Aineen rakenne.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Termodynamiikan suureita ja vähän muutakin mikko rahikka 2006
Advertisements

Lämpötila.
Lämpöistä oppia ja energiaa
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
Olomuodosta toiseen.
Aineen rakenteen standardimalli
KVANTTI Määrämittainen paketti
6. Energia ja olomuodot.
Ammattikemia Terhi Puntila
4 ATOMIN YDIN.
OLOMUODON MUUTOKSET KUMPI SULAA HELPOMMIN, JÄÄ VAI TINA?
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
Vetyatomin stationääriset tilat
1 TUTKITTAVAA KOHDETTA KUTSUTAAN SYSTEEMIKSI
Juhani Kaukoranta Raahen lukio 2012
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
12. Olomuoto riippuu paineesta ja lämpötilasta FAASIKAAVIO
14. Aine laajenee lämmetessään
Ideaalikaasun tilanyhtälö
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
LÄMPÖOPIN PÄÄSÄÄNNÖT.
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
Höyrystyminen ja tiivistyminen
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
8 Lämpölaajeneminen.
Tiivistelmä 3. Puhdas aine ja seos
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
Olomuodosta toiseen.
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
5 Lämpö ja energian siirtyminen
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
1 Termodynaaminen systeemi
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Elektroniverho eli elektronipilvi energiatasot eli elektronikuoret
LÄMPÖ Miksi tiskivesi tuntuu kädessä lämpöiseltä?
10. Kaasujen yleinen tilanyhtälö
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Aine rakentuu atomeista
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
2 Paine.
Puhdas aine ja seos Puhdas aine muodostuu keskenään samanlaisista rakenneosista. Puhtaalla aineella on kolme olomuotoa ja tarkat sulamis- ja kiehumispisteet.
Lämpölaajeneminen Lämpötila johtuu rakenneosasten liikkeestä
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Millainen on kemian mikromaailma
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
11 Kaasun tilan muuttuminen
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Aineen rakenne

Aine koostuu alkeishiukkasista (kvarkit ja leptonit) ja niitä yhdistävistä vuoro-vaikutuksista. Vahva vuorovaikutus liittää kolme kvarkkia protoneiksi (uud) ja neutroneiksi (udd) sekä nämä ytimiksi. Sähkömagneettinen vuorovaikutus liittää ytimen ja elektronit atomiksi sekä atomit molekyyleiksi.

Termodynamiikka eli lämpöoppi Termodynamiikassa tarkastellaan systeemejä, joiden tilaa kuvataan tilanmuuttujilla. Tilanmuuttujia ovat lämpötila T, paine p, tilavuus V ja ainemäärä n. Eristetty systeemi ei ole vuoro-vaikutuksessa ympäristön kanssa. Suljettu systeemi voi vaihtaa ympäristön kanssa energiaa, mutta ei ainetta. Avoin systeemi voi vaihtaa ainetta ja energiaa ympäristön kanssa.

Makroskooppisella tasolla systeemiä tutkitaan aistein ilman apuvälineitä. Silloin systeemin tilaa kuvataan sanoin lämpötila, lämpeneminen, paine… Mikroskooppisella tasolla atomien ja molekyylien liikkeet selittävät makros-kooppisia ilmiöitä. Kaikki systeemit pyrkivät termo-dynaamiseen tasapainoon  terminen, mekaaninen ja kemiallinen tasapaino.

Lämpötila Aineen rakenneosat ovat jatkuvasti järjestymättömässä liikkeessä. Tämä ns. lämpöliike on kiinteissä aineissa rakenneosasten värähdysliikettä ja… kaasuissa sekä nesteissä etenemisliikettä. Terminen energia on lämpöliikkeen liike-energiaa. Aineen lämpötila kuvaa rakennehiukkasten keskimääräistä liike-energiaa aineessa. Lämpötila kasvaa lämpöliikkeen nopeutuessa.

Absoluuttinen lämpötila-asteikko …eli Kelvinasteikko SI-järjestelmän mukainen lämpötilan tunnus on T ja yksikkö 1 kelvin. Peruspisteet ovat absoluuttinen nollapiste T=0K (alin mahdollinen lämpötila) ja… Veden kolmoispiste T=273,16K. Kolmoispisteen lämpötilassa veden kaikki kolme olomuotoa ovat tasapainossa, eli… …aine voi olla samaan aikaan kaikissa kolmessa olomuodossa.

Celsiusasteikko Celsiusasteikon peruspisteet ovat veden sulamispiste t=0oC ja kiehumispiste t=100oC normaalipaineessa p=101 325 Pa. T/K = t/oC + 273,15 ΔT/K = Δ t/oC