Itä-Suomen EAKR-SKOM 31.5.2010 NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Advertisements

Tilannekatsaus ja uuden ohjelmakauden valmistelu Jussi Yli-Lahti Aluekehitysjohtaja Alueosasto
Uusiutuvat energialähteet
Yhdessä Suomessa ja Euroopassa
Lappeenranta-Imatra seudun elinkeinoelämä ja Venäjä-toiminta
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
YMPÄRISTÖLIIKETOIMINTA JA
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
Rakennerahastokausi Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään
MITÄ KÖÖPENHAMINAN JÄLKEEN
Kuntaliitto ja Etelä-Savo Tästä eteenpäin / Riitta Koskinen.
Savonlinna Perttu Vartiainen Rakennerahastot Itä-Suomen kehityksessä ja Itä-Suomen yliopiston strategiassa.
ITÄMERI-STRATEGIA JA ITÄ-SUOMI ESKO ANTOLA.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
Miten Kouvolan seutu selviytyy? janne a. Panostukset korkea-asteen koulutukseen Lähde: worldmapper.org © Copyright SASI Group (University of Sheffield)
POKAT 2010 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma Yritykset luovat tämän päivän työpaikat Teknologinen kehitys varmistaa huomisen työpaikat Koulutus.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Rakennerahastokausi Itä-Suomen kehittämisstrategia Työpaikat Yrityskanta Työllisyysaste Työttömyysaste Arvonlisäys T&K-toiminta Vienti Koulutustaso.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
MAASEUTUPOLIITTINEN SELONTEKO MAASEUTUPOLIITTINEN KOKONAISOHJELMA ”Maaseutu – hyvinvoinnin lähde” Valmisteluprosessi ja.
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Maaseutuvisio Verkosto- ja hanketapaaminen Tampere Hilkka Vihinen.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
ET2050 Euroopan alueiden tulevaisuus Timo Hirvonen
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
EU:n tulevan rakennerahastokauden valmistelu Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa.
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Matkailun mahdollisuudet käyttöön! PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Tutkijaliikkuvuuden palvelut –roundtable Kv-kevätpäivät, Seinäjoki Marita Niemelä Tutkimus- ja innovaatiopalvelut.
Tulikivi Oyj  Tulikivi Oyj rakentaa uuden tuotantolaitoksen Juukaan vuonna  Investointi on Tulikiven kasvustrategian mukainen toimenpide.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Itä- ja Pohjois-Suomen Huippukokous Kokkola Kari Aalto.
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Kari Aalto.
Tavoitteena alueellinen osaamiskeskittymä – matkalla Lapin koulutuskonserniin Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan Tulevaisuusseminaari
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Rail Baltica – edellytys Suomen isoille liikennehankkeille
EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus
Kaukolämpöverkkojen avaaminen
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
EU:n ja kansallinen aluepolitiikka
Esityksen transkriptio:

Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo

NSPA on pohjoisten harvaan asuttujen alueiden verkosto ( Northern Sparsely Populated Areas) * edunvalvontaa, tutkimusta, yhteistyötä, vaikuttamista kansallisesti ja EU:ssa yhdessä.., - Euroopan neljän pohjoisimman maan pohjoisten alueiden verkosto, seitsemän suomalaista maakuntaa (Itä- ja Pohjois-Suomi), neljä ruotsalaista maakuntaa ja kolme norjalaista aluetta - NSPA-alueilla ovat EU:n suurimmat haasteet – ja myös suurimmat mahdollisuudet - NSPA-alueen erityistoimien oikeusperusta on Itävallan, Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen pöytäkirjassa 6 sekä Lissabonin sopimuksen artiklassa haasteellisille alueille jatkossakin niille kuuluva asema ja tuki EU:n aluepolitiikassa

* NSPA-alueiden erityistoimien oikeusperustan tulee johtaa alueen näkymiseen koheesiopolitiikan linjauksissa ja ohjelmien rakentamisessa – kattaen myös rajat ylittävän yhteistyön, Itämeri- strategian ja EU:n ulkorajayhteistyön – NSPA on vahva ja lupaava alue; se on EU:lle yhä tärkeämpi alue, erityisesti runsaiden luonnonvarojensa ansiosta, nykyaikaisten tutkimuslaitostensa ja huippuluokan prosessiteollisuutensa takia – pohjoisten ja arktisten alueiden rooli kasvaa globaalissa kontekstissa; innovatiivinen vihreä teknologia, luonnonvarojen tehokas käyttö, kasvava palvelusektori ja matkailu, houkutteleva luonnonympäristö asumiselle, korkeatasoinen koulutus, Venäjä-yhteistyön mahdollisuudet jne.

* NSPA pitää politiikkalinjauksissaan tärkeänä ja tavoiteltavana – alueellista yhteenkuuluvuutta ja yhteistyötä on kehitettävä edelleen tulevan koheesiopolitiikan osana – kaikille alueille on annettava mahdollisuudet hyötyä Euroopan yhdentymisestä ja hyödyntää olevaa kehityspotentiaaliaan – tulee luoda EU:n rahoituksen turvin rahastoja, jotka tarjoavat tehokkaasti riskipääomaa NSPA-alueella niin liiketoiminnalle, tutkimukselle kuin palvelujen kehittämiselle rahastoilla voidaan kannustaa ja vauhdittaa lähivuosina erityisesti energiaan ja luonnonvaroihin liittyvän korkean teknologian kehitystä ja tukea työllisyyttä

* NSPA - poliittiset toimet – NSPA koostuu pienistä maaseutuyhteisöistä ja suurehkoista kaupungeista – integroivat lähestymistavat ovat muita tehokkaampia – erittäin tärkeää tukea NSPA-alueella väestönkasvua niin maaseutu- kuin kaupunkiyhteisöissä maaseutu- ja kaupunkialueiden välinen vuorovaikutus tärkeää kaupungeilla kasvun moottorin tehtävä – ei varaa vastakkain- asettelulle – tuettava tieto- ja viestintäteknologisten ratkaisujen kehittämistä ja hajauttamista – toiminnalliset vyöhykkeet laajenevat palvelutuotannossa, opiskelussa mm. etäopiskeluna

* NSPA-alueilla tarvitaan entistä tehokkaampi tuki infrastruktuuri- investoinneille, joilla parannetaan alueen sisäistä toimivuutta, lisätään elinkeinoelämän kilpailukykyä sekä alueen vetovoimaa investoinneille ja muuttohalukkuudelle – toimivalla infralla erittäin suuri merkitys juuri nyt energia- ja kaivannaisteollisuuden kasvulle – NSPA -alueen luonto on energian ja raaka-aineiden lähde, luonnonvaroiltaan Euroopan merkittävimpiä alueita * Taloudellisilla ja poliittisilla työkaluilla tulee vapauttaa NSPA– alueiden vahva potentiaali niiden itsensä ja koko EU:n kehityksen parhaaksi – nykyinen ohjelmapolitiikka on ollut tuloksellista ja sitä on pääosin perusteltua jatkaa