Lähteet: Punainen risti, Hätäkeskuslaitos,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Advertisements

Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Työkuntoa venytellen Parturi-kampaajan venytysopas
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Kyläradio Koulutus Kuinka teen paremmin • Puhu yksityiskohdista – ei yleisestä • Anna kuuntelijoille kuvia • Aloita aina parhaalla palalla.
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
VOIMAHARJOITTELU Kun liikkuvuus on saavutettu, voit lisätä harjoitteisiisi voimaharjoitteita Lämmittele lihakset vesijuosten väh. 10min. Tee voimaharjoitusliikkeitä.
Ketjujen kiinnitys Muotti nostetaan ja asennetaan pakettina
TAUKOJUMPPAA lähiöliikkujien kanssa
Venyttely ohjeet CLASSIC E-99.
Selkä suoraksi Suomi TM
Lähiympäristön turvallisuus. Osallistu turvallisuuden edist ä miseen  Tee ilmoitus havaitsemastasi turvallisuutta heikentävästä asiasta.  Vaadi turvallisuuden.
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Hätätilapotilaan ensiarvio
Moodlen ohje opiskelijoille
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Katso Aitolasta lisää:
Jalkapallovammojen ensiapu
YRITYKSEN PALOTURVALLISUUS
Toiminta kentällä SJAL tuomarikoulutus Sisältö • Tehtävät kilpailun aikana • Sijoittuminen kentällä • Tasapuolisuus ampujia kohtaan • Tulosten tulkitseminen.
Myrkytystapaturmat.
CMAS S** -vapaasukelluskurssi
Kielten tasotesti TAMK /Joni Sallila.
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
Venäläinen riepunukke
Eero Hyvärinen, ortopedi Dextra Urheiluklinikka
Tapaturmat s
ENSIAPU Tanhuvaara Jan-Erik Palviainen 9 / 2014
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
VANAJAVEDEN OPISTON SÄÄNNÖT
Univaikeudet.
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
Sinä. Juuri sinä voit vaikuttaa siihen Sinä voit vaikuttaa siihen, että apua saadaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti siellä missä sitä tarvitaan.
Ensiapuohjeita partureille
Välineenhallinta Ydinkohdat: Katse ylös ”pelissä” Ranteiden kääntö Kädet irti vartalosta Alakäden liike Liikelaajuus Painonsiirrot.
Harjoituksia Jäähalliin
Kuljettaja ajaa Lapin maisemassa Kuljettaja pysäyttää auton ja menee katsomaan, mitä on tapahtunut Porot juoksevat eteen mutkan takaa, yksi paiskautuu.
Allergiat s
TUPAKOINTI KOULUAIKANA
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
By: Carita, Kaisa & Minna.  Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattuna sähköturvallisuuslakiin. Sen mukaan sähkölaitteet ja laitteistot on suunniteltava,
Sydän- ja verisuonitaudit
Tervetuloa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän perhevalmennussivuille! Näiltä sivuilta löydät tietoa liittyen sairaalaan lähtöön, synnytykseen, imetykseen.
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
Myrkytystapaturmat.
Kiekko-Vantaa, Itä ry SC-Vantaan ohjaamat salivuorot kaudella 2015 – Vetäjä: - Mari Mieskonen, / - Mari Mieskonen,
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
SUOJAUTUMINEN ja ENSIAPU. SUOJAUTU- MINEN Kuulon suojaus tulpattulpat kuulosuojaimetkuulosuojaimet tuplasuojaustuplasuojaus Näön suojaus SuojalasitSuojalasit.
Ergonomia Seisomatyö.
Defibrillaattorin käyttökoulutus Keiteleen kunnassa PEKKA VESTERINEN - OSMO TOLONEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU, KUOPIO.
Palovammat 1. asteen palovamma: • iho punainen ja arka • paranee muutamassa päivässä 2. asteen palovamma • punoittaa, kivulias • rakkuloita 3. asteen.
Kehonhallinta liikkeessä
Alkoholista asiallisesti
Epilepsia.
7 Itsehoito ja hätäensiapu
JÄÄKIEKOSSA TAPAHTUVAT TAPATURMAT JA NIIDEN ENSIAPU
Perusopetuksen Aamu- ja iltapäivätoiminnan Jälkkärin ja Vertin PEREHDYTYSKANSIO Jyväskylän kaupunki Jyväskylän kaupunki Aamu- ja iltapäivätoiminnalla.
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Taukojumppa Työterveysergonomia.
ORGANISOINNIN PERUSTEET
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Hätäilmoitusohje Hätänumero 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
Selkä suoraksi Suomi TM
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Esityksen transkriptio:

