Haravointi & indeksointi … mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tarkistaa Finnassa 15.4.2015 Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Finna - Ohjelmistokokonaisuus Kalle Pyykkönen.
Advertisements

Kokoelmien kuvailun formaatteja ja standardeja Marit Olander Helsingin yliopiston kirjasto
Kansalliskirjasto, DSpace ja julkaisuarkistot FinnOA:n julkaisuarkistoworkshop, Jyrki Ilva, Kansalliskirjasto
UKJ ja rajapinnat muihin järjestelmiin
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Yliopistokirjastot
MARC 21: MIKÄ MUUTTUU? Helsinki Kuopio
Aineistojen tuonti Finnaan
Aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi ja indeksointi (Record Manager)  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti.
ASIAKASLIITTYMÄ Triangelipäivä Ari Rouvari Kansalliskirjasto.
Uusi JYKDOK Hannu Markkanen, informaatikko Jyväskylän yliopiston kirjasto AMK-kirjastojen Finna-päivä
Järjestelmäarkkitehtuurin kehittäminen OPM Kristiina Hormia-Poutanen.
E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken Erkki Tolonen.
1 WWW-lomakkeet Sähköisen liiketoiminnan tärkeä elementti.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Asiantuntijaryhmät UKJ- suunnittelussa ja toteutuksessa Minna Kivinen, tietojärjestelmäasiantuntija AMKIT-Linnea2.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleiset kirjastot - Mukaantulo Erkki Tolonen
Nellistä Finnaan Anna Pienimäki Finna-konsortioryhmä
Teknisiä mahdollisuuksia Sisällönkuvailun parhaat käytännöt – koulutuspäivä Minttu Hurme / KVP, tietojärjestelmät.
LINDA eilen - tänään - huomenna 10. LINDA-päivä Esa Kurki Arne Hedman (esitys päivitetty )
UKJ - tavalla tai toisella...
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleistä Finna-työskentelystä Erkki Tolonen
Ajankohtaista Aleph-Lindasta Kirjastoverkkopäivät, Helsinki, Minttu Hurme, tietojärjestelmäasiantuntija
Nelli-palvelut Finnassa Erkki Tolonen. KIRJASTOVERKKOPALVELUT.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleistä Finna-työskentelystä Erkki Tolonen
Kausijulkaisupäivät Helsingissä Vallilan fariseukset FinELib/Kansalliskirjasto Nelli-portaali ja e-lehdet.
Lisensoidut aineistot Finnassa
KDK:n asiakaskäyttöliittymä FINNA Aki Lassila, kehittämispäällikkö
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ toteutusvaihtoehtojen tutkiminen Minna Kivinen, UKJ-ohjausryhmän kokous
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Auktoriteettitietokanta Asiantuntijakokoukset Laila Heinemann Kansalliskirjasto / Kirjastoverkkopalvelut.
Finna - Ohjelmistokokonaisuus Erkki Tolonen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Esitys: Finnan metatiedolle CC0-lisenssi Tapani Sainio Finnan konsortioryhmä
Julkaisuarkistot ja Nelli-portaali Ari Rouvari & Ere Maijala Julkaisuarkistot workshop Helsingin yliopisto.
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tuo Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Omien aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti  Haravoidaan ja indeksoidaan.
Omien aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti  Haravoidaan ja indeksoidaan.
Asteri -demo Minttu Hurme, Kansalliskirjasto/Kirjastoverkkopalvelut Asiantuntijaseminaari
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finnan tunnusluvut Timo Laine 23. huhtikuuta 2015.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finnan käyttäjäkysely 2014 Eri aineistojen kiinnostavuus aineistotyypeittäin ja sektoreittain.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Arkistojen mukaantulon tilanne Finnassa Konsortioryhmän kokous Piia Naukkarinen.
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Finna-tilannekatsaus
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Juuli-julkaisutietoportaali
Kirjastojen kuvailutiedot Finnassa
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Metatiedon yhtenäistäminen julkaisuarkistoissa
Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä
SFX-linkityspalvelu ja Primo Central Index osana Finna-palvelua
Melindan laatuohjelma Käytännön toimenpiteitä
Finna-perehdytys Konsortio
Finnan ohjelmisto ja sen kehittäminen
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Tiedonhallinnan ohjausryhmä
Aineistotyyppityöpajat
Aineistotyyppityöpajat
Miten omat aineistot saadaan Finnaan?
Ohjelmistoarkkitehtuuri ja kehittäminen
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
Korkeakoulukirjastojen Finna
Miten omat aineistot saadaan Europeanaan?
Ohjelmistoarkkitehtuuri ja kehittäminen
SFX:n haravointi Finnaan
Esityksen transkriptio:

Haravointi & indeksointi … mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tarkistaa Finnassa 15.4.2015 Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon yhteisten palvelujen ja infrastruktuurin strategisesta kehittämisestä yhteistyössä kirjastoverkon kanssa ja edistää tasavertaista tiedonsaantia yhteiskunnassa. Tulosalue vastaa digitaalisen kirjaston palvelu- ja työympäristön sekä kirjastotoiminnan vaikuttavuuden arvioinnin kehittämisestä. Lisäksi tulosalue kehittää palveluja muille muistiorganisaatioille. Esityksen aloitusdia, vaihtoehto 2. Valitse tämä tai vaihtoehto 1 esityksesi alkuun.

