Tehtävät 1. Biodiversiteetti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maapallon lämpeneminen
Advertisements

BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA Kaupunki on yllättävän monipuolinen ja lajistoltaan rikas elinympäristö. Monet alun perin vain luonnon biotoopeissa elävät kasvit.
Suomi riistamaana © Suomen riistakeskus.
Forest Knowledge Know-how Well-being Valtion talousmetsien monimuotoisuushyötyjen arviointi Juha Siitonen Metla, Vantaa.
TURVETUOTANTO JA ISOT PETOLINNUT
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
mieluummin useampikin?
Muuntelu on evoluution edellytys s
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Kappale 1.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Ekologinen teatteri s
1. IHMINEN.
Ilves TUNTOMERKIT Ilves on Suomen luonnon ainut kissaeläin.
– 10 kysymystä ja vastausta–
Biodiversiteetin suojelu
ILMASTONMUUTOS.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Monilajimallit YE10. ekosysteemeistä Saalistajat, saaliit, kilpailijat, taudit ym. saattavat vaikuttaa merkittävästi luonnonvaran kasvuun. fysikaalinen.
Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit
Pohjois-Amerikan ilmasto ja kasvillisuusvyöhykkeet
Lemmenjoen kansallispuisto
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
kasvillisuus vyöhykkeisin vaikuttavat tekijät: Espanjan tapauksessa
Globaali monimuotoisuuskeskus
5. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen
Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus.
Tehtävät 1. Muuntelu a. Miten muuntelua ilmenee yksilöiden välillä?
Tehtävät 1. Luonnonvalinta
EK:n Suhdannebarometri Penna Urrila.
Tehtävät 1. Käsitteet yhteiseloa, jossa +/+, +/0 tai +/– eliöyhteisö
Tehtävät 1.Käsitteitä Määrittele oheiset käsiteparit:
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
Luontoinventoinnit kaavoituksen ja maankäytön suunnittelun apuvälineinä Mitä luontokartoittaja tekee? Esko Vuorinen luontokartoittaja Silvestris luontoselvitys.
Luokittelu Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Nilviäiset Mollusca Luokka: Simpukka Bivalvia Lahko: Unionoida Heimo: Jokihelmisimpukat Margaritiferidae.
BI1 - Eliömaailma.
Maapallon metsät.
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Itämeri.
LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua.
Ennakkotehtävät, tietoa ja jälkipuintia luokille
Suomen luonnon erityispiirteet
Tupakan haittavaikutukset
MONIMUOTOISUUS.
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutos.
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Luonnonvalinnan kohteena on yleensä yksilö
eli luonnon monimuotoisuus
Keltasirkku.
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
Lupiini Lupinus polyphyllus
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
9.2 Vesilintujen lisääntyminen
12. Ilmastovyöhykkeet Vyöhykkeisyys-kartta sademäärien mukaan vuodelta 1894.
ILMASTONMUUTOS.
Ekologinen teatteri s
Räkättirastas.
Ilmastonmuutoksen Syyt ja seuraukset.
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Ekologiset ympäristöongelmat
II Ekologia.
II Ekologia.
12. Luonnonvalinta.
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
Esityksen transkriptio:

Tehtävät 1. Biodiversiteetti Palauta mieleesi kurssin alkupuolelta (luku 4), mitä tarkoitetaan biologisella monimuotoisuudella eli biodiversiteetillä. Miten se ilmenee eri tasoilla? Miksi biodiversiteetin säilyminen on tärkeää? Biodiversiteetti ilmenee a) ekosysteemien monimuotoisuutena, b) lajimonimuotoisuutena eli lajimäärinä sekä c) lajinsisäisenä monimuotoisuutena eli erilaisina populaatioina ja niissä yksilöiden välisinä eroina. Biodiversiteetti on tärkeää, koska se ylläpitää ekosysteemien vakautta ja toimii eräänlaisena lajien henkivakuutuksena. Koko biosfäärin kannalta on tärkeää, että kaikki lajit saavat elää, sillä ei voida varmasti tietää, mitä jonkin lajin poistaminen aiheuttaa kokonaisuudelle. Etenkin kasvikunta on täynnä mahdollisia tulevaisuuden lääke- ja ravintokasveja.

