Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Maakuntaohjelmasta uuteen maakuntastrategiaan 23.6.2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 EU-osarahoitteisten kehittämishankkeiden käsittely Hankkeiden käsittelystä on maininta - Rakennerahastolaissa, - valtioneuvoston rakennerahastoista.
Advertisements

ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Työ- ja elinkeinoministeriö Mari Anttikoski
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla.  Pohjois-Savossa 3 Leader- ryhmää, joilla jokaisella oma, paikallinen kehittämisohjelmansa  Rahoitus kohdentuu sekä.
Ideahaku 1.6. – Kehittämisjohtaja Kaj Lyyski.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman vuosiraportti 2010 Esittely Päijät-Hämeen MYR:ssä
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
Ohjelmapäällikkö Soile Juuti
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
Rakennerahastokausi Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
MENESTYVÄ YRITYSTOIMINTA Etelä-Savon avaintoimialat toimivat kannattavasti ja ekotehokkaasti OSAAVA TYÖVOIMA JA HYVÄ INNOVAATIOYMPÄRISTÖ Koulutus ja tutkimus.
POKAT 2010 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma Yritykset luovat tämän päivän työpaikat Teknologinen kehitys varmistaa huomisen työpaikat Koulutus.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Näkemyksiä ohjelmatoiminnasta uuteen rahoituskauteen siirryttäessä Paneelikeskustelun saatteeksi Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, Etelä-Savon.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Haku kasvusopimusmenettelyyn.  Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistäminen (AIKO) on yksi hallituksen syksyllä aloittamista aluekehittämistoimista.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Maakuntaohjelmatyön seuraavia vaiheita - keskustelua Aluekehitysjohtajat Kuntatalolla
Työ- ja elinkeinokeskus 1 Työ- ja elinkeinokeskukset (TE-keskukset) 15 kpl Suomessa Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) 200 toimipistettä Suomessa.
 Johdanto  Alue- ja kuntayhteistyö  Kaupungin tehtävät  Elinkeinotoimi  Peruspalvelut  Yhdyskuntarakenne  Talous  Henkilöstö/tavoitteet.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Asuntomarkkinat Asuntovaikuttajien areena Hotelli Scandic Park Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Mikä on järkevää alue- ja kaupunkipolitiikkaa?
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
EU:n rakennerahastokausi Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio ) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin.
PROAKTIIVINEN KESKI-POHJANMAA Hallituksen kärkihankkeet Keski-Pohjanmaan arkihankkeet Maakunnallisten päättäjien, valmistelijoiden ja kehittäjien yhteisseminaari.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Keski-Pohjanmaan Toimeenpanosuunnitelma MYR Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto.
Järjestöt Satasotessa
Maakuntauudistuksen valmistelu TEM:ssä
Digitalisaation ohjausmalli
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Keski-Pohjanmaan Toimeenpanosuunnitelmatyö tilannekatsaus
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Maakuntaohjelmatyö Keski-Pohjanmaalla
TOPSU ARVIOINTI JA KITEYTYKSET
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Rahoituksen kohdentuminen 2018
Rakennerahastojen hallintojärjestelmän uudistaminen
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Sote-uudistuksen toimeenpano
Esityksen transkriptio:

Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Maakuntaohjelmasta uuteen maakuntastrategiaan

Keski-Pohjanmaan maakuntastrategia Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2030 ja maakuntaohjelma Missio: Keski-Pohjanmaa on taloudellisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja ekologisesti menestyvä sekä yhteisöllinen, vetovoimainen ja turvallinen maakunta Keski-Pohjanmaa vuonna 2030 strateginen visio: ELINVOIMAINEN KESTÄVÄN KASVUN MAAKUNTA Arvot: Tasa-arvoisuus, yhteisöllisyys ja suvaitsevaisuus Toimintaa ohjaavia periaatteita ovat: Luovuus, yrittäjyys ja turvallisuus

