Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ensiapuohjeita partureille

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ensiapuohjeita partureille"— Esityksen transkriptio:

1 Ensiapuohjeita partureille
Aktiivisesti ammattiin -terveystieto Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala

2 Ensiapu Ensiapu on vammautuneelle tai äkillisesti sairastuneelle annettava auttamistapahtumaketju, johon kuuluvat pelastaminen, ensiapu, ensihoito, kuljetus ja hoito.

3 Auttamisvelvollisuus
Jokaisella ihmisellä on auttamisvelvollisuus ja jokaisella ihmisellä on oikeus saada apua. Auttamatta jättäminen on Suomen lain mukaan rangaistava teko.

4 Auttamisvelvollisuutta määrittelevät säädökset
Tieliikennelaki: 57§, 58§, 60§, 61§ ja 101§ Rikoslaki: 21:13 Palo- ja pelastuslaki 31§ 2. ja 3. mom.

5 Hätäensiapu Hätäensiapu on henkeä pelastava ensiapu. Hätäensiavulla pelastat potilaan hengen, estät hänen tilansa pahenemisen ja kutsut ammattiavun paikalle. Hätätilanteessa on aina kysymys minuuteista, vakavasti loukkaantunut tai äkillisesti sairastunut tarvitsee apua nopeasti. Aloita hätäensiapu heti tapahtumapaikalla.

6 Äkillinen sairaskohtaus tai vamma? Soita numeroon 112!
Ennen soittoa tarkista nopeasti, onko autettava hereillä tai herääkö hän puhuteltaessa. Jos potilas on hereillä, selvitä mitä hän valittaa. Jos potilas ei herää, selvitä hengittääkö hän normaalisti. Pyri aina soittamaan itse. Varaudu siihen, että hätäkeskus haluaa keskustella myös autettavan kanssa. Anna tarkka osoite ja puhelinnumero. Kerro lyhyesti, mitä on tapahtunut. Vastaa kysymyksiin ja noudata ohjeita. Sulje puhelin vasta, kun saat siihen luvan. Järjestä opastus ja huolehdi, että kulkureitti on avoin. Soita uudelleen, mikäli autettavan tila oleellisesti huononee.

7 Mahdollisia ensiaputilanteita parturissa
Haavat terävistä esineistä esim. saksista ja partaveitsistä. Liukastumiset esim. hiuksiin ja siitä johtuvat ruhjeet ja nyrjähdykset. Palovammat fööneistä ja kemikaaleista. Asiakkaan mahdolliset kohtaukset.

8 Haavat Puhdista haava. Sulje viiltohaavan reunat vastakkain haavateipillä. Peitä haava suojasidoksella. Hakeudu tarvittaessa hoitoon. Tarkista, että tetanusrokote on voimassa. Vuotavat, likaiset ja syvät haavat kuuluvat aina lääkärin hoitoon.

9 Nyrjähdykset ja ruhjeet
Kohota raaja verenvuodon vähentämiseksi. Purista vammakohtaa turvotuksen estämiseksi. Jäähdytä kylmällä minuuttia. Sido vammakohdan ympärille tukeva side. Hakeudu hoitoon jos kipu ja turvotus eivät hellitä. Kotihoidossa jäähdytystä jatketaan ensimmäisen vuorokauden ajan parin tunnin välein.

10 Palovammat Pientä palovammaa jäähdytetään viileällä vedellä, kunnes kipu häviää. Tarvittaessa vamman voi peittää rasvasidoksella ja suojasiteellä. Vaihda side kahden päivän välein.

11 Palovammat 2 Laajaa palovamma-aluetta jäähdytetään vain hetki.
Vamma peitetään puhtailla sidoksilla. Palanut raaja tuetaan kohoasentoon. Potilas tarvitsee ammattiapua.

12 Rintakipu – sydäninfarkti
Rauhoita ja auta puoli-istuvaan asentoon. Tee hätäilmoitus numeroon 112. Jos oireet on selvät, anna puolikas tabletti aspirinia tai disperiniä (250 mg). Jos potilas menee elottomaksi, aloita puhallus-paineluelvytys.

