Kelttiläinen mytologia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Advertisements

Helluntailaisuus.
Heijastuksia elämästä
Jumalan kanssa.
Arkki Varustamo Raamattukoulu
Kuvailmaukset kirjoittajan apuna ja ongelmana Tiellä on poski, lähteellä silmä, merellä selkä ja kynttilällä sydän.. Kirjoittaja luo kielikuvia tiedostamatta.
John Rawls REILUPELI.
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Rooman mytologia Henkka.
Antiikki 600 eKr.-400 jKr. Jaetaan Kreikan aikaan 600eKr.-200eKr. ja Rooman aikaan 200eKr.-400jKr. Antiikin kirjallisuus jaetaan epiikkaan, lyriikkaan.
ELÄMÄN VARRELLE On hyvä säilyttää luottamus siihen,
”Uusi historia” 1980-luvulla syntynyt historiantutkimuksen yläkäsite, joka kokoaa alleen uudenlaisia lähestymistapoja ja tutkimuskohteita Tutkimuskohteena.
Tule sellaisena kuin olet 2. Aitous ja epäilys
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Käsitteen didaktiikkaa
ISLANTI Islannissa on paljon kuumia lähteitä ja tulivuoria
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
Kiinan varhaisuskonnot
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
ORAVA.
Kirjallisuuden lajeja
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Intia on monen miljardin asukkaan valtio, Joka kuuluu kehitysmaihin.
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Tapahtukoon sinun tahtosi
Dionysos – kultti: Dionysos Kreikkalainen viinin ja hurmoksen jumala, jonka palvonta lupasi yksilöllistä pelastusta. Hänet samastettiin Bacchukseen, roomalaisten.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Kissa Kissan hoito Kissoille pitää antaa ruokaa noin 2 päivässä, paitsi erikoistapauksissa. Kissoille pitää antaa ruokaa noin 2 päivässä, paitsi erikoistapauksissa.
Antiikin Rooma s
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
Modernismin tulo Suomeen
Katumuksen sakramentti
Neitsyt Maria.
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN Luku 4 – Opetusvinkki 1: Euroopan kansanheimojen kääntyminen ja moderni nuorisokulttuuri.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Islamilainen kulttuuri
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
Alueiden Eurooppa.
Nokian seurakunnan strategia
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Kirjoitustaidon kehitys
ORTODOK-SINEN KIRKKO eli kreikkalais- katolinen kirkko.
Muinaisen Egyptin uskonto
ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA
5 Hindulaisuus.
Historia2 Eurooppalainen Ihminen
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Pompejin kaupunki Pompeji oli roomalainen kaupunki Campaniassa. Se hautautui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Pompeji on ollut laajojen arkeologisten.
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
Euroopan unioni.
1. MITÄ USKONTO ON ?.
Kuningaskunta – tasavalta – keisarikunta
Mikä/kuka on kristitty?
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Portugali 5 asiaa -Valtavat hiekkarannat -Lämmin ilmasto
Kirkkohistoria Kirkon synty
Lähetysopetus rippikoulussa
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Kelttiläinen mytologia

Kelttiläinen mytologia Kelttiläinen mytologia tarkoittaa muinaisten kelttien myyttejä, legendoja ja uskomusjärjestelmiä. Eri puolilla Eurooppaa asuneiden kelttien uskomuksissa oli paikallisista eroista huolimatta paljon yhteisiä piirteitä. Keltit uskoivat kuolemanjälkeiseen elämään, ja he hautaisivat vainajiensa mukana ruokaa ja aseita tuonpuoleista varten. Heillä oli useita jumalia, joista osaa palvottiin koko kelttiläisessä maailmassa, mutta osa oli maantieteellisiin alueisiin sitoutuneita heimojumalia. Kelttien palvontamenoihin liittyi eläin- ja ihmisuhreja.

Jumalat Kreikkalaisten ja roomalaisten tavoin keltit olivatpolyteisteja. Heillä oli suuri joukko erilaisia jumalia. Muutamia, kuten Lughia, palvottiin laajemmalti, mutta useimmat olivat paikallisia jumalia. Monia jumalia palvottiin tietyssä, heille pyhitetyssä paikassa, esimerkiksi pyhässä lehdossa tai lähteellä[4]. Kelttiläisiä jumalia: Balor Belenos Cernunnos Dagda Esus Lugh Morrigán Nemetona Sucellus Taranis Teutates Camulos

Kelttien palvontamenot Roomalaiset ja kreikkalaiset väittivät, että keltit uhrasivatsäännöllisesti ihmisiä palvontamenoissaan. Cicero, Caesar,Suetonius ja Lucanus kertovat teoksissaan Galliassa tehdyistä ihmisten uhrauksista, ja Plinius vanhemmanmukaan ihmisuhrit olivat tavallisia myös Britanniassa. Antiikin kirjoittajien mukaan druidien asema oli uhrimenoissa keskeinen. Antiikin lähteet todennäköisesti liioittelevat ihmisuhrauksia, mutta arkeologinen tutkimus on kiistatta todistanut niitä tapahtuneen. Kelttien soturikulttiin kuului päänmetsästys. Kelteillä oli tapana katkaista surmatuilta vihollisiltaan päät ja säilyttää ne voitonmerkkeinä. Keltit saattoivat myös uskoa, että pää oli kuolemattoman sielun asuinpaikka, ja säilyttämällä vastustajiensa päät he hallitsivat näiden sieluja.

Keltit ovat Euroopan historian ja jopa esihistorian suurenmoisimpia kansoja. Keltit elivät paitsi Britanniassa ja Irlannissa myös alueilla, jotka ulottuivat Espanjassa ja Alppien seuduille Böömiin ja myöhemmin Italiaan, Balkanin maihin ja jopa Turkin keskioisiin. Iiri on kelttiläinen kieli ja kuuluu kelttikielten niin sanottuun Q-kelttiläiseen tai gaeliläiseen alaryhämään.