Maakuntaohjelmatyön kehittäminen osana aluehallinnon uudistamista Jussi Lehtinen Kehittämisjohtaja Kymenlaakson Liitto 17.9.2009 / 2.2.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Häme-ohjelma on Kanta-Hämeen tulevaisuuden tekemisen strateginen ohjelma Häme-ohjelma sisältää maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman. Strategiaosa.
Advertisements

Suomen aluehallinto Hallinnon kehittämisosasto 2 Valtion aluehallinto uudistui  Valtion aluehallintoa uudistettiin laajalla kokonaisuudistuksella.
Tarkastaja Raija Jääskelä Työsuojelun vastuualue Julkishallinnon ryhmä p Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.
Lappeenranta-Imatra seudun elinkeinoelämä ja Venäjä-toiminta
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Mikä on Keski-Suomen ELY-keskus ?
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pirkanmaan liikennejärjestelmä- suunnitelma Aiesopimuksen julkistaminen Johtaja Juha Sammallahti.
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
Keski-Suomen ELY-keskus Juha S. Niemelä
Lasse Lyytikäinen 2005 Kivialan tutkimus-, tuotekehitys- ja koulutusprojekti Kajaanin yliopistokeskus Taideteollinen korkeakoulu Suomen kivikeskus.
ALKU-tilanteesta Esa Halme,
1 ALUEHALLINNON UUDISTAMINEN HALLITUSOHJELMASSA ”Hallintoa uudistetaan ja kansanvaltaistetaan. Lääninhallitusten, työvoima- ja elinkeinokeskusten, muiden.
POKAT 2010 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma Yritykset luovat tämän päivän työpaikat Teknologinen kehitys varmistaa huomisen työpaikat Koulutus.
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
Valtion aluehallintouudistus - Onko palapeli valmis?
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi (Arktikum) Yhteistyöllä yritysten kehittämistä Terho Liikamaa Yksikönpäällikkö Työllisyys, yrittäjyys,
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
Aluehallinnon uudistuksen johtoajatuksina tunnuksia suunniteltaessa ovat olleet eri osa-alueiden yhdistyminen ja sujuvuus. Tunnukset kuvastavat maantieteellisten.
Maakunnan yhteistyöryhmä Ylijohtaja Pekka Häkkinen.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Aluehallinnon uudistus Tilannekatsaus
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Itä-Suomen aluehallintovirasto, Johtaja Sirkka Jakonen, peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue1.
Miten kunnat makaavat? Kunta-alan ajankohtaiskatsaus Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu Toimitusjohtaja Jari Koskinen
Uudistettu tulosohjaus: kohti yhteisiä tavoitteita Tulosohjauksen verkostotapaaminen Markus Siltanen.
Ajankohtaista ALKU-asiaa Pääsihteeri Tapio Välinoro
KORKEAKOULUT UUDESSA ALUEHALLINNON RAKENTEESSA Lääninsivistysneuvos Pertti Kokkonen Itä- ja Pohjois-Suomen ammattikorkeakoulujen yhteistyöseminaari
Työ- ja elinkeinokeskus 1 Työ- ja elinkeinokeskukset (TE-keskukset) 15 kpl Suomessa Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) 200 toimipistettä Suomessa.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Aluehallinnon uudistaminen Valtiosihteeri Timo Reina KJY:n seminaari
Lapin aluehallintovirasto, ylijohtaja Kaisa Ainasoja Tervetuloa Lapin aluehallintovirastoon! Lapin Nuorisofoorumi 2/
Maa-ainesten käyttö ja hankinta ELY-keskuksissa Tilaajan näkökulma Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Jukka Päkkilä, kunnossapito ja rakentaminen.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Etelä-Savon maakuntauudistus – valmistelutyöryhmät
Itä-Suomen aluehallintovirasto
Eduskunnalle aluehallintouudistuksesta annettu selonteko, jatkotoimenpiteet
Digitalisaation ohjausmalli
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Karjalassa
Esitys Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n TKI-organisaatioksi
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
UUSI KUNTA JA MAAKUNTA HYVINvoinnin edellytyksiä luomassa
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Siviilivalmiusyksikön päällikkö Jussi Korhonen, SM/PEO
Maatalous-lomituksen valmistelu-projekti
Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Nykyinen toiminta ja tuleva muutos Janne Kärkkäinen
Ohjausjärjestelmä yhdellä kuvalla
JHKA-jaoston kokous Jari Kallela
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
CRM esiselvitys Hankkeen esittely
Esityksen transkriptio:

Maakuntaohjelmatyön kehittäminen osana aluehallinnon uudistamista Jussi Lehtinen Kehittämisjohtaja Kymenlaakson Liitto / 2.2.

