Mitoosi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Lionsliiton aineistosta koonnut P.Siitonen 4/ KLUBISIHTEERI koulutus Pekka Siitonen Piirisihteeri
Ihmiskehon rakenne Soluista muodostuu kudoksia:
Näin pakkaat paketit lavalle
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Hermosolu, hermoimpulssi, synapsit, refleksit
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Luu ja rusto kappale 2. kirjasta
Photoshop Cs5 tuttorial. HDR  HDR (tulee englanninkielistä sanoista High Dynamic Range) tarkoittaa kuvantamista, missä kuvaa käsitellään muodossa, jossa.
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Kansantaudit.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Transkriptiossa syntyy m-rna (lähetti-rna).
Kirjoittakaa sana oikeaan esimerkkiin! 1. Kun kaksi autoa törmää toisiinsa, on kyseessä …..
Kappale 1.
MONO- JA DIHYBRIDIRISTEYTYS MONO – 1 DI - 2
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
Varmuuskopiointi Valtteri, Simo My-tlpt09e Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnilla yleensä tarkoitetaan tapahtumaa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan.
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
Tuma BIOLOGIAN LAITOS, SEPPO SAARELA, 2010.
Ympäristön vaikutusgeenien vaikutus.
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
OTTELUKIERROKSET - JOUKKUEET SJAL tuomarikoulutus 2013.
Esko ja Mauno tapaavat pihalla Esko tulee kuvaan oikeasta laidasta, pojat morjenstavat, Esko heilauttaa kättään ja Mauno nyökkää.
 Ke (6. palkin päättöpäivä) lyhyiden kielten kuunteluita koululla. Liiku siis hiljaa ja noudata opettajien ohjeita.  To Penkkaripäivä.
ROT
Geenit.
Proteiinien matka suusta soluille
Proteiinien tehtävät elimistössä
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Meioosi Meioosi on hedelmöityksessä, sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Sen kautta syntyvät sukusolut, eli siittiöt ja munasolut.
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Ongelmat on tehty ratkaistaviksi
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
9. Dna.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Ihmisen kloonaus Biotekniikka Niko Köykkä 3C. Mitä on kloonaaminen ? Kloonaamisella voidaan tarkoittaa esimerkiksi geenin, solun tai yksilön kloonaamista.
14. Useamman ominaisuuden periytyminen. Dihybridiristeytys Tutkitaan kahden ominaisuuden periytymistä yhtä aikaa. Voi muodostua uusia ominaisuusyhdistelmiä.
12. Meioosi. Genotyyppi ja fenotyyppi Genotyyppi Yksilöiden perimä Kaikki geenit yhdessä Usein genotyypillä tarkoitetaan myös perimää tietyn geenin suhteen.
DNA:n & RNA:n rakenne ja toiminta
Solujen jakautuminen Solusyklissä vaihtelevat välivaihe ja jakautumisvaihe Solusyklissä vaihtelevat välivaihe ja jakautumisvaihe - yleensä välivaihe kestää.
Geeninsiirtomenetelmien vertailu – edut ja haitat LASSI VANHANEN 3A.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
2. Solun hienorakenne.
Kertaus Aineenvaihdunta katalyytti entsyymi substraatti
Tilastokuvaajien tulkinta
9. Solut lisääntyvät jakautumalla s.66
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
SUKUSOLUT JA HEDELMÖITYS
Solun tuman rakenne ja toiminta
18. Poikkeuksia mendelistisissä lukusuhteissa
Solut lisääntyvät jakautumalla
Kpl 1-3 SOLU.
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
B2 Solu ja perinnöllisyys
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
Eliöiden luokittelu =>Samaan lajiin kuuluvat yksilöt lisääntyvät keskenään ja saavat lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä =>lajit => suvut => heimot => lahkot.
Geenit siirtyvät sukusoluissa vanhemmilta jälkeläisille
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Perinnöllisyystieteen perusteita
Solun perusrakenne I Solun perusrakenne.
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
Esityksen transkriptio:

Mitoosi

Mitoosi = Tuman ja sen perimän jakautumista, jossa syntyy kaksi keskenään samanlaista tumaa. Siinä on neljä eri vaihetta, mutta oikeasti kyse on jatkumosta, joka ei ole niin kaavamainen kuin esitetään. Mitoosi on mitoottisen vaiheen toinen vaihe soluliman jakautumisen ohella.  Tuman jakautumiseen menee aikaa yleensä noin tunti Mitoosia tapahtuu kehossamme jatkuvasti, kun kudoksemme uusiutuvat ja kasvavat. Mitoosissa ei tapahdu muuntelua.

välivaihe Useimmilla soluilla välivaihe valmistautumista seuraavaan jakautumiseen Välivaiheessa.. - aluksi solu kasvaa ja siihen syntyy uusia soluelimiä - sitten DNA kahdentuu ja siihen tulleet mahdolliset virheet pyritään korjaamaan etteivät ne siirry yhä tytärsoluihin - viimeiseksi soluelimet jakautuvat

Mitoosin esivaihe (PROFAASI) keskusjyvänen Välivaiheen aikana kahdentuneet kromosomit tulevat näkyviin. Keskusjyväset siirtyvät vähitellen solun vastakkaisiin päihin. Tumakalvo häviää näkyvistä ja tumakotelo hajoaa. Tumajyvänen häviää. -> Solulimassa alkaa muodostua tumasukkula, joka rakentuu sukkularihmoista jotka ovat toisista päistään kiinni keskusjyväsessä Sentromeeri (=kromosomin osa, joka liittää sisarkromatidit toisiinsa) tumakotelo

Mitoosin keskivaihe (metafaasi) sukkularihma Kromosomit ovat keskittyneet ja pakkautuneet tiukasti solun keskelle ja liukuvat sukkularihmojen vetäminä riviin. Keskusjyväsistä kasvaneet tumasukkulan rihmat ovat kiinnittyneet kromosomien sentromeerikohtiin, koska tumakoteloa ei enää ole. sisarkromatidit kromosomi

Mitoosin jälkivaihe (anafaasi) Tumasukkulan rihmat alkavat lyhenemään. -> tämä halkaisee kromosomit kahtia, jolloin niistä tulee tytärkromosomit Molemmissa tytärkromosomeissa on koko kromosomien perintöaines. Kromosomien puolikkaat siirtyvät solun vastakkaisiin päihin rihmojen vetäminä. tytärkromosomit

Mitoosin loppuvaihe (telofaasi) Tumakotelon pala Tumakalvo ja tumakotelo muodostuvat uudelleen emosolun tumakotelon jäänteistä ja solulimakalvostosta. Tumasukkula alkaa hävitä tarpeettomana  vähitellen kromosomit aukeavat pakkautuneesta muodostaan kromatiinirihmaksi ja näin ne katoavat taas näkyvistä Tumanjakautuminen eli mitoosi on ohi  lopputuloksena kaksi perimältään samanlaista tumaa Mitoottiseen vaiheeseen kuuluva solun jakautuminen etenee loppuun https://www.youtube.com/watch?v=gc3VRT9czKY

Lähteet Happonen yms. Bios 2 Solu ja perinnöllisyys http://oppiminen.yle.fi/luonto-ymparisto-piilotetut/solu- geenit/perinnollisyys/mitoosi-meioosi http://www.solunetti.fi/fi/solubiologia/mitoosi_1/