Lähteet: Punainen risti, www.spr.fi Hätäkeskuslaitos, www.112.fi + ENSIAPU + Lähteet: Punainen risti, www.spr.fi Hätäkeskuslaitos, www.112.fi

112 Tilannearvio  tarvitseeko soittaa hätäkeskukseen? Jos tilanne yhtään epäilyttää, Älä epäröi soittaa Kun soitat Esittele itsesi Kerro osoite/paikka Mitä on tapahtunut ja vastaa esitettyihin kysymyksiin Sulje vasta, kun saat luvan!

Nyrjähdykset Oireet: vamma-alueella turvotusta, mustelmaa Kolme k: Koho Kompressio Kylmä Sido tukeva sidos vammakohdan ympäri Kylmähoitoa voi antaa vammakohdalle ensimmäisen vrk:n aikana 1-2 tunnin välein 20 minuuttia kerrallaan. Parantuu noin 1-2 pv:n kuluessa. Lääkäriin: Jos nilkka on kipeä vielä ensiavun jälkeenkin, jalalle varaaminen on tuskallista, mustelma on suuri tai nivel ei toimi normaalisti.

Murtumat Oireet: kipu, turvotus, epänormaali liikkuvuus ja arkuus tai virheasento Murtuneen raajan tukeminen liikkumattomaksi ja ei painonvarausta Hakeuduttava aina lääkärin hoitoon. Jos Erittäin kovat kivut/avomurtuma kyseessä, soitto 112.

Tajuttomuus Herättele kovaäänisellä puhuttelulla ja ravistelulla Jos tuntematon henkilö (esim. kadulla), ravistele ensin jaloista. Jos ei herää, Soita 112. Varmista, että tajuton hengittää ja, että hengittäminen kuulostaa normaalilta Käännä kylkiasentoon

Elvytys Soitto aina 112, Aloita mahdollisimman nopeasti! Avaa hengitystiet nostamalla leukaa ja painamalla otsaa Aikuisen elvytys 30 painallusta, 2 puhallusta Lapsen elvytys aloitetaan 5 puhalluksella, jonka jälkeen rytmi 30:2. Painallusvauhti 100/minuutti, eli noin 30 painallusta 20 sekunnissa. Kahden puhalluksen kesto yhteensä 5 sekuntia. http://www.youtube.com/watch?v=r8iU3Mtblho

Verenvuodot Paina vuotokohtaa Tee paineside haavalle Runsas verenvuoto  shokki Älä poista haavassa olevia vierasesineitä, jos ne eivät vaikeuta hengitystä! Nenäverenvuodossa asento etukumara ja nenä tulee niistää tyhjäksi Sierainta tulee painaa nenäluuta vasten 10-15 minuuttia Kylmäpussia voi pitää niskalla tai otsalla Soita 112, jos tilanne niin vaatii Kuva: terveyskirjasto.fi

Vierasesine hengitysteissä Asetu autettavan taakse ja Taivuta autettavan ylävartaloa alaspäin lyö tarvittaessa viisi kertaa lapaluiden väliin  jos ei tehoa, soitto 112. Aseta toinen käsi nyrkissä pallealle ja tartu nyrkkiin toisella kädellä, jonka jälkeen Nykäise käsiä nopeasti itseesi päin. Toista tarvittaessa 5 kertaa. Jatka tarvittaessa vuorottelemalla viittä lyöntiä lapaluihin ja viittä nykäisyä pallean alle. Jos autettava menee elottomaksi, soita 112 ja aloita painelu-puhalluselvytys.

SairASKOHTAUKSET

kouristelu-kohtaus: Syitä: epilepsia, aivoverenvuoto, korkea kuume tai tapaturma. Tajunnan menetys  kaatuu  vartalo jäykistyy  nykivät kouristukset Yleensä 1-2min ajan Älä yritä estää kouristusliikkeitä huolehdi, että autettava ei kolhi päätään tai muuten vahingoita itseään. Kylkiasentoon, kun kouristukset helpottavat Soita 112. Jos tiedät henkilön sairastavan epilepsiaa, soita 112 silloin, jos kouristukset pitkittyvät. Kouristelevalla saattaa olla ESIM. kädessään tai kaulassaan koru, jossa kerrotaan henkilön sairastavan epilepsiaa.

