ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Advertisements

Mitä ilmansaasteet ovat?
Ympäristökeskuksen varautuminen katupölyyn
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
ILMANSAASTE – PLANEETTAMME ONGELMA Astma, allergiat, keuhkolaajentuma, keuhkoputkentulehdus, syöpä, sydäntaudit… Viimeisen 10 vuoden aikana sairastuneiden.
Kansantaudit.
8. Energiavarat.
Ympäristöterveys.
Katupölyn terveysvaikutukset
Energinen Suomi.
Ulkoilman epäpuhtauksien terveysvaikutukset
Ympäristöterveys s. 162 – 175.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
CTIF- Lääketieteellinen komissio Harri Lindholm, ylilääkäri, Työterveyslaitos.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
Kotitehtävä.
Allergiat.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Sisäilmahaasteiden kohtaaminen taloyhtiössä
Hanna Lounela LINTUINFLUENSSA NEWCASTLEN TAUTI.
1.2 MIKROBIOLOGIAN ORIENTAATIO 2 H 3+32 DIAA. Saatteeksi opetusmateriaalin käyttöön Opetusmateriaalin keskeisessä osassa ovat rakennuksissa esiintyvät.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Kansantaudit Tartuntataudit
2 KEMIALLISET JA HIUKKASMAISET EPÄPUHTAUDET VÄH. 27 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
6.1 TOIMINTAMALLIT SISÄILMASTO- ONGELMIEN RATKAISEMISESSA 1,5 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ SUOSITUS 22 DIAA.
3 TERVEYDELLISEN MERKITYKSEN ARVIOINTI VÄH. 18 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ.
Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
YMPÄRISTÖN TERVEYS Kemikaalit, saasteet, ravinnon+ veden vierasaineet … Bakteerit, virukset, siitepöly, home… Melu, tärinä, säteily, lämpötila …
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
ILMANSAASTEET
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tupakan haittavaikutukset
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
5.2 HOMEKORJAUKSEN TYÖSUOJELUNÄKÖKOHDAT
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
TERVEYS JA YMPÄRISTÖ Ympäristöterveys on terveystieteiden osa-alue, joka tutkii elinympäristön vaikutuksia ihmisen terveyteen, toimintakykyyn ja turvallisuuteen.
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
8. Ihmisen toiminta tuottaa ilmansaasteita
Syöpä.
Luonnonvarat Luonnonvaroja on uusiutuvia ja uusiutumattomia
Kylmyys.
Sisäilmaongelmista aiheutuvien terveyshaittojen tunnistaminen sekä toimenpiteiden kiireellisyyden arvioiminen Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dosentti.
Home, Melu, sisäilma, terveydensuojelu
6.4 VIESTINTÄ MUKAAN LUKIEN RISKIVIESTINTÄ
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Esityksen transkriptio:

ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset

Fyysiset epäpuhtaudet * Lähteet -Energiantuotanto ja teollisuus (kaasut ja nokihiukkaset) -Liikenne (pakokaasut ja katupöly, dieselautoista nokihiukkasia) -Maaseudulla yksi suurimmista ilmansaasteista on puunpoltto. -Muista maista tuulen mukana tulevat ilmansaasteet. -Radon-kaasu maaperästä * Torjunta tai ennaltaehkäisy -Liikenteessä julkisen liikenteen suosiminen ja ympäristöystävällisten polttoaineiden käyttö -Teollisuudessa tehokkaampien ja ekologisempien tuotantotapojen hyödyntäminen -Energiantuotannossa uusiutuvien ja ympäristölle suotuisien energialähteiden käyttö. -Oman asunnon tuulettaminen

* Terveysvaikutukset - Haittaavat viihtyvyyttä -Häiritsevät hengityselinten toimintaa * hengitystieinfektiot teollisuuden rikkioksidipäätöistä * nuhaa ja yskää yms. katupölystä -Radon aiheuttaa syöpää.

* Yhteyksiä suomalaisiin kansantauteihin -Astmaatikot saavat monista saasteista eri asteisia oireita ja ovat herkkiä erityisesti teollisuuden rikkioksidipäästöille. -Sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastavat ihmiset voivat saada sydän- ja hengitystieoireita savun ja pakokaasujen vaikutuksesta.

Biologiset epäpuhtaudet * Lähteet -Luonnosta peräisin olevat sisäilman mikrobit eli homesienet. -Kasveista ja eläimistä tulevat allergeenit eli siitepöly, homeitiöt ja lemmikkieläinten hilse. -Bakteerit ja virukset, jotka ovat usein peräisin toisista ihmisistä. * Torjunta tai ennaltaehkäisy -Rakennusten ilmanvaihdon ja kunnon ylläpito kosteusvaurioiden välttämiseksi -Oman asunnon siisteydestä huolehtiminen

* Terveysvaikutukset -Homeitiöt saattavat aiheuttaa hengitystietulehduksia ja allergiasairauksia kuten astmaa, allergisia silmätulehduksia tai nuhaa -Bakteerit ja virukset aiheuttavat monia infektiotauteja * Yhteyksiä suomalaisiin kansantauteihin - Home altistaa astmalla ja allergioille