9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla (500-1400-luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Romantiikan aikakausi
Romantiikka.
Keskiajan kirjallisuus
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Suomen yhteiskunnallinen uudistuminen:
Kirjallisuuden tulkinta, 2007
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
1700 – luvun kulttuuria Ruotsi-Suomessa:
Romantiikka & realismi:
Venäjän alkeiden opetus
Suuret aatteet 1800-luku.
Nationalismi: Kansallisuusaate
Mitä historia on?.
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Kirjallisuus rakentaa suomalaisuutta
Modernismin tulo Suomeen
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
Veijo Meri Moderni sotakuvaaja. Veijo Meri Romaaneja, novelleja, kuunnelmia, runoja, esseitä ja tutkielmia sekä käännöstöitä (esim. Hamlet)
Yleistietoja Suomesta Soome keele õppematerjal Ebe Talpsepp Loo Keskkool Harjumaa Juhendaja: Külli Kaasik.
MISTÄ SANOJA SAADAAN? Sanasto. Kieli elää Kieli muuttuu koko ajan. Kun maailma ja ympäristö muuttuu, vanhat sanat jäävät pois tai saavat uusia merkityksiä.
Itsenäisyyden ajan alkuvuosikymmenet (1900 – 1940-luvut) kirjallisuudessamme Monien ryhmittymien aikaa.
KESKEISET TYYLISUUNNAT TEKSTITAITOKOKEESSA ROMANTIIKKA, REALISMI JA MODERNISMI.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
KERTOMA- KIRJALLISUUDEN LAJI: novelli. 1. NOVELLIN JUURET  Lähtökohta suullisen kulttuurin saduissa, kaskuissa ja tarinoissa.  Länsimaisen novellin.
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
Modernismi Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.
Realismin synty ● romanttisen intohimon rappeutuminen alkoi luvulla – ihmiset halusivat alkaa kuvata asioita todenmukaisesti ● ihmisten kurjat oltavat.
”Novelli on kuin lyhytelokuva”
LUKEMISTA S2-KIELEN OPPIJOILLE Juli-Anna Aerila KT, FM Äidinkielen ja kirjallisuuden yliopistonlehtori Turun opettajankoulutuslaitos, Rauman yksikkö Turun.
Modernismi (Sivu 133). Modernismin synty luvun alussa maailmasta oli tullut entistä monimutkaisempi: kaupungit olivat kasvaneet, tiede ja tekniikka.
Mikael Agricola.
Kirjallisuusprojekti
Proosatekstin analyysi
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
Kirjallisuuden käsitteitä
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
Kirjallisuus.
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Eksistentialismi Martin Heidegger.
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Novellin lajeja.
Runon erittelyä tekstitaitokokeessa
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
Realismi.
Kansallinen herääminen Suomessa
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
YLEISTÄ Juontaa juurensa alkuperäisväestön, aboriginaalien, kertomista tarinoista. Saanut paljon vaikutteita maahan muuttaneiden monien eri kansallisuuksien.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
KIELI, KIRJALLISUUS JA IDENTITEETTI
REALISMI (1850-).
Romantiikka.
2.2 Kulttuuriperintö.
Mikael Agricolan elämä ja teokset
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Esityksen transkriptio:

9. luokan muistiinpanot

 Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta toiselle suullisena perimätietona.  Kalevalamitta, alkusointu ja toisto auttoivat ihmisiä muistamaan pitkiäkin runomuotoisia tarinoita ulkoa. Kalevalamitta = yhdessä runon säkeessä on 8 tavua >> runoon syntyy selkeä rytmi Alkusointu = peräkkäiset sanat alkavat samoilla äänteillä, esim. vaka vanha Väinämöinen Toisto = sama asia toistuu runon peräkkäisissä säkeissä hieman eri sanoin kerrottuna (katso tarkemmat esimerkit kirjan sivuilta 80 ja 82)

 Uskonpuhdistuksen myötä 1500-luvulla syntyi tarve suomen kirjakielelle, sillä Martti Lutherin oppien mukaisessa uskonpuhdistuksessa korostettiin kansankielistä messua ja Raamattua.  Työhön ryhtyi Mikael Agricola, joka käänsi uuden testamentin suomeksi, kirjoitti ensimmäisen aapisen eli ABC-kirjan.  Agricola kehitteli suomen kieleen paljon uusia sanoja.  Agricolaa kutsutaan suomen kirjakielen isäksi.

