Evoluutio, seksuaalisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Geenit ja menopaussi-iän määräytyminen
Advertisements

Kulttuuri-identiteetti
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Nuoret, ulkopuolisuus ja minäpystyvyys
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Seksuaalinen väkivalta
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
3 Maantieteellisen maailmankuvan hahmottuminen ja mentaalikartat
Kolmivaiheinen nuoruus: kehitystehtävät
MOTIVAATIO.
Preppaus ENA 4.
(alces alces) By Juha-Pekka Tervonen
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
EVOLUUTIO MUUNTELU VALINTA
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Aihe: 30 Asiaa 30 asiaa, jotka olemme oppineet pornoleffoista.
LATENSSIVAIHE 6-11 V. 1. Varhaislatenssi 6- 8v.
Evoluutiovoimat populaatioissa
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
Muuntelu on evoluution edellytys s
Mandrake linux Seminaarityö. Linux -Linux on vapaa Unix-tyyppinen käyttöjärjestelmä. Tavallisesti Linuxista puhuttaessa tarkoitetaan "levitysversiota"
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
The Nature of Work and the Stress of Higher Status Scott Shieman, Yuko Kurashina Whitestone, Karen Van Gundy Journal of Health and Social Behavior 2006,
Paikkatietomullistus on vasta tulossa Kuntien paikkatietoseminaari Kuntatalo Osmo Soininvaara.
Skitsofrenian epidemiologia
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Geenit.
SUKUPUOLEN MÄÄRÄYTYMINEN helena rimali mankkaankoulu 2012.
Karhu on euroopan suurin petoeläin
Ilves TUNTOMERKIT Ilves on Suomen luonnon ainut kissaeläin.
Kognition evoluutio, evoluutiopsykologia & sosiobiologia
GISEL 1 Sukupuoli ja luonnontieteiden opiskelu Kalle Juuti.
The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen
Sukupuoli ja lastenkulttuuri Modernissa kulttuurissa sukupuoli on polaarinen järjestys, jossa feminiininen ja maskuliininen toisistaan riippuvainen vastakohtapari.
samansyntyiset elimet
Opittu käyttäytyminen. Opittu käyttäytyminen Eläimet sopeutuvat parhaiten ympäristöönsä, jos niiden käyttäytyminen ei ole geneettisesti määräytynyttä.
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Charles Darwin HMS Beagle Galapagos-saarten kilpikonnat ja peipot
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
Tehtävät 1. Muuntelu a. Miten muuntelua ilmenee yksilöiden välillä?
Nainen ja seksi eri ikävaiheissa. Vanhan sanonnan mukaan nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana. Mutta vaikka alle parikymppinen neito onkin ulkoisesti.
Luonnonvalinta ohjaa evoluutiota
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
8 Seksuaaliterveys Elämää yhdessä. Seksuaaliterveys Seksuaali- terveys fyysinen sosiaalinen psyykkinen.
BIOS 2 jakso 2 Yksilö kehittyy geenien yhteistyön ja ympäristön vaikutuksen tuloksena 11 dihybridiristeytys geneettinen rekombinaatio makroevoluutio mendelistinen.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Biologiset motiivit HOMEOSTAASI HORMONITOIMINTA
15.Sukupuolikromosomien perintötekijät
Ilmastonmuutos.
Bonobo pan paniscus.
Sosioemotionaalinen kehitys
Luonnonvalinnan kohteena on yleensä yksilö
3 Minuudessa on kaksi puolta
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
20.
EVOLUUTIO ON LAJIEN HIDASTA KEHITTYMISTÄ
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Aloitussivu III Evoluutio.
12. Luonnonvalinta.
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
Esityksen transkriptio:

