Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Uusiutuvat energialähteet
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen.
Itä-Suomen Energiatoimisto ltä-Suomi - Uusiutuvan energian mallialue Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnalliset liitot.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
HE laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta
Uusiutuvan energian kuntakatselmus. päivämääräEtunimi Sukunimi, Motiva Oy Katselmustoiminta lähtee kansainvälisistä tavoitteista • Euroopan komission.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Energiavuosi Energiavuosi 2008 tiedotustilaisuus Energiateollisuus ry.
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Bioenergian edelläkävijät - hanke. Bioenergian edelläkävijät TOIMINTA-AIKA – (Hankepäätös 2. ja ) Elinkeinojen kehittämishanke.
Miten korvata kivihiili
Kainuun bioenergiaohjelma KAIBIO Timo Karjalainen Kaukametsä
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
BIOENERGIAN TULEVAISUUS KAINUUSSA Timo Karjalainen Kajaanin yliopistokeskus Kainuun Opisto
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Metallien jalostus Suomessa Ennakkotiedot vuoden 2014 kehityksestä.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
4/8/2017 UE direktiivin tavoitteiden saavuttamisen edellytykset ja vaikutukset sekä mukanaan tuomat kehittämistarpeet alueellisen energiayhtiön näkökulmasta.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Tulikivi Oyj  Tulikivi Oyj rakentaa uuden tuotantolaitoksen Juukaan vuonna  Investointi on Tulikiven kasvustrategian mukainen toimenpide.
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
BIOENERGIA Osa uusiutuvista energialähteistä (kts. dia 2)
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Taina Wilhelms 1 Sähkönkulutuksen neljännesvuositilasto.
Rovaniemen voimalaitoshanke 120 MW S / 120 MW L Esisuunnittelu ja toteutus
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Konkreettisia toimia energia- ja ilmastostrategiaan FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat.
Energiakatsaus Martti Kätkä Ryhmäpäällikkö.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
Energiavuosi 2015 Sähkö Energiateollisuus ry.
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
Uusiutuvan energian vuosi 2015 Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Congress Paasitorni, Helsinki Pekka Ripatti.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Metsähaketuen rajaus Ylitarkastaja Olli Mäki Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Metsähake ja muut biomassat
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Hankkeen esiselvittelyn tausta
Energiavuosi 2016 Kaukolämpö
Kaukolämpö 2016.
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Sähkönkulutuksen neljännesvuositilasto
Energiavuosi 2015 Sähkö (päivitetty )
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Talous tutuksi – koulutus syksy 2013
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Yritystukien vaikutuksista
Energiavuosi 2016 Kaukolämpö.
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
Case – esittely Emännänkatu 2, Kaarina
Bioenergiasta voimavara
Bioenergia on maaseudulla MTK:n tiedotustilaisuus
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Kivihiilen kieltämisen vaikutukset Selvityksen tulosten tiivistelmä Pöyry Management Consulting Oy
Energiavuosi 2018 Sähkö Energiateollisuus ry
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
Esityksen transkriptio:

Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Primäärienergia 2003 ja biopolttoaineet Puuperäiset polttoaineet Turve Peltobiomassat Biokaasut Biopolttonesteet Bioperäiset kierrätystähteet (REF) FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Biopolttoaineet Suomessa FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Suomi johtava bioenergiamaa Käytämme energiaa noin 400 TWh vuodessa, josta neljännes bioenergiaa 400 keskikokoista tai suurta biopolttoaineita käyttävää laitosta Puuenergian osuus 80 TWh (19%), josta metsähaketta 5 TWh. Turvetta 25 TWh (7 %) Uusia raaka-ainemahdollisuuksia peltoenergia ja biopohjaiset kierrätyspolttoaineet Uusia jalosteita pelletit, biokaasu ja biopolttonesteet FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

30 prosenttia lisää bioenergiaa Vuoteen 2010 mennessä Suomessa on tavoitteena lisätä bioenergian käyttöä 30 prosenttia verrattuna vuoteen Metsähake: 5 => 10 TWh Bioperäiset kierrätysp.a.: 0,7 => 2,8 TWh Biokaasu 0,5 => 1,0 TWh Biopolttonesteet: 0 =>0,9 TWh Turve: nykytasolla Peltoenergia: 0,15 => 0,6 TWh Pelletit: 0,2 => 5 TWh FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Biomassaa on riittävästi Maamme biopolttoainevarat ovat suuret, mutta niiden hyödyntäminen edellyttää kaikkien energiavarojen samanaikaista käyttöä Merkittävin kasvupotentiaali on metsähakkeella ja peltoenergialla Turpeen vuosikulutus alittaa selvästi turpeen vuotuisen 40 TWh kasvun FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Biopolttoaineet Suomessa FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Bioenergian käyttöä voidaan lisätä Kotimainen bioenergia käytön lisäämisen edellytys ovat uudet käyttökohteet ja biopolttoaineisen osuuden lisääminen nykyisissä kohteissa. Lähivuosien käytön kasvupotentiaaliksi arvioidaan 15 TWh. Tämän toteuttamiseksi tarvitaan pitkäjänteistä uusiutuvia energianlähteitä suosivaa energiapolitiikkaa ja kaikkien kotimaisten polttoaineiden saatavuuden ja kilpailukyvyn turvaamista. FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Kotimaisia biopolttoaineita käyttävät voima- ja lämpölaitokset Suomessa ja lisärakentamispotentiaali FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Kaikkien polttoaineiden saatavuus turvattava Nykyiset ja uudet voimalaitokset tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa kaikkia paikallisia polttoaineita. Turpeen asema turvattava myös päästökaupan olosuhteissa, turpeen ilmastovaikutuksia edelleen tutkittava. Panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen tulee jatkaa ja on pidettävä huoli alan koulutuksesta. FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Kotimaista tuotantoa voidaan tukea Kotimaista tuotantoa voidaan tukea kuten monissa EU-maissa tehdään. Pellettien käytön lisääminen pien- ja suurkiinteistöissä: keinoina esim. kotitalouksien investointituet, alv-alennukset ja öljyn verotuksen kiristäminen muiden Pohjoismaiden tasolle. Kotimainen sähköntuotanto voi saada suoraa tukea tai sen osuutta voidaan kasvattaa vihreillä sertifikaateilla. FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Pelletin käyttö edellyttää kansallisia tukitoimia FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Kotimaisten biopolttoaineiden käyttö kannattaa Kotimaisten biopolttoaineiden käyttö on yhteiskunnalle kannattavaa. Ne ovat ympäristöystävällisiä, lisäävät omavaraisuutta sekä toimintavarmuutta ja työllistävät suomalaisia. FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Varmuutta energiahuoltoon Energiantuotannon kotimaisuusaste on noin 25 % tuontipuu huomioiden. Yrittäjyyttä ja työpaikkoja polttoaine- ja teknologiatuotantoon. Esim. lämpöyrittäjyyskohteiden määrä voidaan kasvattaa nykyisestä 250 kohteesta 1500 kohteeseen. FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

Kotimaisten biopolttoaineiden käyttö kannattaa FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.