Sarjatalvikki (Chimaphila umbellata) SLL, Etelä-Hämeen vuoden laji 2013 Heli Jutila FT.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
CYCNOCHES, CATASETUM Suku: CATASETINAE. Cycnoches – joutsenorkidea ’Swan Orchids’ Nimi tulee kreikan kielen sanasta ’Kyknos’ joutsen, ’Auchen’ kaula Noin.
Advertisements

Haapa Kuvauspaikka: Koulunpiha Kuvauspäivä:
Kappale 5 Kenttäkerroksen kasvit ovat joko ruohovartisia kasveja tai varpuja. Varpukasvit ovat puuvartisia: Mustikka, puolukka, variksenmarja, kanerva…
Juolukka Tuntomerkit: Juolukka on varpu, joka voi kasvaa jopa metrin korkeaksi, mutta tavallisemmin 30–50 cm korkeaksi. Yleensä kasvusto on helposti huomattavissa.
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
ORKIDEAYHTEISTILAUS KARGE 2013
Puulajit Kirjassa kappale 2..
Sinisorsa Sinisorsan tieteellinen nimi Anas platyrhynchos merkitsee leveänokkaista ankkaa. Sinisorsan kesytetty muoto on ankka.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Euroopan ilmasto Kolme lämpövyöhykettä:
helenarimalimankkaankoulu 2009
Sademetsä.
ORAVA.
Kasvillisuuskohde Villingin Vuorilahdenlampi.
NAALI Kettua muistuttava koiraeläin Valkoinen ja tuuhea karvapeite
0rava - Sciurus vulgaris
Karhu on euroopan suurin petoeläin
Negatiiviset luvut. Esimerkki 1 Järjestä talven matkakohteiden lämpötilat kylmimmästä lämpimimpään.
Liito-orava Pteromys volans.
Pituus- ja paksuuskasvu
Hirvi Alces alces On hirvieläinten heimoon kuuluva suurikokoinen nisäkäslaji, joka elää pohjoisella havumetsävyöhykkeellä Euroopassa ja läntisessä Aasiassa.
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit
5. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen
Hidastuuko uhanalaistuminen Suomessa? Aino Juslén, LTKM,
Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus.
P OHJOISMAINEN LUONNONKUKKARETKI N OKIALLA
Mänty saavutti laajimman levinneisyytensä vuotta sitten, jolloin heinäkuussa oli vähintään 2,6 o C nykyistä lämpimämpää ja mäntymetsiä 13000km.
Joulun runoja © Jorma Piippo. Musta joulu Maa oli valkoinen viime viikolla, lunta oli mukavasti, sopivasti. Tuntui hyvältä, kun tuli lumi, ei ollut synkkää,
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
Luokittelu Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Nilviäiset Mollusca Luokka: Simpukka Bivalvia Lahko: Unionoida Heimo: Jokihelmisimpukat Margaritiferidae.
 MARJAT, HYÖNTEISET, VILJA, HUNAJA JA KALA.  karhu syö myös lihaa.
Hämeenkylmänkukka Pulsatilla patens.
Mikä ViNO? -tietovisa
KPL 6 Solun energian vapauttaminen
Liito-orava pteromys volans
Ennakkotehtävät, tietoa ja jälkipuintia luokille
Tactic – Uusi lautapeli vai palvelumuotoile jo olemassa olevaa peliä?
ORANKI (Pongo).
Herukka viljelykasvina
MONIMUOTOISUUS.
Bonobo pan paniscus.
Energian säästäminen.
perustuvat geneettisiin etäisyyksiin.
Väestön ikä- ja sukupuolirakenne siviilisäädyn mukaan Ilomantsissa 2016 SeutuNet Lähde: Tilastokeskus.
Kalastus.
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
SUOMALAISIA KASVEJA Venny.
Rehevöityminen Yyterissä
-Petolintu -Selkärankainen -Maailman suurin lintu
Lupiini Lupinus polyphyllus
Lumileopardi Tessa-Liida Halmesaari.
SATAKUNNAN TALOUS 6 ● marraskuu 2005 Nykytila ja lähiajan näkymät
Tammi.
JALAVA.
Vaahtera.
Vaahtera.
TAMMi (Quercus robur).
Vaahtera.
Räkättirastas.
SAARISTIO-SUOMI VEERA RASMUS..
LEHMUS.
Työttömät työnhakijat iän ja sukupuolen mukaan Ilomantsissa 2016
Kasvien ja mikrobien talvi
Tietämättömyys voi tuoda kovat tuskat… Oma nimesi
Työvoima iän ja sukupuolen mukaan Pyhäjoella 2017
Työvoima iän ja sukupuolen mukaan Ilomantsissa 2017
Työttömät työnhakijat iän ja sukupuolen mukaan Ilomantsissa 2017
Väestön ikä- ja sukupuolirakenne siviilisäädyn mukaan Ilomantsissa 2017 SeutuNet Lähde: Tilastokeskus.
Esityksen transkriptio:

