6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

Syövän synty, syyt, hoito
Kansantaudit.
SÄDEHOITO.
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Syöpä.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
4. TERVEYDENHUOLTO SUOMESSA TERVEYSTIETO 7. Terveys eri puolilla maailmaa  Mitä terveyteen liittyviä ongelmia eri puolilla maailmaa on?  Millainen on.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Epilepsia.
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
1. Monimuotoinen terveys
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
6.4 Liikunnan merkitykset
Tupakka tuhoaa ja tappaa
IHOSYÖPÄ.
TE1 Terveyden perusteet
Videon nimi tähän. Videon nimi tähän Lisää videoklippi tähän diaan ja poista tämä tekstikenttä Lisää videoklippi tähän diaan ja poista tämä tekstikenttä.
Syöpä.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Yleisyys Suomessa / vuosi 500 milj €
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
14. ENSIAPUTAIDOT HÄTÄTILANTEESSA
SYÖPÄ.
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
6.2 SIMPUKKA & RAPU 7. BIOLOGIA.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
Perinnöllisyystieteen perusteita
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
18. Turvallisesti vesillä ja jäällä
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
TERVEYSTIETO 8 5. Ystävyydestä voimaa.
Seulonnan merkitys rintasyövän toteamisessa
Otsikon asettelu alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Esityksen transkriptio:

6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9

MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä ajalta 1500 eKr.  Ensimmäinen hoidon kuvaus on löydetty vanhoista egyptiläisistä papyruksista.  Sairaus on yleistynyt merkittävästi 1700-luvulta lähtien.  Sairauden hoito on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä, ja kehittyy edelleen.  Sairauden yksi tyypillinen oire on kyhmy.  Naisilla sairauden yleisin esiintymispaikka on rinta, miehillä eturauhanen ja keuhkot.  Sairauden hoitomuotoja ovat kirurginen leikkaus, sytostaattihoito, hormonihoito ja sädehoito.

SYÖPÄKASVAIMEN KEHITTYMINEN Karsinogeeni aiheuttaa soluvaurion. Solu muuttuu syöpäsoluksi. Syöpäsolu alkaa jakautua. Syöpäsolut tuhoavat tervettä solukkoa

SYÖPÄ  Kasvaimia on sekä hyvän- että pahanlaatuisia.  Syöpä on pahanlaatuinen kasvain.  Karsinogeenit ovat syöpäriskiä lisääviä tekijöitä. Muun muassa tupakansavu on karsinogeeni.  Syöpätaudit ovat nuorilla harvinaisia.  Syöpähoitoja on monenlaisia, ja ne kehittyvät jatkuvasti. Miltä tuntuu sairastaa syöpää? Video 4min

Oma syke teht. 1 s. 198 TEHDÄÄN YHDESSÄ!

TEHTÄVIÄ  Lue oppikirjan luku 12. Syöpätaudit  Oma Syke teht. 2-3 s. 199