Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TÄHTITIETEEN HARRASTAMINEN
Advertisements

SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
makramee-tekniikalla
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Pluto.
Esimerkkejä Esimerkki 1. Hetkellä t1 = 8 s on auton asema s1 = 600 m ja hetkellä t2 = 28 s on s2 = 800 m. Kuinka suuri on keskinopeus? s2 -s1 s 800 m.
Tietopaketti Big Datasta
1. Presentation • Kanarian saarille muuttanut eläkeläinen punnitsee itsensä kylpyvaa´alla. Vaaka näyttää hänen painonsa a)Lisääntyneen hieman b)Vähentyneen.
pohdi olemassa- oloamme tämän pohjalta
LUJAA LAATUA??.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
Vuorovaikutus.
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Taimien i stutus ja suojuksen asennus •Yksittäistoimituksissa metsätaimi on pakattu Tubex -suojukseen. Kennotaimen ympärille on laitettu kostutettu sanomalehti,
Jos sinulla vain on hieman aikaa keskittyä... Hei! Alkaako ruudun tuijottaminen rasittaa silmiä??? Alkaa siis.. Pikakalibrointitesti on nyt paikallaan!
Tarinaa tähtitieteen tiimoilta
Maapallo – ihmisen koti
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Kuperan linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Havainto.
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
Tikkurila 10 The City of dreams
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Aineen rakenteen standardimalli
Leif Ekrem / Brändö gymnasium1 Astrofysiikka – Verkkokurssi (ruotsinkielinen) COSMOS.
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
TÄHTITIEDE: ASTROBIOLOGIA Kuvan lähde: Nasa. –Tähtitiedettä biologian ja maantieteen näkökulmasta –toinen pääteema on astrobiologia ja toinen taivaan.
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Suoraviivainen liike Esim. sinimuotoinen liike (K03/10)
Erica de Wit & Kirsi Haarto 09A
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
TÄHDISTÖT Tähtitaivas on jaettu 88 tähdistöön.
Iso karhu, Ursa major Iso karhu on vanhimpia ja par-haiten tunnettuja tähdistöjä. Sen seitsemän tähden ryhmä tunne-taan meillä Otavana. Tarinoiden mukaan.
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Tietovuokaaviot (ei osa UML-kieltä)
PILKKU.
Murtoluvun supistaminen
Haasteellinen vuorovesi-ilmiö
Myyttinen planeetta, jossa on joskus uskottu olevan elämää.
Selitys Kiintotähdille on ainakin kaksi loogista selitystä. 1.Tähtien asema on todellakin muuttumaton toisiinsa nähden. Tämä käsitys on vallalla hyvin.
INVENTOINNIN DOKUMENTOINTI 3-osainen kohteen kuvaus: –sijaintitiedot –kohteen topografia, maaperä ja kasvillisuus –muinaisjäännökseen liittyvät tiedot.
Kotitehtävän 21 ratkaisu Ensimmäisen havaintoaineiston luokittelu – Ryhmäkeskiarvot hakeutuvat niin, että ryhmään kuuluvat pisteet ovat mahdollisimman.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Esitelmä Neptunus planeetasta
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Ohjaamaton oppiminen– Heikki Vesterinen Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
Maailmankaikkeuden rakenne
TÄHDENLENTO.
Maanjäristykset.
Fysiikassa kaikkia aineellisia olioita sanotaan kappaleiksi Kappaleita voivat olla.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
AURINKOKUNTA.
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
Aurinkokunta Aurinko on Aurinkokunnan keskus, jota kaikki kappaleet kiertävät Siihen kuuluu mm. kahdeksan planeettaa, kymmenittäin kuita ja plutoideja.
Kokeellinen tutkimus OPERATIONALISOINTI: tutkittava ilmiö saatetaan mitattavaan muotoon esim. Kuinka väsyneisyys vaikuttaa motorisissa tehtävissä suoriutumiseen?
Tähtitiede Sisältö: Tähtitieteen historia
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
KOMEETAT.
Mars-planeetan olosuhteiden kehitys
Heikki Nevanlinna Viestintä & Havaintopalvelut SYK-vierailu
Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista
Esityksen transkriptio:

Havainto

Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.

Havainto

Tähtikuvion muoto säilyy kuitenkin samanlaisena niin vuorokauden kuin koko vuoden ajan.

Havainto

Tutkimus Miksi tähtien keskinäinen asema pysyy samana, vaikka Maapallon asema niiden suhteen vaihtelee vuoden kuluessa? Muuttuuhan metsässäkin puiden keskinäiset asennot, kun niitä katsotaan eri suunnista. Sitä enemmän, mitä lähempänä puut ovat ja mitä enemmän katselusuunta muuttuu.

Tutkimus

Vastausta on vaikea löytää ainakaan yksinkertaisilla havaintovälineillä saaduista tuloksista. Siksi taivaan kohteet onkin historiallisesti jaettu neljään kategoriaan. Suhteessa muihin liikkuvat Aurinko, Kuu ja planeetat sekä paikallaan toisiinsa nähden pysyvät kiintotähdet. Selitystä kiintotähtien paikallaan pysyvyydelle on haettava lähteistä, ei omista havainnoista.

Selitys Kiintotähdille on ainakin kaksi loogista selitystä. 1.Tähtien asema on todellakin muuttumaton toisiinsa nähden. Tämä käsitys on vallalla hyvin pitkään. Yleensä tähtien kuviteltiin olevan kiinni taivaanpallossa.

Selitys

2. Tähdet ovat niin kaukana, että niiden keskinäisen aseman muutos suhteessa Maahan on hyvin vaikea havaita Maapallon kiertoradan ääripäissäkin. Sitä paitsi pitkään kuviteltiin Maan olevan koko maailmankaikkeuden keskipiste, joten tämä keino tarkistaa tähtien aseman muuttumattomuus tuli ajankohtaiseksi vasta, kun Aurinkokunnan rakenne ja Maan asema siinä selvisi 1500-luvulla.

Selitys Tämä parallaksiksi kutsuttu ilmiö on lähimpienkin kiintotähtien osalta niin pieni, että se havaittiin ensimmäisen kerran tarkoilla optisilla mittalaitteilla vasta vuonna Maata lähimmän tähden vuotuinen parallaksi vastaa 5 mm poikkeamaa 1 km:n matkalla. Ilmiön paljastavat mittaukset teki saksalainen Friedrich Bessel.

Selitys

Selityksen yleistys Tiedekeskus Heurekassa on rakennettu malli, jossa Otavan tähtien todelliset asemat toisiinsa nähden ovat mittakaavassa 1: cm Heurekassa vastaa miljoonaa kilometriä. Näin voidaan tarkastella, miltä tähtikuvio näyttäisi jostain muusta suunnasta kuin Maapallolta katsottuna.

Selityksen yleistys

Liikkumalla Heurekassa, voidaan kätevästi ”tarkastella” Otavaa eri suunnista. Tähtikuvio ei näytäkään kaikista suunnista meille niin tutulta kauhalta. Tässä video Otavan katselusta Heurekassa P MOVP MOV