Hallinnoija: Kymenlaakson Liitto Yhteistoiminta-alue: Kymenlaakso ja Etelä-Karjala Toteutusaika: Maakuntaohjelmatyön kehittäminen osana aluehallinnon uudistamista

Taustaa…  Aluehallinnon uudistus korostaa maakunnan liittojen asemaa yhteen sovittavana ja kokoavana sekä vetovastuussa olevana aluehallinto- viranomaisena.  Maakuntaohjelmasta muodostuu nykyistä selvemmin sektorisuunnitelmat kokoava ja yhteen sovittava suunnitelma.  Maakuntaohjelma ja sen toteuttamis- suunnitelma kytketään osaksi valtion keskushallinnon ja alueiden välistä tulosohjausprosessia.

…taustaa  Maakuntaohjelmasta ja sen toteuttamissuunnitelmasta viranomaisia enemmän velvoittava maakuntakaavan tapaan.  Lääninhallituksille kuuluvat opetusministeriön hallinnonalan EAKR- tehtävät ja rahoituksesta päättäminen siirtyvät maakunnan liitoille.  Maakuntaliittojen käyttöön tarkoitetun ohjelmiin sitomattoman maakunnan kehittämisrahan määrä kasvaa.  Maakunnan liitot velvoitetaan yhteistoimintaan merkittävimmissä strategisissa aluekehitystehtävissä.  Uuden maakuntaohjelman ja sen toteuttamissuunnitelman laadinta ja sisältö tulevat muuttumaan merkittävästi.

Tavoitteet…  Vuosien maakuntaohjelman laadintaprosessin tehostaminen  Ohjelman vaikuttavuuden nostaminen  Ohjelman keskeisten prioriteettien hankkeiden läpivienti toteuttamissuunnitelmissa  Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakuntien tuotantorakenne on radikaalisti muuttumassa metsäteollisuuden ja talouskriisin takia.  Vaatii elinkeinoelämän ja julkisen hallinnon syvempää yhteistyötä ja laajempia yhteistyöprojekteja yritystoiminnan perusedellytysten parantamiseksi.

…tavoitteet…  Tällä hetkellä hahmottumassa  puhtaan energian ja ympäristöteknologian tuotanto- ja tutkimushankekokonaisuus  metsäteollisuusklusterin tuotantorakenteen uudistus  sisältötuotannon osaamisklusterin muodostuminen ja ICT-liiketoiminnan kehittäminen  palvelualojen (ml. matkailu ja hyvinvointi) kehittäminen  logistiikkaosaamisen ja meritutkimuksen vahvistaminen  innovaatioyhteistyön ja liiketoiminta- osaamisen parantaminen Venäjän markkinoilla

…tavoitteet  Verkostossa mukana ovat kehittämisyhtiöt, maakuntien ammattikorkeakoulut, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Helsingin yliopisto, Turun yliopisto ja Teknillinen korkeakoulu ym.  Tavoitteena on myös aluehallinnon, kuntien ja keskushallinnon vuoropuhelun syventäminen, talousarvioprosesseihin kytkeminen sekä aluelähtöisyyden lisääminen aluekehitystyössä.  Aluehallinnon uudistuksen yhteydessä on erinomainen tilaisuus selkeyttää keskushallinnon ja aluehallinnon päätösvaltasuhteita.  Projektin avulla luodaan myös toimiva malli ELY-aluetta vastaavan maakuntien yhteistoiminta-alueen työskentelyyn. Projekti kehittää ja käyttää projektin aikana verkkopohjaista vuorovaikutusmallia mm. SOVA-prosessin kehittämiseksi.  Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelmaprosesseja ja sisällön pääteemoja yhdenmukaistetaan.

Resurssit  Kehittämisjohtaja, Kymenlaakson Liitto  Vastaa aluekehityslain uudistuessa uusimuotoisen maakuntaohjelman ja sen toteuttamissuunnitelman sisällön ja laadintaprosessin kehittämistyöstä ja osallistuu em. ohjelmien laadintaan  Huolehtii monenkeskisten hankekokonaisuuksien aikaansaamisesta sekä osallistuu maakuntien yhteisten hankkeiden valmisteluun  Kehittämistyötä ohjaa maakuntajohtajan johdolla ohjausryhmä  Liittojen ja ELY:jen edustajat, asiantuntijoita työ- ja elinkeinoministeriöstä, valtiovarainministeriöstä, elinkeinoelämän järjestöistä sekä alueen kunnista  Ohjausryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa  Kehittämisjohtaja raportoi ohjausryhmälle ja maakunnan yhteistyöryhmille.

H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H1 H2 H3 H4 H5 H6 H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 MONENKESKISET HANKEKOKONAISUUDET H1 H2 H3 H4 H5 H6 H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8