Evoluutio, seksuaalisuus ja pariutumisen hinku

Seksuaalisuutta voidaan tarkastella - biologisena viettitoimintana, evoluution tuottama - sukupuolielinten toimintana lisääntymisenä sekä lisääntymiseen liittyvänä käyttäytymisenä - olennaisena osa ihmisen persoonallisuutta, kaikkeen aistilliseen nautintoon ja mielihyvään liittyvänä - läheisyyden tarpeena ja sen tyydyttymisenä, energianlähteenä - tunneperäisenä kiintymyksenä toisiin ihmisiin - kokonaisuutena, jossa mukana biologinen, sosiaalinen, sosiokulttuurinen ja eettinen ulottuvuus - uutena ilmentymänä jännityksen, kiihottumisen ja voimakkaiden tunne-elämysten etsintänä Virtanen, J. 2001. Kliininen seksologia. WSOY

EVOLUUTIO JA SEKSUAALISUUS Luonnonvalinta - sopeutuminen ympäristöön eri tavoin - ympäristöönsä parhaiten sopeutuvat tuottavat eniten jälkeläisiä - sopeutuvat ominaisuudet karttuvat sukupolvien saatossa - sosiaaliset järjestelmät muuttuvat ja sopeutuvat - 7 miljoonan vuoden aikana ihmisen seksuaalinen fysiologia ja käyttäytyminen erkaantunut lähimmistä sukulaisistamme simpansseista - erot heijastanevat simpanssien ympäristön ja elintapojen erkaantumista Diamond, J. 2003. Miksi seksi on hauskaa? WSOY.

Huomioon otettavaa: - Ihmiset ja muut eläimet ovat geenien luomia koneita. - Geeneillämme on tiettyjä ominaisuuksia, ja häikäilemätön itsekkyys on menestyvän geenin vallitseva ominaisuus - Geenin itsekkyys johtaa itsekkääseen käyttäytymiseen ja rajalliseen altruismiin yksittäisen eläimen tasolla - Biologiselta luonnolta ei voi odottaa suurtakaan apua epäitsekkyyteen ja yhteiseen hyvään pyrkimisessä - Opettakaamme altruismia ja epäitsekkyyttä, koska olemme syntyneet itsekkäiksi ja ymmärtäkäämme, mihin itsekkäät geenit pyrkivät, koska silloin on mahdollisuus puuttua tähän (Dawkins, Richard. 1993. Geenin itsekkyys. Art House.) - Evoluutio on tuottanut moraalisuuden edellytykset: * taipumuksen kehittää sosiaalisia normeja ja pitää niitä yllä * empatian ja sympatian kyvyt * keskinäisen avunannon ja oikeudenmukaisuuden tajun * kiistojen selvittämisen mekanismit - Evoluutio on tuottanut lajiimme muuttumattomat tarpeet ja halut: lapsista huolenpidon tarpeen, korkean aseman halun, tarpeen kuulua ryhmään - Kyky välittää muista on moraalijärjestelmämme peruskallio (De Waal, Frans. 1998. Hyväluontoinen. Oikean ja väärän alkuperä ihmisessä ja muissa eläimissä. Terra Cognita. - Vaikka tunnerakenteemme ovat kehittyneet evoluutiossa ja niistä on jäljet geeneissämme, emme ole geeniemme orjia. - Olemme tietoisia, älykkäitä, luovia, kulttuuriseen ympäristöön sijoittuvia olentoja (Damasio, Antonio. 2003. Spinozaa etsimässä. Terra Cognita.)

SEKSIN HARRASTAMINEN JA EVOLUUTIO - Useimmat eläimet pihtaavat parittelusta, koska siittiöiden tuotanto vaatii energiaa seksi vie aikaa ravinnon etsimiseltä saalistaja vahvoilla; voi yllättää lemmiskelijät urosten väliset taistelut naaraasta voivat olla kohtalokkaita taudit, kuolemanvaara (rukoilijasirkat) parisuhteen ulkopuolisista suhteista voi jäädä kiinni Diamond, J. 2003. Miksi seksi on hauskaa? WSOY.

