä tieto.

Luotettavuus 7 ● Sisältö ja julkaisun tavoite ● Miksi tekijä on halunnut julkaista aineistonsa? ● Onko teksti sisällöltään objektiivinen vai subjektiivinen? ● Ovatko tiedot faktatietoja vai tekijän omia mielipiteitä?

Luotettavuus 7 ● Sisältö ja julkaisun tavoite ● On tärkeää erottaa www-sivut jotka sisältävät faktatietoa tai ovat väitteitä/keskustelutyyppisiä, mielipiteitä tai propagandaa jne. ● Onko sivut tehnyt järjestö, joka haluaa myönteistä julkisuutta itselleen ja asialleen? ● Yritysten kotisivut ovat markkinointiviestintää!

Luotettavuus 7 ● Tiedon varmistettavuus ● Voidaanko tietoa verrata toisiin saman aihepiirin lähteisiin? ● Onko lähteiden tietojen välillä yhteneväisyyksiä vai ovatko ne erilaiset? ● Onko lähde- tai viiteluettelo? ● Onko sivuston on tarkistanut kolmas osapuoli, kuten julkaisija, toimittaja tai vertaisarvostelija?

(toiminta) 7 ● Opiskelijat käyvät läpi löytämänsä verkkosivustot, lehtiartikkelit ja kirjallisuuden luotettavuuden näkökulmasta. ● Opiskelijat valitsevat löytämästään aineistosta yhden kirjan, yhden lehtiartikkelin, verkkolehden ja verkkosivuston perustellen valintaansa luotettavuuden näkökulmasta.