Case Kaakosta Voimaa Tuulivoiman ja bioenergian osaamisen kehittäminen Kaakkois-Suomessa  Kartoitetaan alueen yritysten tuulivoima- ja bioenergia-alan osaaminen ja luodaan verkosto, jota täydennetään uusilla ja etabloituvilla yrityksillä  Nopeutetaan innovaatioprosesseja hyödyntämällä yliopistojen, korkeakoulujen ja osaamiskeskusohjelmien tutkimus- ja kehityskohteet ja –hankkeet yrityksiin  Kasvavan tuotannon myötä synnytetään uusia innovaatioita ja business- malleja. Valjastetaan kansalliset ja kv-verkostot tukemaan yritysten vientiä  Vältetään päällekkäisyydet löytämällä seuduille omat vahvuudet ja roolit  Tavoitteena rakentaa Kaakkois-Suomeen uusi teollinen tukijalka, tuulivoiman ja bioenergian osaamiskeskittymä, klusteri, joka synnyttää johtavaa tuotanto- teknologiaa  Cluster Activation / Management -Hallinnoija Cursor Oy, osa- toteuttajat Kouvola Innovation, Lappeenranta Innovation, Imatran Seudun Kehitysyhtiö -Kokonaisbudjetti € -Rahoitus EAKR reservi -Toteutusaika

H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H1 H2 H4 H5 H6 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H1H3 H4 H5 H6 H7 H8 MONENKESKISET HANKEKOKONAISUUDET H1 H2 H3 H5 H6 H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H1 H2 H3 H4

Kustannusarvio Kokonaiskustannukset yhteensä € Rahoitussuunnitelma Kymenlaakson Liitto, Etelä-Karjalan liitto € Työ- ja elinkeinoministeriö (70%) € Rahoitus yhteensä €

14 Uusien aluehallintoviranomaisten toiminta-ajatukset Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. Keskus edistää mm. yrittäjyyttä, työmarkkinoiden toimintaa, osaamista ja kulttuuria, liikennejärjestelmän toimivuutta ja liikenteen turvallisuutta, hyvää ympäristöä sekä luonnon ja luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä maahanmuuttoa, maahanmuuttajien kotouttamista ja työllistymistä alueilla. Aluehallintovirasto (AVI) edistää alueellista yhdenvertaisuutta hoitamalla lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueilla. Virasto edistää mm. perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla.

15 Strateginen ohjaus Toiminnallinen ohjaus Strategisen ohjauksen yhteistyö OPMOMMMMTEMVM YM STM Aluehallintovirasto (6) Maistraatit Työsuojelu (5) Vakavien työtapaturmien sekä ilmoitettujen ammattitautien ja työperäisten sairauksien syiden selvittäminen ja niiden ehkäisy Muu asiakasaloitteinen valvonta Viranomaisaloitteinen valvonta Tuotevalvonta Osallistuminen työrikosten käsittelyyn Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat (6) Sosiaali- ja terveydenhuolto Ympäristöterveyden huolto Alkoholihallinto Opetustoimen palvelut Kuluttaja- ja kilpailuasiat Peruspalvelujen arviointi Muut tehtävät Poliisi (3) Vastuualueelle kuuluva alueellinen viranomaisyhteistyö Peruspalvelujen arviointi poliisitoimen osalta Varautumisen ja valmiussuunnittelun yhteensovittaminen poliisitoimen osalta Muut poliisin hallinnosta annetussa laissa ja asetuksessa säädettävät poliisin tehtävät Ympäristö- luvat (4) Vesilain mukaiset asiat Ympäristönsuojelulain mukaiset asiat Aluehallinnon tietohallintopalvelut -yksikkö Viraston johtaja Pelastustoimi ja varautuminen (6) Pelastustoimi Varautumisen yhteen- sovittaminen Hallintopalvelut-vastuuyksikkö Kootut tukitehtävät SM Kunnat

16 Strateginen ohjaus Toiminnallinen ohjaus Strategisen ohjauksen yhteistyö MMMLVMOPMYMTEM Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (15) SM Ympäristö ja luonnonvarat (13) Ympäristönsuojelu Alueiden käyttö Luonnonsuojelu Vesien hoito ja ympäristön tilan seuranta Kehittäminen ja lähialueyhteistyö Vesivarojen käyttö ja hoito Liikenne- ja infrastruktuuri (9) Tie- ja liikenneolojen suunnittelu Tienpidon hankinnat Asiakas- ja viranomaispalvelut Julkisen liikenteen järjestäminen Muut liikennettä ja infrastruktuuria koskevat tehtävät Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri (15) Työllisyys, yrittäjyys ja osaaminen Rakennerahastoasiat Innovaatiot ja kansainvälistyvä liiketoiminta Kirjastot, liikunta- ja nuorisotoimet Kansainväliset tehtävät ja lähialueyhteistyö Maaseutu ja energia Maahanmuutto ja etniset suhteet TE-toimistot Keskuksen johtaja (yhden vastuualueen päällikkö) Maakunnan liitot Aluehallinnon tietohallintopalvelut -yksikkö Hallintopalvelut-vastuuyksikkö Kootut tukitehtävät Metsä- keskukset

17 KOORDINOIVA MINISTERIÖ Strateginen tulossopimus Toiminnallinen tulossopimus Maakuntaohjelmat Toteuttamissuunnitelmat Hallitusohjelma, HSA, politiikkaohjelmat, kehykset, muut poikkihallinnolliset ohjelmat, kv-sopimukset VALTION ALUEHALLINNON OHJAUS STRATEGIA-ASIAKIRJA MUUT MINISTERIÖT JA KESKUSVIRASTOT