Perustuu aluekehityslainsäädäntöön (laki alueiden kehittämisestä ja rakennerahastotoiminnan hallinnoinnista 7/2014) Työ- ja elinkeinoministeriö ohjeistaa, tehdään neljän vuoden välein maakunnissa Strategia sisältää pidemmän aikavälin vision ja tavoitteet vuoteen 2030 (maakuntasuunnitelma), sekä lyhyemmän aikavälin strategiset tavoitteet 2014 – 2017 (maakuntaohjelma) Ohjaa vahvasti alueellista kehittämistyötä Hyväksytty kevään maakuntahallituksessa ja valtuustossa 2014 Toimeenpanosuunnitelma jalkauttaa maakuntaohjelmaa Laajassa alueellisessa yhteistyössä valmisteltava asiakirja ELY -keskusten stratsujen kanssa yhteensovitus Tehdään joka toinen vuosi, voimassa oleva Päivitys toimeenpanosuunnitelmaan alkuvuoden 2016 aikana: Kasvusopimukset sekä maakunnan varautumissuunnitelma AIKO –rahoitusta maakuntiin = Alueelliset innovaatiot ja kokeilut

Keski-Pohjanmaan maakuntaohjelman 2014 – 2017 kehittämisteemat

OSAAVA Keski-Pohjanmaa Osaava Keski-Pohjanmaa Kehittämisen painopisteitä : Osaamisen ja alueellisen koulutusjärjestelmän kehittäminen Koulutus- ja osaamistarpeiden ennakointi Tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminnan vahvistaminen Osaava maaseutu Liiketoimintaosaamisen lisääminen Biotalouden mahdollisuuksien edistäminen Luonnonvara-alan innovaatioympäristöjen kehittäminen Kansainvälisyys Kansainvälisen kilpailukyvyn lisääminen ÄLYKÄS ERIKOISTUMINEN JA BIOLAAKSO Keski-Pohjanmaan arkihankkeet : -Vetovoimainen kemian ja biotalouden osaamiskeskittymä, -Nurmen jalostaminen uusiksi tuotteiksi Toholammin biojalostamossa, -Kokkolan biojalostamo -hanke kemianteollisuuden integraattina, -Karjan ja turkiseläinten lannan prosessoinnin kehittäminen ravinteiksi, -Maatilatalouden tuottavuuden ja kannattavuuden parantaminen -Keski-Pohjanmaan litiumklusterin vahvistaminen. -Jo rakennettu digitalisaatio – ympäristön hyödyntäminen, -Koulutusväylän jalostaminen työllisyysväyläksi Päämääränä on alueen vahvuuksiin pohjautuvan elinkeinoelämän edelleen kehittyminen.

Yrittävä ja elinvoimainen Keski-Pohjanmaa Kehittämisen painopisteitä : Suurteollisuuden tarpeista huolehtiminen Kasvuhakuisten yritysten tukeminen Tuottavuuden ja laadun nostaminen Uuden yritystoiminnan synnyttäminen ja yrittäjyyden tukeminen Toimivat työmarkkinat Sähköisten palvelujen lisääminen Yrittävä maaseutu Yritysten kilpailukyvyn ja kannattavuuden kehittäminen Vahvan ja monipuolisen alkutuotannon ja sitä palvelevan yritystoiminnan kasvun vahvistaminen Kansainvälisyys Kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö Keski-Pohjanmaan arkihankkeet : TYÖLLISYYDEN EDISTÄMINEN TEKNOLOGIAN SIIRTO, digitalisaation hyödyntäminen UUSIA TOIMINTATAPOJA KEHITTÄMISTYÖHÖN TUTKIMUKSESTA KAUPALLISIKSI TUOTTEIKSI Bio- ja cleantech- sekä kiertotaloutta tukevien hankkeiden jatkaminen tuotteistamiseksi ja uudeksi liiketoiminnaksi Kemian saostukseen liittyvän osaamisen hyödyntäminen YRITTÄVÄ Keski-Pohjanmaa

