Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä -hanke Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivät, 27.–28.4.2015 Seliina.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Advertisements

Satakunnan ammattikorkeakoulu | Tekniikka ja merenkulku Satakunta University of Applied Sciences | Faculty of Technology and Maritime Management ServiTrans.
Suomen koulutusjärjestelmä
PK-kehittämispalvelut
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Konsulttinuoret Toimintasuunnitelma
ZipIT ZipIT Teknologiaohjelman hanke-aihio FinnWell - Tekesin terveydenhuollon teknologiaohjelma ZipIT.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
AlueKAVERI-hankkeen aloitusseminaari , Helsingin avoin yliopisto 1 Avoin yliopisto alueellisena toimijana -selvitys Ari Koski AlueKAVERI-hankkeen.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Sosiaalinen media opetuksen ja oppimisen tukena - projekti.
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Marja-Leena Rinkineva ”Pyöreän pöydän keskustelu” Hyvinvointisektorin elinkeinopoliittiset linjaukset Marja-Leena Rinkineva.
Copyright VirtuaaliAMK 1 Kirjastopalvelut osana Virtuaaliammattikorkeakoulua –projekti
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Uusia avauksia korkeakouluyhteistyössä tutkimuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella - Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto RAKETTI -päätösseminaari.
Organisaatioiden välinen yhteistyö OKM:n näkökulmasta
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
MATRI -seminaari Eeva-Liisa Lilja, Elintarvikekehityksen OSKE.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Puurakentamisen verkko- osaamiskeskus
Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa AMK-kirjastopäivät, Jyväskylä Jaana Latvanen, informaatikko / projektikoordinaattori Seinäjoen.
Humanistiseen ammattikorkeakoulu. Humak on valtakunnallinen Verkosto- ammattikorkeakoulu.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa ATT Osaajakoulutus, Helsinki Seliina Päällysaho, tutkimuspäällikkö, SeAMK Jaana Latvanen, informaatikko,
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Tutkimuksen tietoaineistot (TTA) ja tiedon saatavuuden linjaukset Juha Haataja
YAMK vahvaksi TKI vaikuttajaksi Työpaketti 1 Työelämää uudistavat ja TKI –toimintaa edistävät oppimisympäristöt.
Rakenteellinen kehittäminen, Lapin malli Rehtori Pentti Tieranta
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke) TUTKIMUKSEN AVOIMUUDELLA YLLÄTTÄVIÄ LÖYTÖJÄ JA LUOVAA OIVALTAMISTA.
AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN Heli Koski, ETLA
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Tutkimustietojen näkyvyys ja hyödynnettävyys
Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto TUHA
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Avoin tiede tutkijoille
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Kuntatieto –ohjelman Muutosseminaari
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Tekesin EAKR-rahoitus Pohjois-Savossa
Sosiaalialan koulutus ammatti korkeakouluissa: Arene: Selvitys projektin suunnitelma Päivi Karttunen vararehtori Arenen SOTELIKA –verkoston pj.
Järjestöjen ja yritysten yhteistyöfoorumi -selvityshankkeen tuloksia Kari Kurkela, Ari Inkinen.
Avoimen tiedon tavoitteet
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Avoin TKI: case LAMK Amkien Avoin TKI & opetus -päivä
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Mitä avoimuus on?.
Amkien avoin TKI & Opetus
Venäjän vienti kasvuun Päijät-Hämeessä –hanke
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kahdeksan edellytystä sujuvaan opinnollistamiseen
Digitiekartta ja Luova- laboratorio
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Avoimen tieteen viitearkkitehtuuri
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Kaikkien osapuolien yhteinen ohjelma yhteydenpitoon sekä hyvinvointialan tekoälyn ja robotiikan kehittämiseen.
Esityksen transkriptio:

Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä -hanke Korkeakoulu- ja innovaatiotutkimuksen päivät, 27.– Seliina Päällysaho, SeAMK, projektipäällikkö Anne Kärki, SAMK Eero Pekkarinen, Lapin amk Riitta Rissanen, Arene Lauri Tuomi, Haaga-Helia Tapio Varmola, SeAMK

Ammattikorkeakoulujen (yht. 24 kpl) TKI-toiminnan kokonaisvolyymi on n. 168 M euroa (2013) Käynnissä olevien projektien määrä lasketaan tuhansissa Päärahoittajia mm. Ely-keskukset, maakuntaliitot, ministeriöt, Tekes, EU, yritykset, kunnat Tärkeitä yhteistyökumppaneita amkeille ovat elinkeinoelämä ja erityisesti pk-yritykset TKI-toiminta muodostaakin laajan, verkostomaisen innovaatioekosysteemin Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta (TKI)

Yhteenveto TKI-toiminnan tuloksista kaikissa amkeissa (Light report 2013) KategoriaKPL Tuotteet632 Palvelut2 613 Toimintamallit/konseptit282 Koulutuspalvelut591 Työkalut178 TKI-toiminnassa tuotetut julkaisut3 097 TKI-opintopisteet TKI-toimintaan osallistuneet pk- yritykset TKI-toimintaan osallistuneet muut työyhteisöt 2 861

Hankkeen tavoitteet Tavoitteena on edistää tieteen ja tutkimuksen avoimuutta ja avoimen tieteen laajaa yhteiskunnallista hyödynnettävyyttä Hankkeessa kehitetään ja viedään käytäntöön toimintamalli, jonka avulla amkien tuottama tieto ja osaaminen saadaan avattua ja tuotua konkreettisesti kaikkien halukkaiden käyttöön Hankkeessa tehdään kiinteää yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa mm. avoimen tiedon tarpeen ja hyötyjen selvittämiseksi sekä hyödyntämiseksi – Millaista tietoa ammattikorkeakouluissa tuotetaan? – Millä tavoin tietoa tulee hallita ja dokumentoida? – Miten tietoa voidaan parhaiten hyödyntää?

