Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Arvioinnin käsikirjan esittely Hannu Sirkkilä yliopettaja 5.9.2013.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Arvioinnin käsikirjan esittely Hannu Sirkkilä yliopettaja 5.9.2013."— Esityksen transkriptio:

1 Arvioinnin käsikirjan esittely Hannu Sirkkilä yliopettaja 5.9.2013

2 Arvioinnin käsikirjan tarkoitus Tavoitteena ja tarkoituksena on tuoda esille oppimisen arvioinnin lähtökohdat ja perusteet sekä kuvata erilaisia arvioinnin toteuttamisen konkreettisia käytäntöjä. Tavoitteena on yhdenmukaistaa arviointikäytäntöjä, jotta arvioinnin korkea laatu sekä sen oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus voivat toteutua. Arvioinnin käsikirjan ohjeita käytetään kaikissa Humakin toteuttamissa koulutuksissa. Käsikirjassa ilmaistaan eri koulutusten arviointien mahdolliset poikkeukset ja tarkentavat ohjeet. Koska syksyllä 2013 käyttöön otettava uusi valmennuspedagogiikka toteutuu vaiheittain ja täsmentyy käytännön kokemusten myötä, tässä arvioinnin käsikirjan 4.9.2013 hyväksytyssä päivitetyssä versiossa tuodaan esille sekä aiempia arvioinnin käytänteitä sekä uusia siltä osin kuin ne ovat toteutumassa. Arvioinnin käsikirjaa tarkennetaan sen jälkeen kun valmennuspedagoginen malli on lopullisemmin käytössä ja täsmentynyt.

3 Arvioinnin yleisohjeet Opintojakson arvioinnin perusteet ja muodot kuvataan opiskelijoille opintojakson suorittamisen alkaessa. Opiskelija saa selkeän tiedon, mitä hänen opintosuorituksissaan arvioidaan ja mihin arviointi perustuu sekä miten arviointi toteutetaan. Tutkintosäännön 29 § mukaan opettajan tulee antaa opintojaksoarviointi neljän viikon kuluessa opintojakson päättymisestä tai muusta sovitusta aikataulusta. Arviointiaikaa saattaa pidentyä opettajan vapaajaksosta tai sairauspoissaolosta johtuen. Arvioinnin eettiset periaatteet on kuvattu Humakin eettisissä ohjeissa

4 Arviointiskaala 1-5 Tutkintosäännön 29 § mukaan opintojaksot, opinnäytetyö, portfolio (ennen lukuvuotta 2013-2014 aloittaneilla) ja kielitaito arvioidaan kolmella tasolla ja numeroilla 1- 5 seuraavasti: kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2). Yksittäisissä opintojaksoissa ja yksittäisissä tehtävissä voidaan lisäksi käyttää arviointimuotoa suoritettu. Koulutusohjelmissa on määritelty, missä opintojaksoissa käytetään arviointimuotoa suoritettu.

5 Valmennuspedagogiikka ja arviointi Valmennuspedagogiikassa pyritään toteuttamaan arviointia entistä selkeämmin samoin periaattein ja painotuksin kuin työelämässäkin. Tällöin arvioinnin kohteena ovat yhä useammin konkreettiset työsuoritukset, teot, jotka kertovat, miten työtehtävät tai projektit vaiheineen ovat onnistuneet. Toisaalta arvioinnin kohteena on myös toiminnassa syntynyt uusi tieto, sen reflektointi ja mahdolliset kehittämisideat sekä, miten ryhmässä tapahtunut toiminta on toteutunut ja kehittynyt. Arvioinnin kriteerit perustuvat aina koulutusohjelman osaamiskompetensseihin.