HYVINVOIVA Keski-Pohjanmaa Hyvinvoiva Keski-Pohjanmaa Kehittämisen painopisteitä 2014 – 2017: Yhteisöllisyyden ja osallisuuden kasvattaminen Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutusten edistäminen Tarpeenmukaisten hyvinvointipalvelujen turvaaminen Elinympäristön turvallisuuden, viihtyvyyden ja arjen sujuvuuden vahvistaminen Hyvinvoiva maaseutu Paikallislähtöisen kehittämisen ja uusien innovaatioiden hyödyntämisen edistäminen Kansainvälisyys Hyvinvointialojen kansainvälistäminen Keski-Pohjanmaan arkihankkeet : SOTE –UUDISTUS TYÖLLISYYDEN EDISTÄMINEN TERVEYSTEKNOLOGIA- JA HYVINVOINTIYRITTÄJYYS JULKISET JA YKSITYISET PALVELUT Digitalisaation hyödyntäminen Kolmannen sektorin vahvempi rooli TURVAPAIKANHAKIJAT HUOMIOITAVA VETOVOIMASTRATEGIA (kulttuuri, liikunta, matkailu ja viestintä)

TOIMIVA Keski-Pohjanmaa Toimiva Keski-Pohjanmaa Kehittämisen painopisteitä 2014 – 2017: Saavutettavuus Asumisen ja vapaa-ajan liikennetarpeiden sujuvuus Pk-yritysten kuljetusketjujen toimivuus Satamien ja teollisuuden logistiset yhteydet vastaavat liike-elämän tarpeisiin Tietoverkon saatavuus Luonnonvarojen kestävä käyttö Tehokas mutta kestävän kehityksen mukainen hyödyntäminen Uusiutuvan energian osuuden kasvu Pohja- ja pintavesien turvaaminen Toimiva toimintaympäristö Yhdyskuntarakenne, maankäyttö, kaavoitus ja liikennejärjestelmät kehittyvät toimivasti Luonto- ja kulttuuriarvojen kattava huomioiminen Maakunnan vetovoimaisuuden ylläpitäminen Toimiva maaseutu Saavutettavuuden kehittäminen ja asumisen mahdollisuuksien turvaaminen Kansainvälisyys Liikenneverkostot ja saavutettavuus toimivat Keski-Pohjanmaan arkihankkeet : YMPÄRISTÖSTRATEGIA ALEMPIASTEISEN TIEVERKON PRIORISOINTI LENTO- JA RATALIIKENTEEN TOIMIVUUS YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN HYÖDYNTÄMINEN TEHOSTETTU TULVIIN VARAUTUMINEN JA TULVATIEDOTTAMINEN - yhteishanke Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaan MAKOn strategiaprosessi Maakunnan yhteistyöryhmä MYR: Toimeenpano- suunnitelman hyväksyminen STRATSU:t Yhteiset alueelliset teemat ja haut ja hankkeet Kuntarahoittajaryhmä MYR sihteeristö = rahoittajaryhmä Kuntarahoittajaryhmä ja sihteeristö: Informaatio työryhmiltä: Painopisteet, hankkeet, teemat = Toimeenpanosuunnitelma Yhteisten teemojen ja hakujen valmistelu ja esitys Sihteeristö: Yhteisten esitysten päätösvalmistelu sekä toimeenpano Stratsujen sekä toimeenpanosuunnitelmien sovitus ja toteutus

Maakuntien liittojen tehtävät ELY-keskusten tehtävistä –E-vastuualueen tehtävät pois lukien Tekesin tehtävät –Y-vastuualueen alueiden käytön + suunnittelun ohjaustehtävät TE-toimistojen tehtävät Pelastuslaitosten tehtävät Eläinlääkärit, elintarvikevalvonta sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta Joitakin kuntien tehtäviä kuten maatalouteen liittyviä tehtäviä ja rakennusvalvonta Tarastin ehdotuksen mukaan Tarastin ehdotuksen mukaan Maakuntiin siirtyy

Tarastin ehdotuksen mukaan Tarastin ehdotuksen mukaan Järjestämisvastuu ja tuottajavastuu Yrityspalvelujen ja työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille Ne voivat osoittaa tuottajaroolin – kunnille, kuntayhtymille – yksityisille yrityksille – kolmannelle sektorille tai – järjestää palvelut itse.

