Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vahingonvaaraselvitykset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vahingonvaaraselvitykset"— Esityksen transkriptio:

1 Vahingonvaaraselvitykset
Viranomaisnäkökulma Eija Isomäki

2 Seuraavalla neljällä kalvolla lakiasiaa reilusti tiivistettynä!

3 Patoturvallisuuslaki PTL 494/2009
Kun padolle haetaan lupaa, on hakemukseen liitettävä arvio padon vahingonvaarasta (9 §) Pato on luokiteltava ja padon tarkkailuohjelma ja VVS on hyväksyttävä ennen padon käyttöönottoa (10 §) Pato luokitellaan vahingonvaaran perusteella (11 §)

4 Patoturvallisuuslaki PTL 494/2009
1-luokan padolle ja tarvittaessa muille omistajan laadittava VVS (12 §) Padon omistajan toimittaa VVS:n ja PTV hyväksyy sen sekä luokittelee padon ennen padon käyttöönottoa. Päätöksestä kuultava padon omistajaa ja pelastusviranomaista. (14 §)

5 Patoturvallisuuslaki PTL 494/2009
VVS:n päivitys tarve tarkistetaan määräaikaistarkastuksessa. (20 §) Padon luokka muutetaan päätöksellä tarpeen mukaan (21 §)

6 Patoturvallisuuslaki PTL 494/2009
Viranomaisen on tiedotettava padosta aiheutuvasta vahingonvaarasta. (22 §) -> Vahingonvaaratietoa Suomen padoista (*päivitys tulossa)

7 Valtioneuvoston asetus patoturvallisuudesta PTA 319/2010
Vahingonvaaraselvityksessä 1) kuvataan veden tai muun aineen leviäminen padon sortuessa (suurin vahingonvaara) 2) määritetään padon sortumisesta aiheutuvan tulvan suurin peittävyys 3) selvitetään vahinkokohteet 4) arvioidaan aiheutuvat vahingot. Maastomallia käytetään tarpeen mukaan.

8 Tärkeää Selostus vahingonvaarasta luokittelua varten
Vahingonvaaraselvitys tarvittaessa tarkentaa luokitusta VVS tehdään siinä laajuudessa kuin on tarpeellista turvallisuussuunnitelman tai pelastustoimen suunnitelman laatimisen kannalta

9 Tarve laatia VVS Uusi pato -> alustava arvio vahingonvaarasta -> tarve tarkentaa -> vahingonvaaraselvitys Vanha pato, ei aiemmin luokiteltu -> alustava arvio vahingonvaarasta -> tarve tarkentaa -> vahingonvaaraselvitys Vanha pato luokiteltu 2/3-luokkaan, epäilys siitä, että luokkaa on muutettava -> vahingonvaaraselvitys

10 ”Erilaiset” Vahigonvaaraselvitykset
Tulvapenger, pääsääntöisesti arvioidaan 1/20 tulvaa Jätepadot ja kaivospadot, veden määrän lisäksi otettava huomioon jäteaineen laatu (ympäristövahingot)

11 Patojen luokittelu Padot luokitellaan vahingonvaaran mukaan
1-luokan pato, joka onnettomuuden sattuessa aiheuttaa vaaran ihmishengelle ja terveydelle taikka huomattavan vaaran ympäristölle tai omaisuudelle; 2-luokan pato, joka onnettomuuden sattuessa saattaa aiheuttaa vaaraa terveydelle taikka vähäistä suurempaa vaaraa ympäristölle tai omaisuudelle; 3-luokan pato, joka onnettomuuden sattuessa saattaa aiheuttaa vain vähäistä vaaraa.

12 Patoturvallisuusopas
Patoturvallisuusoppaasta löytyy tietoa niin patojen luokittelusta kuin patojen vahingonvaaraselvityksistä. Patojen vahingonvaaraselvityksistä on ollut käynnissä projekti yhteistyössä SYKEn ja Kainuun ELY-keskuksen välillä. Tämä koulutus on yksi projektin lopputuotteista. Lisäksi patoturvallisuusoppaan ohjeistusta VVS:n osalta tullaan päivittämään. -> opas


Lataa ppt "Vahingonvaaraselvitykset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google