Tietueiden haravointi, tuplakontrolli ja indeksointi Kansalliskirjasto tekee keskitetysti Haravoidaan ja indeksoidaan ensin testi-indeksiin Testi-indeksiin ei haravoida ajastetusti. Jos haluaa uusimmat aineistot testi-puolelle, pitää pyytää finna- postista. Kun testi-indeksissä olevia tietueita on tarkasteltu testi-puolella ja kuvailutiedot näkyvät oikein (mm. faseteissa ja tietue-näytöllä) voidaan suunnitella haravointi julkiselle puolelle.

Tietolähteen konfigurointi Kansalliskirjasto tekee keskitetysti saatujen tietojen avulla (kysytty mm. asiakastietolomakkeissa) Määritellään mm. tietolähteen formaatti, palautesähköposti, toimiala-fasetti, käytettävät mappaustaulut jne. Kaikki samasta tietolähteestä tulevat tietueet saavat saman palautesähköpostiosoitteen! Esimerkki: [tietolähteen_nimi] feedbackEmail = "lib@joku.fi" mainView = joku/default url = https://joku.amkit.fi/cgi-bin/oai-pmh-finna.cgi set = normal metadataPrefix = marc21 institution = JOKU format = marc componentParts = merge_non_earticles dedup = true building_mapping = building_joku.map format_mapping = marc_format_to_hierarchy.map extrafields[] = sector_str_mv:lib/poly

Haravointi Haravoi tietolähteen OAI-PMH –rajapinnan kautta. Ensimmäisessä haravoinnissa kaikki tietueet Sen jälkeen vain muuttuneet ja poistetut tietueet. Testi-indeksiin pyydettäessä! Tuotanto-indeksiin automaattisesti Jos haravoitavan kuvailutiedon formaattiin tulee muutoksia, pitää tehdä uudelleenharavointi. Ensimmäinen haravointi ja uudelleen haravointi kestää pitkään.

Toimipaikkojen mappaukset > Sijainti-fasetti Nämä tiedot tullaan keräämään ennen indeksointia Voyager: tarvitaan lista, jossa kaksi palstaa: Location Code ja sille mapattava nimi. Kun Location koodeja on monta yhdessä paikassa, on esim. Jyväskylän yliopistossa päädytty siihen, että mapataan yhteen toimipaikkaan kaikki sen lokaatiot ja sen alle lainattavat ja ei kotilainaan. Dspace, SFX ja Metalib voidaan myös mapata jonnekin sijaintifasettiin, esim. Online, E-lehdet tms.

Indeksointi Deduplikoinnin jälkeen Tuotanto-puolella tapahtuu jatkuvasti Indeksoidessa tietoja viedään tiettyihin Solr-kenttiin Kukin formaatti indeksoidaan erikseen! (RecordManagerin formaattiajurit) Dokumentti eri formaattien indeksoinnista: https://www.kiwi.fi/x/SQLi Mm. Haettavat kentät ja fasetteihin menevät kentät. Kaikki erilaiset formaatit yhdessä isossa indeksissä = mm. Fasettien, haettavien kenttien, aineistotyyppien jne. kanssa paljon yhteensovittamista Indeksoidaan myös koko tietue sellaisenaan! Alkuperäinen haravoitu tietue ja erikseen indeksoidut Solr-kentät on nähtävissä kustakin tietueesta Finnassa.

VuFind – Record Driver Kullakin formaatilla oma Record Driver Ralentaa tietuenäytön sisällön l. mitä näytetään esim. tietuesivulla Voi poimia mitä tahansa alkuperäisestä tietueesta, joka on haravoitu Finnaan.

Kun omat aineistot näkyvät puutteellisesti Onko puuttuva tieto saatavissa alkuperäisestä Finnaan haravoidusta tietueesta? (ks. henkilökuntanäyttö) Ei - Jos jotain olemassa olevaa kuvailutietoa puuttuu Finnaan haravoidusta tietueesta, täytyy useimmiten selvittää järjestelmän ylläpitäjältä. Kyllä - Jos Finnaan haravoitu kuvailutieto ei näy ollenkaan, tai ei näy oikein Finnassa > finna-posti. Takistetaan voidaanko korjata Record Driverissa. Demo. Henkilökuntanäyttö (hammasratas)

Kuvailun tekeminen yhteisten sääntöjen mukaan tärkeää! Finnassa on yksi ajuri kullekin formaatille indeksointia varten ja yksi ajuri näytön rakentamista varten Poikkeusten ylläpito Finnassa muuttuu nopeasti hallitsemattomaksi.

Esityksen lopetusdia. Lopetusdiaa ei saa peittää eikä poistaa, vaan jokaisen esityksen pitää päättyä siihen. Kansalliskirjaston nykyisen yhteisötunnuksen on laatinut professori Erik Bruun 2000-luvun alussa. Bruun myös muokkasi tunnusta Kansalliskirjaston nimenmuutoksen yhteydessä vuonna 2006. Tunnus muodostuu merkistä ja logosta ”Kansalliskirjasto” (kirjasintyyppi Garamond). Merkkiosassa on korinttilaisen pylvään pää sekä sen vasemmalle ja oikealle puolelle jaettuna kirjaston perustamisvuosi 1640.   Pylväänpää symboloi akateemisuutta ja historiaa. Se viittaa myös Kansalliskirjaston päärakennuksen suuriin saleihin, joissa kaikissa on korinttilaispylväiköt. Vuosiluku kertoo kirjastotoiminnan juurista, jotka ulottuvat aina Turun Akatemian perustamiseen vuonna 1640.