Tehtävät 2. Sukupuuttoaallot Maapallon eliömaailmaa on kohdannut kuusi sukupuuttoaaltoa (luku 9). Mistä ne ovat aiheutuneet? Sukupuuttoaaltojen syiksi on esitetty ilmastomuutoksia, joiden aiheuttajia ovat olleet suuret, Maahan törmänneet meteoriitit tai voimakas vulkaaninen toiminta. Viimeisin eli kuudes on ihmisen aiheuttama (elinympäristöjen hävitys, lajien siirrot, saastuttaminen, populaatioiden pirstominen sekä populaatioiden hävittäminen).

Tehtävät 3. Ilmaston lämpenemisen vaikutukset Miten maapallon ilmaston lämpeneminen todennäköisesti vaikuttaa a. jääkarhujen levinneisyyteen Jääkarhujen elinympäristöä ovat arktiset alueet. Lämpötilan noustessa kasvillisuusvyöhykkeet siirtyvät kohti napoja. Siten arktinen kylmä vyöhyke kapenee ja pienenee. Samalla jääkarhun levinneisyysalue supistuu ja laji käy uhanalaiseksi.

Tehtävät b. Suomen linnuston lajikoostumukseen Lintujen levinneisyysalueet laajenevat kohti pohjoista. Uusia lintulajeja levittäytyy maahamme etelästä. Viileimpien alueiden lajisto joutuu väistymään sitä mukaa kuin niille suotuisat alueet vähenevät. Lämpeneminen vaikuttaa myös metsien rakenteeseen ja puulajisuhteisiin. Tämä vaikuttaa siihen, että lehtipuuvaltaisten metsien lajisto runsastuu puhtaiden havumetsälajien kustannuksella. c. metsäjäniksen ja rusakon kilpailuasetelmaan Etelä-Suomessa? Talvet muuttunevat vähälumisiksi tai lumettomiksi. Tällöin kilpailuasetelma kääntyy yhä enemmän rusakon eduksi. Metsäjäniksen valkoinen talviturkki on lajille haitaksi.

Tehtävät 4. Lajien siirto Isokokoista sammakkoeläintä, sokerikonnaa, siirrettiin 1930-luvulla Havaijilta Australiaan. Konnien toivottiin syövän sokeriruokoviljelmiä tuhoavia kovakuoriaisia. Konnat alkoivat kuitenkin syödä monia muita pieneläimiä, jopa liskoja. Konnapopulaatio kasvoi seuraavasti (ks. s. 170). a. Piirrä konnapopulaation kasvua havainnollistava diagrammi. Pylväsdiagrammi on sopiva. Vaaka-akselille aika (vuosiluvut) ja pystyakselille konnien määrä. b. Analysoi diagrammia. Pohdi, miksi konnapopulaatio menestyi näin hyvin. Populaation kasvu on ollut lähes eksponentiaalista. Lajilla ei ole ollut Australiassa luontaisia vihollisia, kuten petoja, loisia tai kilpailevia lajeja. Juuri mikään ei ole rajoittanut populaation kasvua.

Tehtävät c. Miksi konnapopulaatio ei alkuperäisalueellaan kasvanut näin tehokkaasti? Havaijilla laji oli osa luontaista eliöyhteisöä. Sille oli kehittynyt populaation kasvua rajoittavia mekanismeja, kuten petoja, loisia ja kilpailevia lajeja ym. (yhteisnimityksenä: ympäristön vastus). d. Miksi lajien siirto uusille alueille aiheuttaa usein ongelmia? Lajit eivät välttämättä menesty uusilla alueillaan. Toisaalta menestyvistä uusista lajeista tulee helposti häirikköjä, koska ne runsastuvat usein valtavasti ja syrjäyttävät samassa elinympäristössä (ekolokerossa) eläviä alkuperäisiä lajeja.