Sarjatalvikki (Chimaphila umbellata) SLL, Etelä-Hämeen vuoden laji 2013 Heli Jutila FT

Sarjatalvikin taksonomia Kuluu talvikkikasveihin, Pyroloidea (aiemmin Pyrolaceae); nykyisin nämä luetaan Ericaceae –heimoon Yksi talvikkien neljästä suvusta Chimaphila suvussa viisi Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa kasvavaa lajia; Euroopassa vain yksi laji Chimaphila umbellata ssp. umbellata meillä; Hispaniola saarella ssp. domingensis

Sarjatalvikin ominaisuuksia ja ekologiaa cm korea ja pysty ainavihanta varpu Sarjatalvikin lehdet muistuttavat kiiltävyydessään puolukan lehtiä, mutta ovat kookkaammat ja sahalaitaiset; sijaitsevat kiehkuroina varrella Leviää maanalaisten rönsyjen avulla kasvullisesti Chimaphila tarkoittaa talvenystävää ja laji säilyy muiden talvikkien tapaan vihreänä talven yli talvikit yhteyttävät tehokkaasti jo kymmenen asteen lämpötilassa. talvikeistamme ainoa puuvartinen: vanha nimi varputalvikki; verson ikä voidaan laskea varren vuosilustoista. Sarjatalvikki kertoo kasvupaikkansa olevan vähintään kohtuullisen ikäistä mäntymetsää, taimikoista sitä on turha hakea. Ekto- ja endomykoritsa havaittu ja hiiltä ja typpeä siirtyy sieniosakkaalta sarjatalvikille tutkimusten mukaan

Sarjatalvikin kukinta ja siementuotto Nimensä mukaisesti kukintosarja, alaskaartuva; Kukkii heinäkuussa vaatimattomin vaaleanpunaisin kukin, jopa 30 vrk kasvusto; 1 vko yksittäiset kukat Heteitä on 10, siitepöly vapautuu vaaleanpunaisten ponsien rei’istä Kukan keskellä on yhdislehtinen emiö Kukat avautuvat yöllä Heikko, makea tuoksu Kimalaiset ja kärpäset pölyttävät; sikiäinen tyvessä oleva mesiäisen mesi houkuttelee; siitepöly ei tutkimusten mukaan Kykenee itsepölytykseen alkaa kukkia vasta vuonna; saavuttaa noin 10 v. iän; maanalainen verso 15 v. Siemenaiheita kukkaa kohti peräti Pallomainen kotahedelmä oikenevan kukkaperän päässä

Sarjatalvikin käyttö Intiaanit ovat käyttäneet sarjatalvikin lehtiä teeaineksena. Monin paikoin Euroopassa se on omistettu hyville hengille, haltijoille, menninkäisille ja muulle metsän väelle. Sarjatalvikkia on arvostettu myös mainiona lääkeyrttinä.

Sarjatalvikin levinneisyys Sarjatalvikki on mantereinen laji joka puuttuu Länsi-Euroopasta. Idässä levinneisyys ulottuu Siperian kautta Pohjois-Amerikkaan. Suomessa laji elää pohjoisrajoillaan ainoa talvikkimme, joka ei esiinny koko maassa. Lajin pohjoisimmat kasvupaikat ovat Vaasan ja Joensuun korkeudella.

Sarjatalvikin uhanalaisuus Sarjatalvikki arvioitiin silmälläpidettäväksi viimeisessä uhanalaisten lajien selvityksessä vuonna 2010 Alueellisesti uhanalainen 1a, 2a, 2b, 3 a alueilla; suotuisa 1b:llä

Piirille toimitetut havainnot 2013 Kaikkiaan havaintoja 54 sarjatalvikkikohteesta; 19 kunnasta Hangosta Tohmajärvelle; Korpilahti; eniten Etelä-Hämeestä; 30 havaitsijalta Osa tarkastettiin maastossa Heli ja/tai Karri sekä Soma Jutilan toimesta Yleensä vanhatkin esiintymät löytyivät Hyvinkäällä ja Hämeenlinnassa laji on paikoin jäänyt rakentamisen alle

Eteläisten luontokerhon retkellä

Sarjatalvikki Tuulos, Sahapukinmäki

Sarjatalvikkiristikko

Kiitos! Tietojen keruu jatkuu. Heli Jutila