1. Oulun seudun ammattiopisto Ammattiopisto on perusyhdyssana: ammatti + opisto. Sana ammatti täydentää käsitettä opisto ja ilmaisee, millainen opisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JOULUINEN TIETOVISA JOULUVISA JOULUINEN TIETOVISA.
Advertisements

Kenguru-matematiikkakilpailu
Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi foorumi ja kuinka kommentoida foorumiin. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Moodlen ohje opiskelijoille
ENA 11 Essay Feedback. Spelling change chance choice countries ideologies whatever cannot thought through taught though/ although choice let’s chasing.
Henkilötiedot Täytä tälle sivulle henkilötietosi
Active directory.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Maapallo – ihmisen koti
Numerot suomenkielessä
yhteen kirjoitettavat yhdyssanat
Yhdysmerkit. Yhdysmerkkiä käytetään - Jos osien rajalla on sama vokaali. Esim. keski-ikä, kuorma-auto tai linja-auto. - Jos yhdysosat ovat rinnasteisia,
KIELENHUOLTOA Yhdyssanat.
Kielten tasotesti TAMK /Joni Sallila.
Iso ja pieni alkukirjain
Päivän erikoinen ÄI1.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Pedagogisen toimikunnan toisen kokouksen muistio
TYÖLLISTYMINEN JEDUN OPISTOISSA TUTKINNOITTAIN VUOSINA Kulttuuriala.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
PILKKU.
Murtoluvun supistaminen
Kurssivalinnat Ykköset, syksy Kurssit valitaan O Pääsääntöisesti numerojärjestyksessä O (opinto-opas s , 77) O etenkin VIERAAT KIELET, ÄI,
P IENEN PIENET ALKUKIRJAIMET. Historian tapahtumat suuri Pohjan sota toinen maailman sota talvisota keskiaika Juhlapäivät juhannus joulu pääsiäinen marian.
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
Toisen asteen koulutus
ToMuT-hanke Visiotyökirja Pasi Silander ToMuT-hanke Mitä pitää kyetä näkemään tulevaisuuden visioita varten? Millaista näkemystä tarvitaan? Mitä.
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
EUROOPPALAISEN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
Kertausta tärkeimmistä asioista
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Versio Kanta graafinen ohje. Kansallinen Terveysarkisto 2 Sisältö  Kirjoitusasu  Tunnus  Värillinen, musta – valkoinen, värillisellä taustalla.
Miten kerron koulutuksestani ja työkokemuksestani suomeksi?
Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta. Tavallisin tapa tuottaa suomeen uusia sanoja on yhdistäminen. Nykysuomen sanoista noin 60% on yhdyssanoja.
YHTEEN VAI ERIKSEEN?. YHDYSSANA: MÄÄRITEOSA (MO) + PERUSOSA (PO) Esim. LIHAPULLA.
Määräysmuodot englanti - ruotsi. Sukulaiskielestä on hyöytä!  Englanti ja ruotsi ovat sukulaiskieliä ja tämä näkyy mm. siinä, että lauserakenteet ovat.
Tervetuloa kielivalintailtaan
Kertausta tärkeimmistä asioista
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Toki-verkkokirjasto ja kirjastopalvelut
Iso ja pieni alkukirjain
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Median aikajana some TV v.1934 Älypuhelin (1993)
Median aikajana TV v. 1. radio-lähetys some älypuhelin
JAPANIN KIELI japania kirjoitetaan merkeillä, joista jokainen vastaa käytännössä jotakin näistä: 1. sanaa 2. tavua 3. sanavartaloa 4. kirjainta 5. edellisen.
3. luokan englanti Vanhempainilta
Yhdyssanat.
Kertausta tärkeimmistä asioista
KOTILEIKKI,KOULU-LEIKKI PIKKUVELI OMA PUHELIN DRAAMA-TUNNIT
Kertausta tärkeimmistä asioista
Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta
14. Hyvä ohjelmointitapa.
Median aikajana TV v.1926 Mitä, missä, milloin maailmalla?
Median aikajana älypuhelin TV v. some Mitä, missä, milloin maailmalla?
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
OSAAMISKANSIO Nimi.
Esityksen transkriptio:

