Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asiakirjajulkisuus seurakunnassa
Advertisements

Anna Johansson, Aalto-yliopisto & Laura Karppinen, Helsingin yliopisto
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
TIETOSUOJA KIRJASTOSSA
LVI-kehitysprojekti RAKETTI OPI Synergia Työpaja Janne Santala.
Vieraskielisten koulutusohjelmien kehittämispäivät ”Ulkomaalaisten opiskelijoiden integrointi ja työllistyminen”
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Keskustelua vuoden 2015 opiskelijavalintoihin valmistautumisesta OHA-forum Tuija Pasanen, UEF.
Ilmoittautuminen korkeakouluihin ja opetushallitus RAKETTI-OPI:n TIETO-asiantuntijaryhmä Antti Mäki,
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Tietosuoja Tietoturvallisuus IT-rikokset Dosentti, OTT Tuomas Pöysti
Opi Analyzer Peruskäyttäjäkoulutus
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietoturvan.
VERTAISOHJAUS OSANA AMMATTIKORKEAKOULUN OHJAUSTOIMINTAA Laura Savolainen Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA
Ohjeistus työntekijätiedoista
KÄYTTÄJÄTIETOJEN HALLINNOINTI HUOMISEN PALVELUISSA – KOKONAISUUDISTUS EU:N TIETOSUOJALAINSÄÄDÄNNÖSSÄ TERHO NEVASALO.
Joustava opintoketju Pohjois- Savossa –hankkeen loppuseminaari Tuula Peura Ulla Kekäläinen Joustava opintoketju Pohjois-Savossa.
EVA 2010 ”Säädösten muutoksia tarvitaan etenkin tietoon (tietosuojasäännökset) ja julkisen vallan suoritteisiin (maksuperustelaki) kohdistuvan lainsäädännön.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Julkisuus ja salAssapito
Prosessikuvaus* plagiointiepäilyn käsittelystä Aalto-yliopistossa
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
Tiedon hyödyntämisen evoluutio. Tieto työvälineenä Valtaosa kaikkien työn kannalta tärkeästä tiedosta tallennetaan yhteisiin tietojärjestelmiin Tietoa.
TUTKI Tietomallityöryhmä RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
HAKA-projekti VirtAMK-seminaari HAKA Käyttäjän tunnistus yli korkeakoulurajojen VirtuaaliAMK-seminaari Mikael Linden,
Liikkuvuuden Tuki (LiTu) Tietotekniikkaosasto Juha Ojaluoma
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Tiptop - viestintäsuunnitelma Mats Lindstedt.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Tutkijan identifiointi –seminaari Kommentteja Eeva Rantala |
Tuloskirjeen yhteispostitus Opintopolun pääkäyttäjät Janne Santala.
Julkisuus ja tietosuoja opintoasioissa: korkeakoulujen tietosuojakäytänteet Lakimies Anna Johansson, Aalto-yliopisto Tampere Koulutuksen sisältö.
Opintotietojen tietosuojakäytänteet ja niiden kehittäminen Paula Merikko & Antti Mäki
Julkisuus- ja tietosuoja korkeakoulujen opintoasioissa Yhteenveto palautteesta OPI-yhteistyöryhmä Lakimies Anna Johansson Kommentoitu ohjeluonnos.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESOK –HANKKEEN (TYÖRYHMÄ 1) KOKOUS
Laki sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista Marja Penttilä lakimies YTM,VT Tampere
Tietosuojavaltuutetun toimisto OTA OPPAAKSI TIETOSUOJA - alustusta -työkirja Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu EU-tietosuoja-asetuksen vaikutukset –koulutuskierros.
Ylitarkastaja Heljä-Tuulia Pihamaa Tietosuojavaltuutetun toimisto , Jyväskylän yliopisto Tieteellinen tutkimus ja tietosuoja elektronisessa ympäristössä.
EU:n yleinen tietosuoja-asetus Immo Aakkula Hallitusneuvos, OKM 19. 4
Yleiset valintaperusteet lv alkaviin opintoihin
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja VIRTA Valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä Immo Aakkula Hallitusneuvos, OKM.
VIRTA-opintotietopalvelun tutkimuskäytön kehittäminen
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Oppimisanalytiikka ja suostumusten hallinta
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) – Kehittämishankkeiden avuksi Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden.
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY
YKSITYISYYDEN SUOJA.
Yhdistykset ja tietosuoja-asetus – mikä muuttuu?
Tietosuoja-asiat rekisterinpidossa
ja Tietosuojaa neuvojille Hanna Westinen, tietosuojavastaava (Esityksessä hyödynnetty osittain Eviran tietosuojavastaavan Kristiina.
Anna Johansson, Aalto-yliopisto & Laura Karppinen, Helsingin yliopisto
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
YKSITYISYYDEN SUOJA.
Kehittämishankkeista Virtaa ja Synergiaa
Tuotesuunnittelu ja tietosuoja-asetus OTK Maria Rehbinder
Tilannekatsaus HE SOTE-TIETOJEN TOISSIJAISESTA KÄYTÖSTÄ
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
EU:n tietosuoja-asetus GDPR (General data protection regulation)
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY
Henkilötietojen käsitteleminen VIRTA-tietovarannossa
Esityksen transkriptio:

Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä 18.4.2013 Korkeakoulujen opintotietojen tietosuojan käytännesäännöt Henkilötietolaki (HetiL) ja julkisuuslaki (JulkL) Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä 18.4.2013 Laura Karppinen, HY

