Proteiinien matka suusta soluille

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Helena Rimali Mankkaan koulu 2013
Advertisements

Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
YHDISTELMÄ-DNA-TEKNIIKKA
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Ryhmä A: Anna, Hanna, Henna, Mirja ja Tapani AIDS-rokotteen kehittäminen •rokotteella pyritään ennaltaehkäisevään suojaan -> valtaisat markkinat •mikropartikkelien.
Proteiinit.
Kappale 16.
Aivot ja EEG II.
TÄHTITIEDE: ASTROBIOLOGIA Kuvan lähde: Nasa. –Tähtitiedettä biologian ja maantieteen näkökulmasta –toinen pääteema on astrobiologia ja toinen taivaan.
Elimistön tasapaino.
Solusimulaattorit S Laskennallinen systeemibiologia Sebastian Köhler.
Bios 1: Eliömaailma 1 Happonen P, Holopainen M, Sotkas P, Tenhunen A, Tihtarinen-Ulmanen M & Venäläinen J (2011)
VINKKEJÄ JA IDEOITA LUKION KEMIAN 1. KURSSIN TOTEUTUKSEEN
Solunsisäiset rakenteet, kalvostot ja proteiinien lajittelu (Chapter 12 Alberts et al.) BIOLOGIAN LAITOS, SEPPO SAARELA, 2011.
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Sosiaalinen media kevyesti sulautettuna Hy / Antero Aunesluoma
Mitoosi.
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
Fotosynteesi.
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Meioosi Meioosi on hedelmöityksessä, sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Sen kautta syntyvät sukusolut, eli siittiöt ja munasolut.
Molekylaarinen laskenta Biolaskenta (Bioinformatiikka) Jussi Parkkinen Joensuun yliopisto.
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
FOSFORI.
Sydän- ja verenkiertoelimistö
Herniäinen, Vanajavesi, Kokemäenjoen vesistöalue
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
TERVETULOA SOLUN JA PERINNÖLLISYYDEN MAAILMAAN
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Lukion KE1 kurssin toteutuminen opetussuunnitelman mukaan Ulla Vesterinen, FM Kemian laitos Jyväskylän yliopisto Kemian opetuksen.
DNA:n & RNA:n rakenne ja toiminta
5. Entsyymit pilkkovat ja rakentavat molekyylejä.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Kehon energiantuotto.
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
2. Solun hienorakenne.
Kertaus Aineenvaihdunta katalyytti entsyymi substraatti
Solu ottaa ja poistaa aineita
Eläimen aineenvaihdunta
SOLUN AINEENVAIHDUNTA
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Eliöt rakentuvat soluista
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Proteiinit.
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
Kpl 1-3 SOLU.
Miten lihas tuottaa energiaa?
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Millainen luonnontiede kemia on ?
Verkkokurssin tekeminen
II Elimistön rakenne ja toiminta
Perinnöllisyystieteen perusteita
HIV-1 Nef Rakenne ja toiminta
Kirjoittajaprofiilit
II Elimistön rakenne ja toiminta
MUNUAISET KPL 9.
Esityksen transkriptio:

Proteiinien matka suusta soluille Ravintokemian tutkielma KE 8.1 Mika Mäki Kalevan lukio 2B

Käsittely ruoansulatuksessa Ruoan hienontaminen suussa Proteiinien hajottaminen alkaa mahalaukussa Pepsiini Hajottaminen jatkuu ohutsuolessa Trypsiini Kymotrypsiini Entsyymit pilkkovat proteiinit aminohapoiksi

Peptidisidoksen muodostuminen Ruoansulatuksessa tapahtuu käänteinen reaktio

Proteiini Löydätkö peptidisidokset?

Imeytyminen ja kuljetus Ohutsuolessa nukkalisäkkeiden avulla Imeytyminen pinnan läpi verenkiertoon Avustettu diffuusio Kuljetus verenkierrossa muun materiaalin mukana Ruoansulatuksesta tuleva veri kulkee maksan kautta Mahdollisesti imeytyneiden proteiinien ja muiden haitallisten aineiden tuhoaminen Veren pH pysyy vakiona puskurisysteemien vuoksi

Aminohappojen käyttö Energianlähteenä Proteiinisynteesi Biologian 2. kurssi! Aminohapoista rakennetaan proteiineja DNA:n ohjeiden mukaan

Proteiinien käsittely Ribosomilta tuleva aminohappoketju ei ole valmis proteiini Laskostuminen Primaari-, sekundaari-, tertiaari- ja kvartaarirakenteet Monimutkainen prosessi Folding@home Golgin laite Muiden molekyylien liittäminen Kalvorakkulat

Heksokinaasi-niminen proteiini, ATP ja glukoosi (vasemmalta oikealle)

Lähteet Päivi Happonen, Mervi Holopainen, Ranu Sotkas, Antero Tenhunen, Marja Tihtarinen- Ulmainen, Juha Venäläinen: BIOS 2 – Solu ja perinnöllisyys, WSOY, 2009 Kalle Lehtiniemi ja Leena Turpeenoja: Mooli 1 – Ihmisen ja elinympäristön kemia, Otava, 2009 Internetix – Ruoansulatuksen vaiheet, http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/peruskoulu/bi/bi3/04_ruoansulatus_ja _aineenvaihdunta/02_ruoansulatus?C:D=1835082&m:selres=1835082 (20.3.2013) YLE Oppiminen – Ruoansulatus, http://oppiminen.yle.fi/ihminen/elimet/ruoansulatus (24.3.2013) Kalle Lehtiniemi ja Leena Turpeenoja: Mooli 5 – Reaktiot ja tasapaino, Otava, 2006 Folding@Home, http://folding.stanford.edu/ (25.3.2013) Peptidisidoksen muodostuminen (kuva) https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Amidbildung.svg Proteiinit ovat valtavia (kuva) https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Hexokinase_ball_and_stick_ model%2C_with_substrates_to_scale_copy.png