Työpaketti 1 Työpaketti 1: Tulostavoite ( ) Toimenpiteet (päävastuu SeAMK ja Haaga-Helia) Ammattikorkeakoulujen tutkimusympäristöt (ml. tutkimusinfrat) on kuvattu ja niitä osataan hyödyntää paremmin myös osana yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimusympäristöjä Kartoitetaan erilaisia ammattikorkeakoulujen tutkimusympäristöjä ja selvitetään, millaista tietoa ne pitävät sisällään (4/ /2015) Avoimen tieteen ja tutkimuksen merkitys tunnistetaan ja se on itsestäänselvyys. Avoimuutta sitoudutaan toteuttamaan ja se on toimintatapa Selvitetään tutkimusympäristöjen toimintakulttuurin avoimuuden nykytila ja valmistellaan suositukset tulevaisuutta varten (4/ /2016) Avoimen tiedon merkitys tunnetaan ja sitä osataan hyödyntää eri tilanteissa myös ammattikorkeakoulunäkökulmasta Osallistutaan avoimen tieteen ja tutkimuksen käsikirjan täydentämiseen. Avoimuuteen liittyvää koulutusta ja ohjeistusta lisätään (8/ /2016)

Työpaketti 2 Työpaketti 2: Tulostavoite ( ) Toimenpiteet (päävastuu SeAMK ja Lapin AMK) Avatun tiedon kokonaishallinta on selkeää ja järjestelmällistä Luodaan yhteiset linjaukset tulosten tallentamiseen, jakamiseen ja julkaisuun. Niin kansallinen kuin kansainvälinenkin näkökulma huomioidaan (1/ /2016) Tutkimusdatat, julkaisut ja tutkimusmenetelmät ovat helposti löydettävissä ja saatavilla Tehostetaan tutkimusdatojen, julkaisujen ja tutkimusmenetelmien haku- ja hyödyntämispalveluja (10/2015-6/2016) Avoimuus lisääntyy kaikkien toimijoiden keskuudessa Osallistutaan uusien keskeisten ja isojen kansallisten tutkimusdatojen avaamiseen (1/ /2016)

Työpaketti 3 Työpaketti 3: Tulostavoite ( ) Toimenpiteet (päävastuu SeAMK ja SAMK) Tutkimustulosten hyödyntäminen on nopeaa ja ideoiden yhdisteltävyys on parantunut. Yritykset osaavat hyödyntää tietoja omiin tarpeisiinsa Tehdään tarveselvitys, jossa yritysten vaatimukset voidaan konkretisoida. Tunnistetaan käyttäjien erityistarpeet (4/2015-9/2015) Tutkimustieto on myös opiskelijoiden, eri alojen ammattilaisten sekä tavallisten kansalaisten hyödynnettävissä Tutkimustiedon popularisointi. Julkaistaan UAS journalin teemanumero. Kytketään opiskelijaryhmät mukaan (4/ /2016) Avoin tieto on aidosti innovaatioiden pohjana ja kaupallisesti hyödynnettävissä Uudet toimintamallit tiedon nopeaan liikuttamiseen. Työkalut tietovarantojen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Aktivoidaan eri toimijoita ideoimaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia (4/ /2016)

Hankkeen tulokset Avoimuus tulee luonnolliseksi osaksi tutkimustoimintaa ja siihen liittyvä osaaminen on korkealla tasolla myös amkeissa Hanke systematisoi amkien tuottaman tiedon analysoinnin ja auttaa tunnistamaan amkien innovaatiotoiminnan lisäarvon Hankkeen seurauksena pystytään edistämään avointen innovaatioiden syntyä Hanke vahvistaa korkeakoulujen keskinäistä verkottumista sekä avointa, kokeilevaa yhteistyötä eri toimijoiden välisissä rakenteissa (yliopistot, tutkimuslaitokset, käyttäjät, työ- ja elinkeinoelämä).

Hankkeen toteutus Hankkeen toteutusta koordinoi Arenen TKI-valiokunta (Tapio Varmola, SeAMK; Outi Kallioinen, LAMK; Juha Kämäri, SAMK; Eero Pekkarinen, Lapin AMK; Mirja Toikka, KyAMK; Riitta Rissanen, Arene; Lauri Tuomi, Haaga-Helia ja Seliina Päällysaho, SeAMK) Hankkeen toteutusaika: Hankkeeseen sitoutuvat kaikki ammattikorkeakoulut TKI- johdon verkoston kautta. Varsinaisesta toiminnasta vastaa osa-aikainen projektipäällikkö ja projektikoordinaattori Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, osa-aikaiset asiantuntijat Haaga- Heliasta, Lapin AMKista ja SAMKista sekä erikseen nimettävä työryhmä TKI-johtajaverkostosta.

Kiitos! Seinäjoen ammattikorkeakoulu Seliina Päällysaho Tutkimuspäällikkö, FT, KTM puh