Proteiinien tehtävät elimistössä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LIHAKSET.
Advertisements

Elimistö puolustautuu
Helena Rimali Mankkaan koulu 2013
Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
Luu ja rusto kappale 2. kirjasta
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Tietokoneen suojaaminen Juuso Juntunen Myllytulli Mytlpt09e 2010.
Elimistömme viestinviejät… kaikkeen vaikuttavat pienet molekyylit.
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Ihminen.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
Kappale 16.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Elimistön tasapaino.
Elimistö puolustautuu
KEMIA lisämateriaalit
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Varmuuskopiointi Valtteri, Simo My-tlpt09e Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnilla yleensä tarkoitetaan tapahtumaa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan.
Hakkerointi.
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Helena Rimali Mankkaan koulu
Mitoosi.
Proteiinien matka suusta soluille
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Elimistömme suurin sisäelin
Fotosynteesi.
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Meioosi Meioosi on hedelmöityksessä, sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Sen kautta syntyvät sukusolut, eli siittiöt ja munasolut.
Kasvien veden ja pääravinteiden saanti johtojänteellä
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Sydän- ja verenkiertoelimistö
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
BI1 - Eliömaailma.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Kehon energiantuotto.
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
Solu ottaa ja poistaa aineita
Nestetasapaino.
Eläimen aineenvaihdunta
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
AKUUTTI TULEHDUS ja KUDOSVAURIO
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Munuaiset Munuaiset huolehtivat veren ja kudosten oikeasta vesi-, suola- ja happoemästasapainosta eli säätelevät elimistön sisäistä tasapainoa = HOMEOSTAASI.
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Proteiinit.
Nivelten, lihasten ja luuston rakenne ja toiminta
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Kpl 1-3 SOLU.
Lihakset Lihassolut eli lihassyyt ovat ohuita ja supistumiskykyisiä soluja Toiminta perustuu lyhenemiskykyisiin proteiinisäikeisiin (lihassäikeet l. myofibrillit)
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
Perinnöllisyystieteen perusteita
II Elimistön rakenne ja toiminta
II Elimistön rakenne ja toiminta
MUNUAISET KPL 9.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Esityksen transkriptio:

Proteiinien tehtävät elimistössä

Proteiinit ovat sekä suoja- että energiaravintoaineita Proteiinit ovat kaikkien solujen (ja lihasten) rakennusaineita Toimivat vastaanottajina eli reseptoreina, kuljettajina solukalvoissa ja tunnistajina (esim. valkosoluissa) Toimivat joskus myös entsyymeinä Elimistön rauhaset ja yksittäiset solut voivat erittää elimistön toimintaa sääteleviä hormoneja ja kasvutekijöitä, esimerkkinä vaikkapa insuliini ja kasvuhormoni Osa proteiineista toimii tukirakenteina soluissa tai kudoksissa, kuten kollageeni, elastiini ja proteoglykaanit Proteiineja tarvitaan elimistössä myös sen typpi-, neste-, happo-, emäs- sekä kaliumin ja natriumin tasapainon ylläpitämiseen Suorittavat lähes kaikki solun toiminnot

Proteiinit mahdollistavat solujen Liikkumisen  liikkeeseen tarvitaan proteiineja, esim. aktiini ja myosiini mm. lihaksessa, ja dyneiini ja kinesiini aineiden kuljetuksessa solun sisällä Yhteenliittämisen  osa proteiineista pystyy sitomaan elimistön tai solun kannalta tärkeitä aineita, esim. ferritiini, joka sitoo rautaa pernassa Signaalivälityksen Immuunipuolustuksen  Selkärankaisten veressä on suojelevia proteiineja kuten mm. mikrobien ja niiden erittämien toksiinien torjuntaa suorittavat vasta-aineet tai veren hyytymiseen liittyvät valkuaisaineet fibrinogeeni ja trombiini Osa proteiineista osallistuu aineiden kuljetukseen, yhtenä tärkeimmistä hemoglobiini ja myoglobiini, jotka kuljettavat happea veressä ja lihassoluissa.

Proteiinien kierto elimistössä 1. Ihminen syö proteiinia 2. Ruoansulatus pilkkoo proteiinit aminohapoiksi 3. Elimistö valmistaa aminohapoista tarvitsemansa proteiinit https://www.youtube.com/watch?v=x1-m71WRBD8

Lähteet http://www.solunetti.fi/fi/solubiologia/valkuaisaineiden_tehtavia/2/ http://www02.oph.fi/etalukio/biologia/kurssi2/solukalvo.html http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka- pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan- valinta/energiaravintoaineet/proteiinit http://fi.wikipedia.org/wiki/Proteiini