Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristön analyysi
Advertisements

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja lobbaus Ulpu Iivari KTOL:n koulutustilaisuudessa
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Tasa-arvo terveyden edistämisessä – kokemuksia Salosta lehtori Irmeli Leino Turun ammattikorkeakoulu
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
KAINUUN MAAKUNTA –KUNTAYHTYMÄN ORGANISAATIO
Tiedonkeräämisen ja talouden ja toiminnan kohtaamisn haasteet
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
Yhteisöllisyyden uusi tuleminen
1 JORMA KILPELÄINEN KJ, JÄMSÄNKOSKI MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
EU-vaikuttaminen Suomessa
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
- TiedeKOTA työryhmä (pj. Poropudas): tiedonkeruun kehittämisen kannalta ongelma on yliopistojen julkaisutietokantojen erilaisuudessa ja erillisyydessä,
Ohjeita animaation tekoon:
Ammattitaitokilpailujen mahdollisuudet TULEVAISUUS ON AMMATTIOSAAJISSA Laivaseminaari m/s Silja Serenade Markku Aunola, Kiipulan ammattiopisto.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kuntalain uudistus ja osallistuva demokratia Yrjö Hakanen SKP:n paikallispolitiikan seminaari Kirjan talo.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Riippuvuus tupakoinnista
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Luottamushenkilötoiminta Näkökulmia Saija Karnisto
Sähkön tarpeen turvaaminen ilman lisäydinvoimaa Anni Sinnemäki
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa
Viittomakielinen novellikilpailu – Viittomakielen lautakunta VI valtakunnallinen viittomakieliseminaari Kotimaisten kielten.
Kirjoita otsikko tähän Kainuun hallintokokeilun päättyminen/Seurantasihteeristön loppuraportti 5/13 Valtiovarainministeriö / Esa Toivonen / Kalevi.
Kannabis koulutyön näkökulmasta Anne Ahlefelt, Vanhempi kouluttaja, EHYT ry Kannabisakatemia
Laadukkaat kuntapalvelut taattava Akavan ehdotuksia Akavan liittokokouksen seminaari
Viestintäsuunnitelma
Käsityön opetustuokio
Läntisen alueen sosiaali- ja terveysasema -hanke
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Sairaanhoitopiirin johtaja Timo Kunttu KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyteen tiedolla, taidolla.
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
1 Kainuun maakuntakokeilun jatkonäkymät: Kainuun mallin 2013 valmistelusta Kajaani Kainuun malli 2013 jatkovalmistelun työvaliokunnan ja ohjausryhmän.
TERVETULOA KAINUUSEEN! PaKaste – työkokous Kajaani
Journalistisia tekstilajeja
KIT-toiminnan strategiset toimenpiteet vuodelle 2015 Osallistuminen ja Toimintakyky Kulttuuri ja hyvinvointi.
Riippuvuus tupakoinnista
Jaana Simola UusiKunta – Lahden seudun kuntarakenneselvitys Johtoryhmä Heinola.
Annikki Niiranen1 Hyvinvointipalvelujen lautakunnat.
OECD/PGC Työohjelma Alustavaa Katju Holkeri VM/HKO.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Espoo ”Tavoitteena on kaksikielisyys !”
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
VISIO ARVOT KEHITTÄMIS- TOIMET MISSIO Naisten aseman, sukupuolten välisen tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistäminen yhdessä jäsenjärjestöjen.
Kajaani SP/MR1 Ennakkoarviointi -menetelmä, ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi (IVA+)
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Digitalisaation ohjausmalli
Tutkielman teko-ohjeet
Kokemustiedon osuus hv kertomuksessa
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Lapsi-ystävällinen kunta
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
OSAAMISALUE, KIT-vastaava täyttää
Matkalla Meijän maakuntaan
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
Yhteiskehittäminen Innokylässä
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyömallit -työryhmä
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Perhekeskustoiminnan työpaja
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen Kaksi käyttötarkoitusta: 1. Palvelujen suunnittelussa, korjaa talouden säätelemää lyhyen aikavälin suunnittelua 2. Valmisteltaessa asioita päättäville elimille => tuodaan esille eri vaihtoehtojen vaikutusten erot => avoimuus valmistelussa ja päätöksenteossa

Perhepalvelut käyttänyt 1. Varhaisen tuen vaikutukset lasten hyvinvointiin arv. v. 2007: 0-vaihtoehto: ei muutoksia 1-vaihtoehto: perhetyön kehittäminen ja perhekeskusten perustaminen 2-vaihtoehto: perhekeskusten perustaminen, ei perhetyön lisäystä 2. Lapsiperheiden kotipalvelu v vaihtoehto: ei järjestetä 1- vaihtoehto käynnistetään koko Kainuun alueella vaihtoehto: käynnistetään porrastaen 3. Suomussalmen kehitysvammahuollon palvelujen tilaratkaisut 1-vaihtoehto: toiminnot kolmessa paikassa 2- vaihtoehto: toiminnot keskitetään yhteen paikkaan 3-vaihtoehto: toiminnot kahdessa paikassa

4.Koulupsykologiset palvelut 1-vaihtoehto: mk-ky järjestää sekä koulupsykologisen työn että koulukuratiivisen työn 2-vaihtoehto: Kainuun kunnat/koulutoimet järjestävät molemmat 3-vaihtoehto: Kunnat järjestävät koulukuratiivisen työn ja maakunta koulupsykologisen työn Sote-lautakunta päätti esityksemme vaihtoehto 2:n vastaisesti vaihtoehto 3:n, joka oli mielestämme huonoin Siis aina ei IVA:kaan riitä, poliittisissa ratkaisuissa painavat myös muut asiat kuin itse palveluun liittyvät!

5. Maakunta -kuntayhtymän palvelujen järjestäminen kokeilun loputtua lähi-, seudullisina tai keskitettyinä palveluina - toimeentulotuen käsittely - nuorten mielenterveyspalvelujen järjestäminen - kehitysvammaisten asumispalvelujen järjestäminen

Mitä näistä on opittu: Vaihtoehtojen oltava todellisia, jotta on mielekästä tehdä. Siis ei näennäisvaihtoehtoja sitä varten, että voidaan näyttää, että vertailtu on! Vaihtoehtojen on oltava konkreettisia ja selkeitä Olisi tärkeää, että IVA-ryhmässä on monipuolista asiantuntemusta. Jos yksi asiantuntija ja muut maallikkojäseniä, käy niin, että vaihtoehtojen pohtiminen jää yksipuoliseksi. Palvelee tällöin lähinnä avointa tiedottamista, ei ole todellista aitoa vaihtoehtojen pohdintaa

Kun asiantuntijat tekevät huolellisesti ja rehellisesti arvioinnin, saadaan päättäjille monipuolinen kuva vaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista. Päättäjät voivat toki silti olla huomioimatta niitä. Ei silti takaa avoimuutta, vaan kun asiantuntijoiden ja maallikkojen tiedon taso on hyvin erilainen, voi asiantuntija (viranhaltija) myös jättää tiedottamatta muiden vaihtoehtojen hyviä puolia, jos ajaa voimakkaasti yhtä läpi => näennäisavoimuutta. On tärkeää laskea taloudelliset vaikutukset pitkässä juoksussa eri vaihtoehdoille, sillä niiden perusteella usein poliittiset ratkaisut lopulta kuitenkin tehdään.