Ruumiinsignaalien evoluutio * Signaali ilmaisee monimuotoisia biologisia ominaisuuksia: - sukukypsyys (väri, karvoitus…) - hajusignaalit, feromonit (naaraan kiima) - äänisignaali (reviirilaulut) - huippuyksilöt (ornamentit, kuten lintukoiraiden värit, pyrstösulat) * Signaali on tärkeä, sen tunnistaa nopeasti ja helposti * Signaali minimoi huijaamisen mahdollisuuden * Signaali tyypillinen lajin vastakkaisen sukupuolen houkuttamiseksi Seksuaaliset signaalit: - naaras valitsee pariutumiskumppaniksi / puolisoksi koiraan * jolla on hyvät geenit, jotka siirtyvät naaraan jälkeläisille * joka houkuttelee (ja saa) useita naaraita * jonka hyvät geenit siirtyvät myös koiraan koiras-jälkeläisille, jotka saavat useita parittelukumppaneita, joilla on hyvät geenit jotka siirtyvät ... = Fisherin riistäytyvä valintamalli, joka suorii koiraita, jolla houkutteleva ominaisuus on HUOMATTAVA * riikinkukon pyrstö, hirven sarvet, leijonan harja… * jopa haitaksi asti, mutta ilmaisee terveestä huippuyksilöstä Diamond, J. 2003. Miksi seksi on hauskaa? WSOY.

Nykyihmisen puolisonvalintakriteerit Naisen valinnassa: - miehen kehon ulkonäkö symmetrinen, kohtalaisen atleetti, vähän yli keskiarvomittainen, - kasvojen ulkonäkö: symmetrinen, maskuliininen leuka (viittaa normaaliin maskuliiniseen kehitykseen puberteetissa) - hyvä sosiaalinen status Miehen valinnassa: - naisen ulkonäössä painottuvat voimakkaammin seksuaalisesti puoleensavetävät ominaisuudet ja piirteet - n. 25 vuotias (hedelmällisyys) - symmetrisyys (vartalo, rinnat, kasvonpiirteet) - suhteellisen suuret rinnat verrattuna muihin nisäkkäisiin Geary, D.C. 1998. Male, Female. The evolution of human sex differences. American psychological association. Whashington DC.

Fyysinen viehättävyys lantion ja vyötärän suhdelukuna Eri ikäisten tyttöjen ja poikien käsitys sukupuolisesta viehättävyydestä lantion ja vyötärön ympärysmittojen suhdelukuna ilmaistuna miehen lantio:vyötärö -suhdeluku viehättävänä pidetty lantio : vyötärö-suhdeluku naisen lantio:vyötärö -suhdeluku Nuoremmat tytöt ja pojat pitivät viehättävimpänä sekä naista että miestä, jolla lantio : vyötärö oli lähes 1 (ei eroa lantion ja vyötärön mitoissa). Aikuisuutta lähestyttäessä miehen lantio : vyötärö-suhdeluku lähellä 1 kuvasi sukupuolisesti viehättävää miestä ja naisella vastaava suhdeluku oli läheni 0,7 (lantion mitta suurempi kuin vyötärön). lähde: Connoly, Jennifer M., Slaughter, Virginia, Mealey, Linda 2004. The Development of Preferences for Spesific Body Shape.- The Journal of Sex Research. Vol 41, Febr. 2004:5-15.

Geary, D.C. 1998. Male, Female. The evolution of human sex differences. American psychological association. Whashington DC.

KUKA ON ÄÄRIMMÄINEN NAINEN, KAIKKEIN FEMINIINISIN? KUKA ON ÄÄRIMMÄINEN MIES, KAIKKEIN MASKULIINISIN? ONKO MUITA? EVOLUUTION MUKAAN TAVOITTEENA ON JÄLKELÄISTEN TUOTTAMINEN ... MUUTTUUKO KÄSITYKSEMME ÄÄRIMMÄISESTÄ NAISESTA ... … JA MIEHESTÄ?