13 Diabeettinen sokki Anna sairastuneelle välittömästi sokeripitoista syötävää tai juotavaa, mikäli potilas itse pystyy syömään ja juomaan. Tajuttomalle ei saa antaa mitään. Mikäli diabeetikko ei toivu 10 minuutissa, soita hätänumeroon 112. Käännä tajuton kylkiasentoon.

14 Epilepsia Älä yritä estää kouristusliikkeitä, mutta huolehdi siitä, että henkilö ei kolhi päätään tai muuten loukkaa itseään. Älä laita kouristelevan suuhun mitään, sillä se vaikeuttaa hengittämistä. Yritä kääntää henkilö kylkiasentoon heti, kun kouristukset vähenevät. Tee hätäilmoitus numeroon 112, jos kohtaus kestää yli 5 min tai uusiutuu.

15 Pyörtyminen Kohota pyörtyneen jalat, jolloin tämä herää välittömästi.
Tarkista, että pyörtynyt ei ole loukannut itseään. Anna pyörtyneen levätä tarvittaessa.

16 Nenäverenvuoto Aseta henkilö istumaan etukumaraan asentoon.
Vuotava sierain niistetään tyhjäksi verihyytymistä ja sierainta painetaan tasaisesti nenäluuta vasten. Kylmä supistaa verisuonia ja vähentää verenvuotoa. Mikäli vuoto ei lakkaa 20 minuutissa, on hakeuduttava hoitoon.

17 Syövyttävät aineet (ammoniakki, vetyperoksidi)
roiskeet iholta huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä hengitettynä siirrettävä raittiiseen ilmaan ja pidettävä lämpimänä roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä 15 min ajan, myös silmäluomien alta ja hakeuduttava lääkäriin

18 Elvytys 1. Selvitä elvytystarve
Koeta herättää elottomalta näyttävä puhuttelemalla ja ravistelemalla häntä.

19 2. Jos potilas ei herää Kutsu apua tai soita hätäilmoitus numeroon 112. Noudata puhelimessa saamiasi ohjeita.

20 3. Tarkista hengittääkö potilas
Avaa hengitystiet kohottamalla potilaan leukaa ylös ja taivuttamalla päätä taaksepäin. Katso, liikkuuko potilaan rintakehä. Tunnustele ja kuuntele ilman virtausta suusta ja sieraimista.

21 Jos potilas ei hengitä 1. Aloita puhalluselvytys
Sulje sieraimet peukalolla ja etusormella. Paina huulesi potilaan suulle ja puhalla kaksi rauhallista puhallusta keuhkoihin ja seuraa samalla rintakehän liikkumista. Kahden onnistuneen puhalluksen jälkeen tarkista, onko potilaassa merkkejä verenkierrosta (hengitys, liikkuminen, kakominen, nieleskely). Jos verenkierron merkkejä ei ole tai olet siitä epävarma:

22 2. Aloita paineluelvytys
Etsi oikea painelupaikka: mittaa 2 sormenleveyttä rintalastan alaosasta ylöspäin. Aseta toisen kämmenen tyvi rintalastalle ja toinen käsi kädenselän päälle. Paina 30 kertaa käsivarret suorina noin 120 painelua minuutissa niin, että rintakehä painuu 4-5 cm.

23 3. Jatka puhallus-paineluelvytystä rytmillä 2 puhallusta 30 painallusta
Kunnes apua tulee tai et itse enää jaksa. Älä keskeytä elvytystä, ellei potilas osoita virkoamisen merkkejä.

24 Hätäilmoitus Soita hätäilmoitus numeroon 112, et tarvitse suuntanumeroa. Kerro, mitä on tapahtunut: onnettomuus vai sairaskohtaus. Tapaturmapaikka, tarkka osoite ja opastus sinne. Kerro, montako potilasta on. Kerro, onko ihmisiä hengenvaarassa. Kuuntele ohjeita, vastaa kysymyksiin ja sulje puhelin vasta saatuasi luvan. Rauhallinen ja selkeä hätäilmoitus takaa nopean lisäavun!

25 Lähteet www.tohtori.fi/ensiapu/


Lataa ppt "Ensiapuohjeita partureille"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google