Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo 30.1.2014 Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Alustus esteettömyyspaneeliin Laura Turkki World Usability Day 2009.
Advertisements

Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Innostavan esityksen muistavat kaikki. Ideasta käytäntöön NY 12h –leirin esitys2008.
1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 1 – JOHDANTO KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki.
Www-sivuston ja verkkopalvelun rakentaminen Miten tehdä yritykselle www-sivut?
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
OPSTOCK Hyvä verkkopalvelu analyytikon näkökulmasta Olli Kähkönen Opstock Pankkiiriliike
LINDA-päivä Palautekysely (MARC21-formaattivaihdon ja) LINDAn järjestelmän vaihdon tiedotuksesta LINDA-päivä Laila Heinemann Kansalliskirjasto.
Verkonkäytön ongelmat
Alue, johon voidaan motivaatiolla vaikuttaa
Espoon Internet-sivuston uudistus Kristiina Andreasson
Selkokeskus 2014 Selkokielen strategia 2014–2018 Meneekö viestisi perille -seminaari Leealaura Leskelä Selkokeskus / Kehitysvammaliitto.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen
Osku Pajamäki Talousnäkökohtia strategiaan.
Web-Käyttöliittymä, käytettävyys Asiakas on kuningas, hiiri aseena Jos asiakas ei löydä tuotetta, hän ei osta sitä.
Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Kansainvälisten viestintäpalvelujen turvallisuus Jarkko.
Saavutettavuus on osallisuutta
Verkkopankin käytettävyys
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Saavutettavuus & Esteettömyys Käytettävyyttä Kaikille
T Personal SE assignment Communication Practices Miikka Lötjönen.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Kokonaisuus - mitä Virtukampus tarkoittaa tekemisenä? Dokumentoikaa käytännön esimerkkejä jokapäiväisestä työskentelystä osana Virtukampusta.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
1 Viesti perille Selko-opas kunnille Toimittanut Ari Sainio KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiö 2013.
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Graafiset www-käyttöliittymät Proseminaari | Sami Niemelä Graafiset www-käyttöliittymät kun kokeellisuus kohtaa konventiot.
Hei, katsotaanpa netistä miten pääsen auditorioon! "Esteettömyys oppilaitoksissa" – tietopohja rakennusten opastuksen välineenä Seija Örn, Pohjois-Karjalan.
Pienyritykset ja käytettävyys Ville Juhani Lehtonen, 49515B.
© 2010 IBM Corporation1 Sivustoalue  Internet sivu rakentuu sivustoalueista, jotka yleensä on jaoteltuna toiminnoittain osa-alueisiin.  Sivustoalueella.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Selkokieliseminaari, Kuntatalo Avauspuheenvuoro Meneekö viestisi perille? Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
UusiKunta-selvityksen viestintä Henkilöstöryhmä Tiedottaja Sini Saares.
Esteettömyystyö rakennusten osalta Kaupungininsinööri, ohjausryhmän puheenjohtaja Matti- Pekka Rasilainen.
Älykkäiden käyttöliittymien käytettävyysvaatimukset Rami Annala T Käyttöliittymien ja käytettävyyden seminaari, Syksy 2002: Kontekstiherkkyydestä.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
1 Opintoluotsi kansalaispalveluna Senja Jouttimäki Helsingin yliopisto Avoin yliopisto Jyväskylässä
Kuntatalo Helsinki Kuntien tietoliikenneratkaisun esiselvityksen esittely- ja keskustelutilaisuus Simo Tanner
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
Antti Huovinen 1 Web-käyttöliittymät Suunnittelu ja lomakkeet.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Verkkopalvelun personointi verkon käytön louhinnan avulla Michael Holler Tieteellisen kirjoittamisen kurssi Tietojenkäsittelytieteen.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
Kysymyksiä arviointiin ja kehittämiseen
Työelämän uudet valvonnan muodot
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
Tietoturva internetissä
WWW-sivuston ja verkkopalveluiden rakentaminen
Vinkkejä sähköiseen viestintään
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Yhdenvertaisuus koulussa
Mitä saavutettavuus vaatii kirjaston verkkopalveluilta?
www-sivuston ja verkkopalveluiden rakentaminen
3 Tiedonhaku Sanahakupalvelut.
Saavutettavuusinfo korkeakouluopiskelijoille
Verkko-ohjaushankeen tilannekatsaus
KOHTAAMO Verkko-Ohjaus
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Digitiekartta
Digitiekartta
Miten toimialamme kehittyy?
Esityksen transkriptio:

Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö

Papunet on osa Kehitysvammaliittoa Papunet edistää esteetöntä ja tasa-arvoista viestintää verkkopalveluiden avulla Kouluttaa esteettömistä verkkopalveluista sekä tekee verkkosivujen esteettömyysarviointeja Keskeistä verkkopalveluiden kehittämisessä on käyttäjien osallisuus ja käyttäjälähtöinen suunnittelu Kehittää ja ylläpitää Papunet-sivustoa

Yhdenvertaisuus Yhdenvertaisuus on syrjinnän estämistä tai sen poistamista! Syrjinnällä tarkoitetaan yhdenvertaisuuslain 6§ mukaan esimerkiksi sitä, että näennäisesti puolueeton säännös, peruste tai käytäntö saattaa jonkun erityisen epäedulliseen asemaan muihin vertailun kohteena oleviin nähden. Saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä!

Yhdenvertaisuuden periaate ja julkishallinnon verkkopalvelut Etenkin julkishallinnon verkkopalvelut tulisi toteuttaa erityisen helppokäyttöisinä ja sisällöltään ymmärrettävinä.

Miksi? 1.Koska verkkopalvelut eivät ole selkeitä, esteettömiä eivätkä helppokäyttöisiä 2.Koska selkeille ja helppokäyttöisille verkkopalveluille olisi tarvetta ja käyttäjiä 3.Koska verkon ja sen palveluiden merkitys kasvaa –Palvelut, tiedon jakaminen ja yhteiskunnan toiminnot siirtyvät verkkoon. Kriittisintä tämä on julkishallinnon osalta

Miksi verkkopalvelut eivät ole jo nyt selkeitä ja helppokäyttöisiä? 1.Suomessa ei (vielä) ole olemassa pakottavaa lainsäädäntöä. 2.Helppokäyttöisyydestä tai käytettävyydestä ei ole tietoa tai on ”totuttu” huonoihin ratkaisuihin. 3.Ei osata ajatella, että on moni käyttäjä hyötyisi juuri sen oman verkkopalvelun käytettävyyden parantamisesta. 4.Käytetyt ohjelmistot eivät tuota helppoja sivustoja ja usein ollaan pakotettuja jonkin jo valitun yrityksen tuottamiin ratkaisuihin.

Selkokieliset verkkopalvelut Selkokielinen sisältö on yksi tapa tehdä verkkopalvelu soveltuvaksi laajemmalle käyttäjäjoukolle Sivustolla voi olla selkokielinen osio tai sen sisältö voi olla laajemminkin selkokielistä Ruotsissa ainakin kolmasosa kuntien verkkopalveluista sisältää selkokielisen osion

Selkokielen periaatteet Selkeä sivun perusrakenne. Oikein toteutetut navigaatiorakenteet Informaation määrä sivua kohden riittävän pieni. Oikeiden asioiden korostaminen, yleensä pääsisältö Johdonmukaisuus, ennustettavuus, säännönmukaisuus Selkokielinen sivusto

Tietoa selkokielisen verkkopalvelun suunnittelusta

Verkkopalveluiden käytettävyys on noussut viime vuosina