1. Oulun seudun ammattiopisto Ammattiopisto on perusyhdyssana: ammatti + opisto. Sana ammatti täydentää käsitettä opisto ja ilmaisee, millainen opisto on kyseessä. Erilleen kirjoitettuna meillä olisi vain ammatti ja opisto. Oppilaitokset, kuten peruskoulu, lukio, yliopisto kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, mutta niihin liittyvä paikannimi Oulu säilyttää erisnimen arvonsa, joten se pitää kirjoittaa isolla.

2. matkailu-, ravitsemis- ja talousala Alat kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Yhdysmerkillä (viiva) korvataan toistamatta jätetty sana, tässä tapauksessa ala. Pilkkua käytetään luetteloissa, ei kuitenkaan enää ja-sanan edellä.

3. Joulu Juhlapyhät kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella: pääsiäinen, vappu, juhannus… Entäs tämä: tapaninpäivä, Tapanin päivä, Tapaninpäivä vai tapanin päivä? tapaninpäivä, jos tarkoitetaan joulun jälkeistä pyhää; Tapanin päivä, jos tarkoitetaan Tapanin nimipäivää.

4. Joulutähti 5. karjalanpiirakka 6. saksanpaimenkoira Helppo muistisääntö: kasvilajit, ruokalajit ja eläinlajit (myös –rodut) kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella ja aina yhteen vanhaenglanninlammaskoira janssoninkiusaus ranskanperunat

7. suomen kieli Kielet sen sijaan kirjoitetaan pienellä ja erikseen! latina, esperanto, ruotsin kieli -> suomenkielinen Huomaa myös: Espanjan-matka, Ruotsin-laiva

8. Etelä-Amerikka Maat ja maanosat ovat erisnimiä, joten isoa alkukirjainta tarvitaan. Alakoulun opettajan muistisääntö: kaikki mikä löytyy kartalta, kirjoitetaan isolla. Kansallisuudet ja paikannimistä johdetut asukkaiden nimitykset sen sijaan kirjoitetaan pienellä ja yhteen: eteläamerikkalainen, suomalainen, oululainen

9. eteenpäin/ eteen päin Nykyään molemmat muodot ovat hyväksyttyjä. Aina erikseen kirjoitetaan kuitenkin: kouluun päin, kotiin päin, päin mäntyä.

10. A-siipi Yhdysmerkkiä tarvitaan, jos yhdyssanan määriteosana on kirjain, numero, merkki, lyhenne tai vierasperäinen hankalasti hahmotettava sana: CD-levy, zoom-objektiivi

11. sika-nautajauheliha Kyseessä on yhdyssana, jonka perusosa on liha. Määrite jauhe kertoo, että kyseessä on jauhettu liha. Sika ja nauta puolestaan kertovat, mistä eläimistä jauhettu liha on saatu. Huomaa, että viiva on tärkeä! Ilman viivaa jauhetuksi väitettäisiin päätyneen sikanauta.

12. kuusivuotias, 6-vuotias Sana vuotias ei yksinään tarkoita mitään, vaan tarvitsee aina lukusanan (numeraalin) kaverikseen AINA yhteen! Jos kirjoitat lukusanan numerolla, muista yhdysmerkki (ks. kohta 10).kohta 10

13. talvisota Sotien nimet, tyylisuunnat ja aikakaudet pienellä alkukirjaimella: ensimmäinen maailmansota nuijasota renessanssi kivikausi Huomaa kuitenkin: suuri Pohjan sota, Suomen sota

14. Tuntematon sotilas -elokuva Suomen kielessä taideteosten nimissä vain ensimmäinen osa kirjoitetaan isolla. Jos yhdyssanan määriteosa on kaksiosainen, tarvitaan väli(lyönti) ennen perusosaa.