Allergiat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Missä on laupias samarialainen tänään?
Advertisements

Elimistö puolustautuu
Mitä ilmansaasteet ovat?
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Myrkytystapaturmat.
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Kansantaudit.
UUTUUS !! Crystal Air Room sarjan ilmanpuhdistimet Oy Crystal Air Ltd
Syöpäpotilaan ravitsemus
Riippuvuus tupakoinnista
Ruusu Jenni Pajulahti.
Elimistö puolustautuu
Elimistön puolustusjärjestelmä
Ympäristöterveys s. 162 – 175.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Tartuntataudit s
Syöpälääkehoito.
IgE-laboratorioanalytiikka atopian diagnostiikassa, 2013
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Allergiat s
SÄDEHOITO.
Kotitehtävä.
Riippuvuus tupakoinnista
Allergiat.
Allergiat.
SIENISTÄ.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Jonna Turunen & Erna Holopainen
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
ASTMAN HOITOTYÖ. Astma eli asthma bronchiale Minkälainen sairaus on astma? -Keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus  Keuhkoputket ahtautuvat tulehduksen.
Allergia s. 88 Puolustusjärjestelmän epätarkoituksenmukainen reagointi ympäristössä esiintyviin aineisiin (proteiini / molekyyli / hiukkanen )  allergeenit.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Myrkytystapaturmat.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
Käden infektiot.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
LÄHTEET Hengitysliitto, 2009 TherapiaFennica-lasten allergiat, 2009 Käypä hoito – suositukset,
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Mielenterveyden häiriöt
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Allergiassa immuunipuolustus reagoi poikkeavalla tavalla - tunnistaa aiheuttajan viholliseksi ja alkaa puolustautua  allergisen elimistössä on vasta-aineita.
Epilepsia.
Nestetasapaino.
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
Aina ei voi valita mitä syö
Unikauhukohtaus (night terror)
Vaihtoehto- ja uskomushoidot
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
IHOTTUMAT.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
Esityksen transkriptio:

Allergiat

Allergia Puolustusjärjestelmän liian tehokas toiminta Allergeenille herkistyminen Allergeeni on allergisen reaktion aiheuttaja Ne pääsevät kehoon limakalvojen, suun tai suoliston kautta Allergian syynä pidetään perimää, mutta nykyään se mielletään myös elintasosairaudeksi.

Allerginen reaktio Keho alkaa muodostaa valkosoluja eli eosinofiilejä ja immunoglobuliini E (IgE) vasta-aineita. Kehon kannalta epätarkoituksenmukainen. Oireet tulevat välittömästi tai viiveellä. Välittömässä allergiassa oireet tulevat muutaman minuutin sisällä. Vasta-aineet tunnistavat allergeenit ja tällöin elimistö vapauttaa kehoon tulehduksia aiheuttavia aineita, esim. histamiinia.

Oireet Ihon punoitus, turvotus, kutina, päänsärkyä, aivastelua, nuhaa, silmien punoitusta ja ärtymystä ja hengitysteiden turpoamista. Anafylaktinen sokki on äkillinen voimakas allerginen reaktio. Aiheuttajat voivat olla esim. ampiaisen myrkky ja jotkin ruoka-aineet, jotka aktivoivat suuren määrän syöttösoluja. Tila on hengenvaarallinen ja vaatii äkillistä hoitoa.

Allergisen reaktion aiheuttajat Kasvien siitepölyt Lemmikkieläinten hilse Huonepöly Ruoka-aineet Jotkin lääkkeet, kuten penisilliini sekä kuume- ja kipulääkkeenä käytetty asetyylisalisyylihappo.

Allergian toteaminen Samankaltaisia oireita saattaa liittyä muuhunkin kuin allergioihin, esimerkiksi laktoosi-intoleranssiin ja homeelle altistumiseen. Allergian voi todeta verikokeella ja ihopistokokeella. Ihopistokokeessa iholle tiputetaan tippa allergeeniliuosta, jonka jälkeen ihoon tehdään reikä ja odotetaan miten iho reagoi. Positiivinen tulos ei aina tarkoita, että henkilö reagoi aineeseen, mutta se viestii allergiasta.

Allergian hoitomuodot Allergiaa itseään ei tarvitse hoitaa vaan sen oireita lievennetään. Nykyään suositellaan vastustuskyvyn eli toleranssin vahvistamista, jolloin oireet voivat helpottaa, kun allergeenille altistuu tarpeeksi. Pahoissa allergiatapauksissa täytyy kuitenkin välttää altistumista allergeenille ja vastustuskyvyn kasvattaminen saattaa olla jopa vaarallista. Lääkkeillä (jotka sisältävät antihistamiinia) voidaan lieventää allergiaoireita, mutta ne eivät poista allergiaa. Joihinkin allergioihin voidaan antaa siedätyshoitoa, jolloin ihmistä altistetaan pienille määrille allergeeniä, jolloin voidaan päästä tulokseen missä allergia lievittyy ja oireet ovat siedettäviä. Paras keino allergiaoireiden ehkäisyyn on välttää allergeenia, jos se on mahdollista, mutta usein se on todella vaikeaa tai mahdotonta.