alhainen verensokeri diabeetikolla Oireet: Hikoilu, kalpeus, vapina. Ärtymys, levottomuus. Huimaus, sydämen tykytys. Näläntunne. Päänsärky, pahoinvointi. Näön hämärtyminen ja kaksoiskuvat. Poikkeava käytös (esim. levottomuus, äkkipikaisuus). Pahimmassa tapauksessa kouristuksia ja tajuttomuus, jos verensokeri erittäin alhainen Jos henkilö on tajuissaan, anna välittömästi sokeripitoista syötävää. Tajuttomalle ei mitään suuhun!! Mikäli oireet eivät helpota tai henkilö menee tajuttomaksi, soita 112

Aivoverenkiertohäiriö (Avh) Oireet: Toispuolinen jalan tai käden voimattomuus ja tunnottomuus. Vaikeutunut puhe- ja näkökyky. Huimaus, pahoinvointi, nielemisvaikeudet ja päänsärky. Tajunnan tason muutokset. Tunnista oireet nopeasti!  heti soitto 112 Rauhoita autettava ja auta hänet lepäämään Avh:sta Voi seurata tajuttomuus tai elottomuus, jolloin hoito oireenmukaisesti

Rintakipu Oireita: Kipu tuntuu ylävartalolla ja voi säteillä vasempaan kainaloon, käsivarteen ja kaulalle. kylmänhikisyys, pahoinvointia ja hengitys voi vaikeutua. Selvitä kyselemällä, onko ollut rintakipua aiemminkin ja onko siihen lääkkeitä käytössä. Jos autettavalla on mukana omia rintakipua helpottavia lääkkeitä (nitro), voi niitä ottaa. Jos rintakipu ei helpota lääkkeen oton jälkeen tai rintakipukohtaus on autettavalle täysin uutta, soita 112. Jos autettava menee tajuttomaksi tai elottomaksi, hoito oireen mukaan. Rauhoita autettavaa ja auta hänet lepoon esim. puoli-istuvaan asentoon.

Turvallisuustiimin info Mitä mukaan Etiketti latviassa Opintomatkan pelisäännöt

Mitä mukaan Passi tai henkilökortti (ajokortti ei riittävä!) Pankki- ja luottokortit sekä niiden sulkunumerot lääkkeet ja reseptit (www.kanta.fi saa tulostettua e-reseptit!) kirjaa ylös puhelimen IMEI-koodi (International Mobile Equipment Identification) ja puhelinnumero, josta voi sulkea liittymän. Suositellaan ottamaan mukaan: Käteistä ja pientä rahaa Latviassa paljon taskuvarkauksia ja pankkikorteilta saatetaan yli veloittaa Paperikopiot passista/henkilökortista sekä pankki- ja luottokorteista

Etiketti latviassa käytöstavat melko samat kuin Suomessa Tervehdys tapahtuu nopealla, varmalla kättelyllä, kättele kaikkia huoneessa olevia Käytä aina titteliä ja sukunimeä puhutellessa, etunimeä voit käyttää kun olet saanut siihen luvan Lahjoja annetaan yleensä perheenjäsenille ja läheisille ystäville Muista aina saapua ajoissa, Pukeudu hyvin Syö lautanen tyhjäksi. Varaudu siihen, että ruokailun jälkeen lauletaan Kun keskustelet latvialaisen kanssa vältä näitä puheenaiheita: Neuvostoliitto, yksityinen elämä, älä vitsaile Latvian kulttuurista. Älä vertaa latviaa venäjään!

pelisäännöt opintomatkalla Sovituista tapaamisajoista tulee pitää kiinni! Ole ajoissa paikalla! Opintomatkaa koskevat samat säännöt, mitä koululla kohtele mm. hotellin ja yritysvierailupaikkojen tiloja kuin omiasi Yritysvierailuilla pukeutumisetiketti Business-casual ja käyttäytyminen sen mukaan Alkoholin vaikutuksen alaisena ei opintotilaisuuksissa saa esiintyä Huomioithan, että krapulakin lasketaan tähän  opintomatka keskeytyy tällöin välittömästi ja opiskelijan tulee palata Suomeen omakustanteisesti Hotellissa ei saa häiritä muita ja ei esim. juoksennella käytävillä Kyseessä on opintomatka, joka on osa opintoja ja se arvioidaan, joten käyttäytyminen sen puitteissa. Yhteiseen ohjemaan pitää voida osallistua ammattimaisella asenteella ja käytöksellä.