SIIRTYMÄKAUDEN MAAKUNTAOHJELMA Nykyiset maakuntaohjelmat voimassa 2017 loppuun 2017 valmistellaan siirtymäkauden ohjelma  voimassaolo kunnes uudet maakuntaohjelmat tai vastaavat tulevat voimaan, esim ? Kevyempi menettely, ei skenaariotyötä Valmisteluvastuut? TEM ohjeistus loka-marraskuussa 2016 Huomioidaan erityisesti: –ALKE-päätöksen painopisteet –Alueiden vahvuudet -hankkeen hyödyntäminen –ERM, resilienssi, AIKO –Maakuntauudistukseen valmistautuminen

Uusi aluehallintomalli Keski-Pohjanmaan aluehallinnosta on aina päätetty muualla ja myös ohjattu aina muualta Rakennettava meidän tarpeisiin sopiva malli jonka uudet tulevat lait mahdollistavat Tarvittaessa yhteistyössä muiden itsehallintoalueiden kanssa Tavoite- ja tulosneuvottelut suoraan valtion kanssa (toivottavasti) on tarpeellinen

Maakuntastrategia = alueellisen kilpailukyvyn vahvistaminen Työtä, toimeliaisuutta ja hyvinvointia Menestyvää elinkeinotoimintaa, monipuolinen elinkeinorakenne Osaavaa työvoimaa koulutuksen avulla, ennakointi tärkeää ja reagointinopeus Palvelujärjestelmien toimivuus Toimiva infrastruktuuri

Aluekehityksen rahoitus v 2016 – 2020 käytössämme noin 12 m€/vuosi EU + kansallista rahoitusta v jälkeisen ajan rahoitusneuvottelut käynnistymässä komission kanssa TEM: ”Jo tehtyjä keskittämispäätöksiä ei pureta” = EDUNVALVONTAKYSYMYS !! Aluekehitysvarojen ”sementointiuhka” ministeriöihin = EDUNVALVONTAKYSYMYS !!

Yritysten tutkimus- ja kehitysrahoitus maakunnittain DM ,3 1,2 1,8 2,0 1,3 2,9 0,2 3,2 0,5 9,4 0,9 10,8 2,4 2,2 1,0 51,7 5,2 1,9 0,5 1,3 0,7 0,4 0,7 0,3 2,0 0,4 14,3 0,5 13,9 1,1 1,3 2,1 46,1 10,0 4,0 Lähteet: Tekes ja Tilastokeskus Tekesin rahoitus yrityksille 2015, % Yritysten omat tutkimus- ja kehitysmenot 2014, % Yhteensä 366 miljoonaa euroa Yhteensä 4,4 miljardia euroa Projektin suorituspaikan mukaan

Tekes varat vuositasollanoin kolminkertaiset rakennerahastovaroihin nähden K-P:lle kohdistunut 0,3 milj.€ v. 2015

Yrityksen kehittämisavustusYritysten toimintaympäristön kehittämisavustus Yhteensä SarakevalintaKäsiteltyMyönnettyHylättyKäsiteltyMyönnettyHylättyKäsiteltyMyönnettyHylätty kpl eurokpl eurokpl eurokpl Kansallinen rahoitus Etelä-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Keski-Suomi Pirkanmaa Pohjanmaa Satakunta Varsinais-Suomi Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelma (EAKR) Etelä-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Keski-Suomi Pirkanmaa Pohjanmaa Satakunta Varsinais-Suomi Kaikki yhteensä

KIITOS! Keski-Pohjanmaan liitto Suunnittelija Tiina Harjunpää