6 Mukauttamisen mahdollisuus arvioinnissa Arvioinnissa voidaan käyttää mukauttamista. Mukautettu oppimisympäristö voidaan määritellä opiskelijalle, joka anoo sitä itse. Hänellä voi olla oppimisvaikeuksia tai opintoja rajoittavia sairauksia tai vammoja, jotka ovat syntyneet sen jälkeen kun hänet on otettu opiskelijaksi Humakiin. Esimerkiksi tällaisten tekijöiden vuoksi opiskelijan on mahdotonta suoriutua opintojaksoille määritellyistä tavoitteista. Mukautettu oppimisympäristö määritellään vain siinä tapauksessa, että opiskelijan kanssa on ensin mietitty henkilökohtaistettua suoritustapaa, ja yleiset tukimuodot on koettu riittämättömiksi. Erilaisten tukimuotojen kautta opintojakson sisältöjä, tehtäviä ja suoritustapoja voidaan muokata opiskelijalle sopivammiksi.

7 Opintosuoritusten viivästymisen vaikutus arviointiin Opiskelijan tulee suorittaa opintojaksolla vaadittavat tehtävät opintojakson toteutuksen aikana. Opintosuoritusten palautusajan noudattamattomuus vaikuttaa arviointiin laskemalla seuraavasti arvosanaa: - arvosana: 5; alennettu arvosana: 4 - arvosana: 4; alennettu arvosana: 3 - arvosana: 3: alennettu arvosana: 2 - arvosana: 2; alennettu arvosana: 1 - arvosana: 1: alennettu arvosana: 1 Viivästyminen vaikuttaa siis yksittäisen tehtävän arviointiin. Lopulliseen kokonaisarvosanaan se vaikuttaa omalla painotetulla arvollaan.

8 Opintojakson laadullinen arviointi Laadullinen arviointi tarkoittaa pääsääntöisesti suullista, kirjallista tai viitottua (viittomakielellä tuotettua) palautetta. Laadullista arviointia toteutetaan kaikissa opintojaksoissa määrällisen arvioinnin rinnalla ja sitä täydentämässä.

9 Vertais- ja ryhmäarviointi Vertaisarviointi Vertaisarviointi tarkoittaa opiskelijoiden keskinäistä arviointia, joka voi olla vapaamuotoista palautteen antamista toisten töistä tai selkeisiin arviointikriteereihin perustuvaa arviointia.

10 Ryhmäarvioinnilla tarkoitetaan sekä ryhmän tehtävien ja tuotosten arviointia että ryhmätoiminnan arviointia. Ryhmätehtävien ja tuotosten arvioinnissa tavoitteena on mitata opiskelijoiden ammatillisen osaamisen kehittymistä silloin kun opintosuoritus on koko ryhmän aikaansaama. Konkreettisesti kyseessä voivat olla laajat tiedon soveltamista edellyttävät tehtäväkokonaisuudet, ryhmäsuoritukset, ryhmän yhdessä ratkaisemat työelämäkumppaneilta tulevat (tai simuloituja) ongelmat tai toimeksiannot jne. Ryhmätoiminnan arvioinnissa painopisteenä ovat ryhmän toiminnan, tavoitteellisuuden, vastuullisuuden ja vuorovaikutuksen arviointi. Arvioinnin kohteena on myös se, miten ryhmä tukee jäsentensä toimintaa ja tavoitteiden saavuttamista.

11 Itsearviointi Opiskelijan itsearviointi voidaan jakaa arvioivaan tai kehitykselliseen. Opiskelija voi arvioida, kuinka hyvin työ tuli tehdyksi tai toisaalta, miten omaa toimintaa ja taitoja voisi kehittää tehdyn työn tulosten pohjalta

12 Opintosuoritusten oikaisupyyntöjen käsittely Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteiden soveltamisesta opintosuoritukseensa. Opiskelijalle on varattava tilaisuus tutustua arvioituun kirjalliseen tai muuten tallennettuun opintosuoritukseen. Ne on säilytettävä kuuden kuukauden ajan tulosten julkistamisesta. Ellei yksimielisyyttä arvioinnista kuitenkaan löydy, tulevat opintosuoritusten arvosanoja koskevat oikaisupyynnöt tutkintolautakunnan käsittelyyn. Menettelytapa on kuvattu Tutkintolautakunnan toimintaohjeessa.

13 Lisätietoja Hannu Sirkkilä Matarankatu 4 40100 Jyväskylä hannu.sirkkila@humak.fi +358-20-7621 223


Lataa ppt "Arvioinnin käsikirjan esittely Hannu Sirkkilä yliopettaja 5.9.2013."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google