LUENTO 2 Kaivaukset… tasokaivaukset a) tekniset tasot - tavallisia kohteilla, joilla on vähän rakenteita b) luonnollisia kerroksia seuraavat menetelmät.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matti Sipponen 1 Power taitoilta kevät 2005 Kilpailupäivä ja kilpailusuoritus.
Advertisements

(Arvo Peltonen, Peruskartografia 1989)
Digitaalinen kuva ja kuvankäsittely
MAASTOTIETOKONE tietotekniikan hyödyntäminen maastossa
MML / ILMAKUVAKESKUS ORTOKUVATUOTANTO ESITTELY
Kaavatietojen hyväksikäyttö SYKE:n toiminnassa Kaarina Vartiainen Rakennetun ympäristön yksikkö, SYKE Kuntien paikkatietoseminaari
Kuka maksaa? Mistä rahat?
Arkeologia ja rakennustutkimus
Aikuisten suunnistuskoulutus 15. ja
Sensorifuusio Jorma Selkäinaho.
Psykologinen tutkimus
Inventoinnin suunnittelu: lähdemateriaalit ja tiedonhankinta
Purhonen, P. et al. (toim.) Arkeologin kenttätyöt.
Maa Geomatiikka -luennot
Tekniset ongelmat, aikataulu ja ohjeistus OKM:stä johtuvat ongelmat Tiukka aikataulu Ohjeistus myöhässä tiedonkeruuseen nähden Muutokset ohjeistuksessa.
MIKÄ ON RIITTÄVÄ SELVITYS Arkeologisessa inventoinnissa
SANAKARTAT Vammaisasiain neuvottelukunta Polku – liikkumistaito H.Hirn.
Digitointiyhteistyötä Varsinais-Suomessa
Vedenalaisen kenttätyön menetelmät ja haasteet
Kenttätyökurssi, Kevät 2002 Kurssin tarkoitus on antaa perustiedot ja osin perustaidot arkeologisten kenttätöiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.
TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 Yhdistyksen 25. toimintavuonna painopisteinä ovat edelleen valtakunnalliset jätehuoltopäivät ja niiden yhteydessä pidettävä.
Kon Tieteentekijän peruskurssi Miten rakennan julkaisun? Kooste ryhmätöistä S2009.
Vika-analyysi Vika-analyysi = vika-ja vaikutusanalyysi = VVA
- ilmakuvat - satelliittikuvat
Miten verkko-opetuksen laatua mitataan? VOPLA-työpaja VVYOP´
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Koordinaatiston luonti (1)
Koordinaatistot (1) Maantieteelliset pallokoordinaatit:
INVENTOINNIN DOKUMENTOINTI 3-osainen kohteen kuvaus: –sijaintitiedot –kohteen topografia, maaperä ja kasvillisuus –muinaisjäännökseen liittyvät tiedot.
Tasokaivaus kaivetaan yksiköissä, joiden koko ja paksuus on päätetty etukäteen Suomessa yleisin menetelmä: tuo esiin löytöjen horisontaali- ja vertikaalijakauman.
Julkaisu ja viestintä -vahvuusalue Tavoitteet Tavoitteena on edistää koulutustutkimuksen ja sen tulosten tunnetuksi tekemistä sekä laitoksen.
Ruumishauta joskus näkyvät maanpinnalle: matalia kuoppia riveissä
Tiedon visualisointi Liitteiden laatiminen Proseminaari
Kenttätyökurssi/EMV Kaivausalue esitutkimukset alueella auttavat sopivan paikan löytämisessä tuhoutuva alue pelastuskaivauksissa pinnalle näkyvä.
Lounaispaikan teemakartasto Antti Vasanen Turun yliopisto, maanteiteen laitos.
Jonovaaitus eli korkeuskiintopisteen siirto
- Osallistuvan median menetelmien ja työkalujen kehittämishanke.
Ystävätaitojen / sosiaalisten taitojen arviointi Puppet Pals2 –sovellus ystävätarinoiden rakennuskenttänä.
Laboratoriotyö Putoamiskiihtyvyyden määrittäminen Yksin tai parin kanssa.
Painetut kartat ja GPS Päivän ohjelma Miten kartta tehdään Retkeily- ja ulkoilukäyttöön tarkoitetut suomalaiset painetut kartat Sijainnin määrittäminen.
Kartta ei vastaa todellisuutta Pienennetty kuva maapallon jostakin osasta Luonnossa kohteet 3-ulotteisia Maapallon pyöreää muotoa ei saa kuvattua tasolle.
Yhteinen suunnitelma Tapaaminen Toiminnallista integraatiota edistävät Kaste- hankkeet -VM:n kuntakokeilut: Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli.
Paikkatietojärjestelmät Kaikesta tiedosta jopa 80 % on sidottavissa johonkin paikkaan (maantieteellinen koordinaatisto, hallinnollinen raja tai osoite)
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
tapaustutkimus psykoterapian Psykoterapiatutkimuksen
Miten kirjoittaa hyvä apurahahakemus
Käytännön harjoitus 1.1. Kartalla kulkeminen
Kaukokartoitus.
Tutkimuksen abc.
Sukututkimuksen alkeet
Kartografian historia
Mitä kautta tietoa saadaan?
Kartan laadinta maastotyönä
Käytännön harjoitus 1.2. Suunnanotto ja kartan suuntaaminen
Kenttätutkimus Miia ja Milla.
HTT / TEKNINEN RYHMÄ ENERGIAPAKETTI 2012.
YHTÄLÖPARI 1.1. Yhtälöparin ratkaiseminen piirtämällä
Kartta ei vastaa todellisuutta
Maantieteen preppaus.
Pirkanmaan ELY-keskus ja Lopen kunta
Kommenttipuheenvuoro: Tutkimuksen rahoittajan näkökulma
Espoon kaupunginmuseon museoarkiston palvelut yhdistyksille
Käytännön harjoitus 4.1. Teemaharjoitus, käyräsuunnistus
Arkeologian luonnontieteelliset menetelmät syksy 2001
Arkeologian luonnontieteelliset menetelmät syksy 2002
Työpaikkaomavaraisuus kunnittain Turunmaan seutukunnassa 2016
…arkeologisesta esinetutkimuksesta…
Luento V. Typologia ja tilastotiede
Luento V. Typologia ja tilastotiede
Esityksen transkriptio:

LUENTO 2 Kaivaukset… tasokaivaukset a) tekniset tasot - tavallisia kohteilla, joilla on vähän rakenteita b) luonnollisia kerroksia seuraavat menetelmät kontekstikaivaukset - oleellista toistensa kanssa limittyvien saman- tai eri-ikäisten rakenteiden tai kerrosten erottaminen - tavallisia kohteilla, joissa on paljon rakenteita ja paksut kulttuurikerrokset - stratigrafian tutkimuksen metodina Harrisin matriisin tekeminen

Kaivaukset… Vaaitukset - kiintopisteiden määrittäminen (mpy) -kaivauskohteen korkeuden (mpy) määrittäminen -pinta- ja pohjavaaitukset -rannankorkeusvaaitukset -kaivaustasojen vaaitukset -rakenteiden vaaitukset

Kaivaukset… Kartat -peruskartat (1:20 000, 1:50 000) -erikoiskartat (geologiset, agrogeologiset ym.) -kaivauksella tehtävät kartat - yleiskartta (1:1000, 1:500) - pinta- ja pohjavaaituskartat (1:100) - tasokartat (1:50, 1:25, 1:20) - profiilikartat (1:25, 1:20) - yksityiskohtakartat (1:20, 1:10, 1:1)

Kaivaukset… Kartoitusmetodit - mittaukset mittanauhoilla ja tuumastukeilla - mittaukset prisman, kompassin ja bussolin avulla - mittaukset vaaituskojeella ja teodoliitilla - mittaukset takymetrillä - valmiiden karttapohjien käyttö (esim. kaavakartat, ilmakuvat ym.)

Kaivaukset… Valokuvaus (ja videointi) - mustavalko-, dia- ja digitaalikuvat - yleiskuvat - kuvat kaivausalueista tasoittain - profiilit - yksityiskohtakuvat rakenteista - löydöt in situ - työkuvat

Kaivaukset… löytöjen dokumentointi koordinaatisto (x, y z) –mielivaltainen lähtökohta –kiinnitettävä joko valtakunnalliseen koordinaatistoon tai pysyviin tunnistettaviin kohteisiin maastossa löytöjen ja näytteiden talteenotto –kaivausruuduittain ja tasoittain –in situ (mittaamalla koordinaatit käsin tai takymetrillä) näyte- ja valokuvauslistat kenttämuistiinpanot

Koekaivaukset… syyt koekaivauksiin - tarkaistaa onko paikalla muinaisjäännös - selvittää muinaisjäännöksen laajuus - selvittää mihin varsinainen kaivaus kannattaa sijoittaa - usein vaikea tehdä rajaa varsinaisen kaivauksen ja koekaivauksen välillä

Koekaivaukset… Metodeja - epäsystemaattiset koepistot - kairaukset kairaseulonta - koe- ja näytteenottokuopat lapiolla - koekuopat (esim. 1 x 1 m) - koeojat - prospektointimenetelmät (ks. edellä)

Inventoinnit (survey)… kiinnostus kohdistuu valikoimatta kaikenlaisiin muinaisjäännöksiin inventoinnin tyyppejä –tunnettujen kohteiden kunnon tarkistus –yleisövihjeiden ja irtolöytöpaikkojen tarkistus –uusien kohteiden etsiminen

Inventoinnit (survey)… inventoinnin tyyppejä perusinventoinnit (esim. kunnittain) kaavoituksiin ja suuriin rakennushankkeisiin liittyvät inventoinnit tutkimusinventoinnit periodi-inventointi laajan alueen kokonaisinventointi täsmäinventointi pintapoiminta ja kartoitus

Jälkitöistä… tärkeä osa kenttätutkimuksia tutkimushavaintojen ja –tulosten yksityiskohtainen raportointi välttämätöntä, jotta muut tutkijat voisivat niitä hyödyntää osioita - löytöjen puhdistus ja luettelointi - karttojen puhtaaksi piirtäminen - valokuva- ja näytelistojen tekeminen - kuvataulujen tekeminen - kaivaus- tai inventointikertomuksen laatiminen - artikkeleiden ja julkaisujen kirjoittaminen