Mitä humanismi on? Mitä humanismi tarkoittaa elämänkatsomustiedossa?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen asialla USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen.
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry:n lausunto perusopetuksen tuntijaon ja tavoitteiden uudistamisesta.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Keskiajan taiteesta Fokus Jumalan ja maailman suhde; hieraattisuus
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Poliittinen tutkielma. Tieteellisempi ote Spinozan viimeinen teos, Tractatus politicus, jäi kesken hänen kuollessaan. Nimensä mukaisesti se on paluuta.
USKONTO JA KULTTUURI.
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ihmisoikeudet Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
6. Luento kieli ja postmoderni filosofia
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
BAPTISMI.
RAAMATUN TUTKIMUS.
KRISTUS 9lk/UO2.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
VENÄJÄ KANSAINVÄLISESSÄ JÄRJESTELMÄSSÄ
Patio 1 1.
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Humanismi.
13. Modernisaatio haastaa perinteen
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Maailmankatsomuksen perspektiivisyys
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Fenomenologia.
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Yksilön lyhyt historia
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Yhteiskuntafilosofia
OPETUSVINKKI.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Tutkiva ja dialoginen orientaatio opetusharjoittelun lähtökohtana
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Filosofian osa-alueet
VOIKO JUMALAN OLEMASSAOLOA TODISTAA
Eksistentialismi Eero Jussila.
1 Ydinsisällöt.
Protestanttiset kirkot
Mikä on elämänkatsomus?
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
4. Luterilainen kristillisyys
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Mitä humanismi on? Mitä humanismi tarkoittaa elämänkatsomustiedossa?

Mitä humanismi on? Hyvin yleinen luonnehdinta: Humanismi on ihmisyyteen perustuva elämänkatsomus Humanisti (1400-luvulta) sana on humanismi sanaa vanhempi Humanismia on vaikea käsittää ”puhtaana käsitteenä” Liian laaja käsite ja sellaisenaan kyvytön kuvaamaan ilmiötä Tarvitsee tuekseen adjektiivin

Mitä humanismi on? "Filosofisen mietiskelyn varhaisimmista päivistä lähtien syvälliset ja terävä-älyiset ajattelijat niin idässä kuin lännessä ovat esittäneet yksinkertaisen väitteen, että inhimillisen elämän pääasiallinen tarkoitus on työskennellä ihmisen onnen hyväksi tässä maailmassa ja luonnon rajojen sisällä, joka luonto on hänen kotinsa. Tämä tässä luonnollisessa maailmassa tarjolla olevien yltäkylläisten aineellisten, kulttuuristen ja henkisten antimien nauttimisen, kehittämisen ja kaikkien ulottuville saattamisen filosofia on johtopäätöksissään syvällinen mutta helppo ymmärtää ja tervettä järkeä vastaava. Tämä ihmiskeskeinen elämisen teoria on saanut historian pitkien ajanjaksojen aikana suhteellisen vähän huomiota. Sillä on aikojen kuluessa ollut monta nimeä, mutta minun uskoakseni se on filosofia, jolle kaikkein täsmällisin nimitys on Humanismi.” Corliss Lamont, The Philosophy of Humanism, 1949, kuudes tarkistettu ja laajennettu painos 1985, s. 3.

Mitä humanismi on? Erilaisia humanismeja Renessanssi humanismi Kirjallisuus humanismi Kulttuurinen humanismi (myös: klassinen humanismi) Uskonnollinen humanismi (geneerinen käsite: moderni humanismi) Kristillinen humanismi Filosofinen humanismi Sekulaari humanismi (geneerinen käsite: moderni humanismi)

Mitä humanismi on? Keskitytään sekulaariin humanismiin The Humanist Manifesto Keskeinen ohjelmajulistus Ilmestyi vuonna 1933 lehdessä The New Humanist (VI:3:1-5) Allekirjoittajina aikakauden 34 keskeistä Yhdysvaltalaista ajattelijaa mm. John Dewey ja Roy W. Sellars.

Mitä humanismi on? The Humanist Manifesto: 1.htmlhttp:// 1.html

Mitä humanismi on? The Humanist Manifesto II (1973) 2.htmlhttp:// 2.html

Mitä humanismi on? Manifestien keskeisiä teemoja: Humanismin juuri palautuu teksteissä antiikin kreikan filosofiaan Humanismi arvostaa tietoa, joka perustuu järkeen ja evidenssiin Humanismissa ei arvosteta uskoa Sekulaarissa humanismissa (erit. manifesti II) hylätään persoonallisen Jumalan käsite ja ihminen asetetaan ylimmäksi arvoksi. »“Jokaisen yksittäisen henkilön arvo ja arvokkuus ovat keskeiset humanistiset arvot.“

Mitä humanismi on? »Kun hylätään luodun maailmankaikkeuden ajatus, painotetaan evoluutioteoriaa ja maailmankaikkeutta, joka toimii luonnonlakien mukaan. »Hylätään Jumalallista alkuperää olevat moraaliset periaatteet ja painotetaan järkeen ja inhimilliseen olemassaoloon perustuvia moraaliperiaatteita. »Tulevaisuus ja vastuu (maailma, poliittinen järjestelmä, luonto jne.) on ihmisen käsissä.

Mitä humanismi on? Historiallinen kehitys syntyy järjestäytyneen uskonnon ja maallistuneen valtion välisestä konfliktista. Pitävät uskonnollisten ryhmien lupausta ikuisesta elämästä (lohtu) sekä viimeisestä tuomiosta (pelko) illusorisina ja haitallisina. Demokratia keskeinen arvo. Arvostavat tutkimuksen, ilmaisun ja toiminnan vapautta.

Mitä humanismi on? Vaativat kirkon ja valtion erottamista. Moraaliset arvot johtuvat inhimillisestä kokemuksesta. Täydennys Humanist Manifesto 2000: A Call for a New Planetary Humanism (2000) ja The Humanist Manifesto III (2003) phttp:// p Teksti luonne erilainen kuin kahden edellisen manifestin »Dogmi vs. kuvaus siitä miten humanismin kannattajat ajattelevat

Mitä humanismi on? Tieto maailmasta johdetaan havainnosta, kokeellistamisesta ja järjellisestä analyysistä. (tieteellinen naturalismi) Ihmiset ovat elimellinen osa luontoa. Eettiset arvot johdetaan inhimillisistä tarpeista ja kokemukseen pohjautuvista intresseistä. (etiikka ja järki) Elämän täyttymys nousee ihmisen mahdollisuudesta olla osallisena inhimillisten arvojen toteuttamisessa. Ihmiset ovat luonnoltaa sosiaalisia ja löytävät (elämäänsä) merkityksiä vuorovaikutuksestaan toisten kanssa Yhteiskunnan hyväksi toimiminen lisää yksilön onnellisuutta

Mitä humanismi on? Mistä humanismia kritisoidaan Ihmiskeskeisyys Ihmisystävällisyys Länsimaakeskeisyys Relativismi

Mitä humanismi tarkoittaa elämänkatsomustiedossa? Elämänkatsomustiedon humanismi on sekulaaria humanismia Feto (filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry) kytkee elämänkatsomustiedon humanismikäsityksen planetaarisen humanismin julistukseen.