 luvulla lukutaito yleistyi Suomessa vähitellen, mutta sivistyneistön kieli oli ruotsi.  1800-luvulla kirjailijat alkoivat yhteiskunnallisten tapahtumien myötä kiinnostua yksilöstä, tunteista ja oman maansa kansasta ja historiasta.  Tavallinen talonpoikakin kelpasi kirjallisuuden päähenkilöksi, luontokuvien kautta kuvattiin kotimaahan liittyviä suuria tunteita, ja esimerkiksi sotaa kuvattiin ylevään ja kaunistelevaan sävyyn.  Kirjoitettiin erityisesti runoja, mutta myös satuja, fantasiaa ja kauhua.  Romantiikan aikana kirjoittanut Johan Ludvig Runeberg on Suomen kansallisrunoilija. Hän kirjoitti runonsa ajalle tyypilliseen tapaan ruotsiksi.

 1700-luvun loppupuolella suullinen kansanperinne alkoi muuttua kirjoitetuksi kirjallisuudeksi, kun oppineet yliopistomiehet lähtivät tapaamaan runonlaulajia.  Näin syntyi myös Kalevala, Suomen kansalliseepos, joka ilmestyi ensimmäisen kerran Tätä voidaan pitää ensimmäisenä merkittävänä tapahtumana suomenkielisessä kirjallisuudessa.  EEPOS = runomuotoinen teos, jossa on yleensä mukana tarina maailman synnystä  NATIONALISMI = kansallisuusaate, jonka mukaan jokaisella kansalla tulee olla oma yhtenäinen kieli, historia ja kulttuuri  Elias Lönnrot on koonnut Kalevalan.

 Teollistuminen ja kaupungistuminen muuttivat maailmaa 1800-luvun lopussa.  Muutos toi mukanaan monia epäkohtia, joihin kirjailijat ja taiteilijat ottivat teoksillaan kantaa.  Realismin aikakaudella, 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, arkiset ja rumatkin asiat haluttiin kuvata realistisesti eli todenmukaisesti.  Aiheina olivat esimerkiksi köyhyys, kurjuus sekä lasten ja naisten huono asema.  Kirjoitettiin romaaneja, novelleja ja näytelmiä.  Tyypillinen realismin ajan teos on kehityskertomus, jossa päähenkilö kasvaa ja kehittyy tarinan aikana.  Minna Canth on ensimmäinen merkittävä suomenkielinen naiskirjailija ja realismin edustaja.

 Ensimmäisen maailmasodan jälkeen 1910-luvulla maailma oli sekaisin ja kaikki vanhat arvot ja asenteet haluttiin hylätä.  Taiteilijat etsivät uutta; yksilö, kaupunkilaisuus, tunne ja kokemus nousivat kirjallisuuden aiheiksi.  Modernismi ei ole yksi yhtenäinen tyylisuunta, vaan sen voi jakaa eri ismeiksi: futurismi, surrealismi, ekspressionismi.  Selkeimmin modernismin ihanteet näkyvät aikakauden runoudessa. Moderni runo eroaa perinteisestä niin muodoltaan kuin aiheiltaankin. Siinä ei ole alku- ja loppusointuja eikä selkeää rytmiä, ja myös tekstin asettelu voi olla hyvin vapaata.

 Sota kotimaisen kirjallisuuden aiheena on tuttu jo Kalevalasta. Romantiikan aikana Runeberg kuvasi sotaa Vänrikki Stoolin tarinoissa sankarikuolemaa ihannoiden.  Tunnetuin kotimainen sotakirja on kiistatta Väinö Linnan Tuntematon sotilas (1954). Se kuvaa sotaa uudella tavalla rivimiesten näkökulmasta ja heijastelee rohkeasti suomalaisten kapinoivaa asennetta johtajuuteen. Erityisenä ansiona teoksessa pidetään sen monipuolista henkilökuvausta.  Tuntsikan kirjoittaja Väinö Linna on tunnettu myös Täällä Pohjantähden alla - trilogiastaan, jossa hän kuvaa yhden suvun elämää 1880-luvulta 1950-luvulle suomalaisen yhteiskunnan muutoksien kautta. Teoksen erityisenä ansiona pidetään vuoden 1918 sisällissodan kuvaamista hävinneiden punaisten näkökulmasta.