Toimeksianto Toimeksianto: Aloite RAKETTI-Opi-hankkeesta > OHA-forum, kesä 2012: Opi-lakimiehet Laura Karppinen (HY) ja Anna Johansson (Aalto) laativat ehdotuksen korkeakoulujen yhteisiksi käytännesäännöiksi opiskelijoiden henkilötietojen käsittelyyn, Tavoite: käyttökelpoiset toimintasuositukset korkeakouluille tyypillisiin tilanteisiin, huomio korkeakoulurajat ylittäviin rekistereihin Tilanne 18.4.2013 -Luonnos kirjoitettuna -Alustavia kommentteja saatu TSV:lta, OHA-forumilta ja amk-sektorin edustajalta -Jatko: -Luonnos muokataan viimeistellymmäksi ja lähetetään lausuntokierrokselle korkeakouluihin ennen kesää -TSV tarkastaa käytännesääntöjen lainmukaisuuden (HetiL 42 §)

Runko 1/2 -Keskeiset lait ja niiden käsitteet JulkL ja HetiL -julkisuusperiaate, salassapitoperusteet -henkilötiedon ja –rekisterin käsitteet -henkilötietojen käsittely henkilötietolain mukaan -Korkeakoulujen substanssiin liittyvät kokonaisuudet (julkisuus ja henkilötietojen käsittely) -opiskelijavalinta: asiakirjat ja rekisterit mm. valintakoesuorituksen julkisuus, hakijarekisterin rekisterinpitäjä -opiskelu: asiakirjat ja rekisterit mm opintotietorekisterin tiedot, päätöksissä olevat henkilötiedot, koesuoritusten ja opinnäytteiden julkisuus -valmistuneet: asiakirjat ja rekisterit mm. vanhentuneiden tietojen käsittely, alumnirekisterit

Runko 2/2 -Menettelyihin liittyvät kokonaisuudet: -JulkL: tiedon antaminen asiakirjasta, tiedonantamistavat -HetiL: arkaluonteisten tietojen käsittely, käsittely korkeakoulun sisällä muuhun tarkoitukseen, tyypilliset luovutusperusteet (tieteellinen tutkimus, mielipidekyselyt), malliselitteet säännönmukaisille luovutuksille, mallisuostumuslausekkeet ja päätöksenteko -Opintoihin ja valintoihin liittyvien henkilötietojen käsittely verkossa (avoin verkko, intranet)

Sisällys: LK osuus (Valintatiedot, arkaluontoiset tiedot, erityiskysymykset) Julkisuus, salassapito ja tietosuoja Julkisuusperiaate Viranomaisen asiakirja Julkisuuslain ja henkilötietolain keskeiset käsitteet Opiskelijavalintatiedot Henkilötietojen käsittely opiskelijavalinnoissa Kansainväliset valinnat Vaihto-opiskelu ja sivuaineopiskelu

Sisällys: LK osuus (Valintatiedot, arkaluontoiset tiedot, erityiskysymykset) jatkuu Opiskelijavalinnassa käsiteltävien henkilötietojen julkisuus ja salassapito sekä arkaluonteisten tietojen käsittely Opiskelijavalintaa koskevien henkilötietojen antaminen ja luovuttaminen Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Arkaluontoisten tietojen käsittely (YOL 45 b, 90 a, AMKL 28 b) Erityistilanteita: Kriisiviestintä Erityistilanteita: Jos henkilötunnus muuttuu Erityistilanteita: Kuolleen opiskelijan henkilötiedot

Sisällys: AJ osuus (Opintorekisteritiedot) Opintotietorekisteri (opiskelijarekisteri) Pääsäännöt henkilötietojen tallentamiseen ja muuhun käsittelyyn opintotietorekisterissä Yleisperiaatteet rekisteröityjen osoite- ja muiden yhteystietojen käsittelyyn Henkilötietojen käsittely ilman rekisteröidyn suostumusta Erityislakeihin perustuvat säännönmukaiset luovutukset opintotietorekisteristä Henkilötietolakiin perustuvat säännönmukaiset luovutukset opintotietorekisteristä Elintärkeä etu Henkilötietolain soveltamisalan ulkopuolelle jäävä henkilötietojen käsittely Henkilötietojen käsittely suostumuksen perusteella Mielipide- ja markkinatutkimus sekä suoramarkkinointi Henkilömatrikkelit Sukututkimus

Sisällys: AJ osuus (Opintorekisteritiedot) jatkuu Suositeltavat suostumuslausekkeet opintotietorekisteriin Henkilötietojen luovuttaminen EU/ETA-alueen ulkopuolelle Henkilötietolain mukainen käsittely erityisiä tarkoituksia varten Tutkimus Tilasto Viranomaisten suunnittelu- ja selvitystehtävät Päätöksen tekeminen henkilötietoja sisältävän asiakirjan antamisesta Päätöksen tekeminen tietojen luovutuksen muodosta Henkilötietoja sisältävät tietoaineistot useasta eri järjestelmästä Opiskelijoiden henkilötietojen julkaisu korkeakoulun kotisivuilla Julkisuudesta ja henkilötietojen käsittelystä muualla Tietosuoja ja julkisuus opintohallinnossa, aakkosellinen hakemisto www.uta.fi www.tietosuoja.fi

Jatkotyöstö ennen lausuntokierrosta Rakenteen selventäminen, väliotsikoinnin lisääminen, tekstin muokkaus käyttöoppaan suuntaan Faktaruudut tai vastaavat: perusasiat esiin, helppokäyttöisyys > eri käyttäjäryhmät: tietojen käsittelyä suunnittelevat ja koordinoivat henkilöt vs. tietoja käytännössä käsittelevät Käytännön esimerkkejä ja selvennyksiä, mitä missäkin kohdassa tarkoitetaan